Pieczarki smażone z chili i czosnkiem

przez Malwina
Hiszpańksie tapas

Zawsze, gdy zbliża się KSW lub jakaś ciekawsza gala MMA, przygotowuję sporo przystawek. Tym razem postawiłam na menu w hiszpańskim stylu. Na stole wylądowała chłopska tortilla z piekarnika, marynowane oliwki, pieczarki z chili oraz czosnkiem i oczywiście chrupiące grzanki. Prosto, szybko i bez kombinowania. Bo przecież nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by przygotować coś smacznego. Pieczarki z chili i czosnkiem robię dość często. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, kilka dni temu wylądowały nawet w bento. Jeśli będziecie chcieli przygotować tę przystawkę, postawcie na malutkie pieczarki i usmażcie je w całości. Ja niestety trafiłam na większe okazy, dlatego pokroiłam je w grubsze plastry. 


Pieczarki z chili przepis

PIECZARKI Z CHILI I CZOSNKIEM

Składniki:

  • 500 g niedużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól do smaku

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w grubsze plastry (malutkie zostawiamy w całości lub dzielimy na pół), kropimy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż ładnie się zrumienią. dodajemy chili, czosnek, smażymy przez 1 minutę. Jeśli pieczarki puściły wodę, odparowujemy ją. Przyprawiamy solą, przekładamy do miseczki, dodajemy natkę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przystawka z pieczarek

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

wulkan-smaku 18/05/2014 - 4:22 pm

niby zwykłe, ale nie zwykłe, smaczne i piękne 😉

Odpowiedz
Magda C. 19/05/2014 - 6:37 am

Proste danie, ale jak pysznie wygląda 😉

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:01 am

Zapisuję w zeszycie, razem z oliwkami!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies