Składniki:
- 500 g niedużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól do smaku
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w grubsze plastry (malutkie zostawiamy w całości lub dzielimy na pół), kropimy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż ładnie się zrumienią. dodajemy chili, czosnek, smażymy przez 1 minutę. Jeśli pieczarki puściły wodę, odparowujemy ją. Przyprawiamy solą, przekładamy do miseczki, dodajemy natkę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
niby zwykłe, ale nie zwykłe, smaczne i piękne 😉
Proste danie, ale jak pysznie wygląda 😉
Zapisuję w zeszycie, razem z oliwkami!