Klopsiki terihaki |
Dzień dobry,
Wczoraj pokazywałam Wam przepis na surówkę z ogórka i rzodkiewki, a dziś pora na danie główne, do którego możecie podać wspomniane warzywa. To proste w przygotowaniu i bardzo smaczne klopsiki teriyaki. Bazą do moich klopsików były piersi z indyka, ale równie dobrze możecie postawić na filety z kurczaka. Można też wybrać tłustsze mięso z nóżek, dzięki czemu klopsiki będą bardziej soczyste. Same klopsiki pięknie pachną imbirem i czosnkiem. Są lekko pikantne za sprawą dodatku papryczki chili. Ilość tej ostatniej dostosujcie do własnych preferencji i przede wszystkim użytej odmiany chili.
Sos teriyaki przygotowuję z japońskiego sosu sojowego, octu ryżowego, mirinu i sake. Wszystkie te składniki z powodzeniem kupicie w sklepach internetowych z żywnością orientalną (polecam robić większe zakupy na spółkę z koleżankami, dzięki czemu odejdą koszty wysyłki i nierzadko dostaniecie kilkuprocentowy rabat). Warto też rozejrzeć się po marketowych półkach. W Auchan i Tesco mają dość długą alejkę z produktami tego typu.
KLOPSIKI TERIYAKI
Składniki (na 2-3 porcje):
Klopsiki z indyka z imbirem i chili:
- 500 g mięsa z indyka
- 1 jajko (L)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- pół papryczki chili
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- sól i pieprz do smaku
Sos teriyaki do klopsików:
- 4 łyżki japońskiego sosu sojowego (w wersji bezglutenowej tamari)
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki sake (jeśli nie posiadacie, dodajcie zimną wodę)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru/melasy/erytrolu/syropu klonowego (używam zazwyczaj melasy z trzciny cukrowej)
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
- ryż jaśminowy w ilości wg uznania
- prażony sezam do posypania klopsików
- surówka z ogórka i rzodkiewki
Jak zrobić klopsiki w sosie teriyaki?
Przygotowanie klopsików: do tego przepisu wykorzystuję najczęściej mięso z piersi indyka. Oczywiście możecie postawić na mięso z kurczaka. Pamiętajcie, że klopsiki z tłustszych i ukrwionych elementów będą smaczniejsze (np. z nóżek). Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, imbir, szalotkę, chili. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko, masę mięsną dokładnie wyrabiamy dłonią. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, odrywamy kawałek mięsnej masy i formujemy klopsiki. Powtarzamy do zużycia mięsa. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około 18 klopsików.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu poza mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy klopsiki smażymy po około 5 minut z każdej strony. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy klopsiki jeszcze przez chwilkę, aż dojdą w środku.
Mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, wlewamy sos, mąkę z wodą, mieszamy. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Klopsiki powinny ładnie oblepić się sosem.
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, dodajemy kilka klopsików, posypujemy sezamem. Klopsiki teriyaki podajemy z dodatkiem surówki z ogórka i rzodkiewki.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
Danie z sosem teriyaki chodzi za mną już od jakiegoś czasu. A teraz to już mnie przekonałaś, czas skompletować składniki 🙂
Wygladaja bardzo apetycznie, chyba sprobuje je zrobic w najblizszym czasie 😉 Idealnie nadaja sie do zabrania do pracy 🙂