Cobbler z rabarbarem

przez Malwina
Prosty deser z rabarbarem
Cobbler z rabarbarem
Sezon na rabarbar rozpoczynamy od prostego i pysznego deseru. Cobbler z rabarbarem to nic innego jak warstwa owoców przykryta ciastem i zapieczona w piekarniku. Najlepiej smakuje podawany na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podobnie, jak gorąca szarlotka lub popularne crumble, lubi dodatek w postaci gałki lodów. Myślę, że tu najlepiej sprawdzą się waniliowe, śmietankowe lub kokosowe.

Przepis na cobbler z rabarbarem
COBBLER Z RABARBAREM


Składniki:


  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 350 g różowych łodyg rabarbaru plus cukier do zasypania
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • do podania: ulubione lody (tu świetnie będą pasować waniliowe, śmietankowe lub kokosowe) lub serek mascarpone, bita śmietana, ewentualnie krem z mascarpone i śmietany kremówki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem. Dodajemy zimne posiekane masło, wyrabiamy z mąką między palcami. Dodajemy żółtko, dalej wyrabiamy ciasto, dodając do niego niewielką ilość zimnej wody. Przy tych proporcjach do ciasta dodałam 2-3 łyżki wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. 
Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki (jeśli rabarbar jest starszy, warto obrać go z włókien). Umieszczamy go w ceramicznej formie do zapiekania (u mnie forma o średnicy około 18 cm), dodajemy kilka łyżek cukru (2-3 łyżki), ziarenka wanilii, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4-5 mm. Przy pomocy szklanki lub foremki wykrawamy kółka (lub inne kształty) i układamy je na rabarbarze. Zamiast wykrawać ciasteczka, możecie po prostu rozwałkowane ciasto porwać na kawałki i umieścić na rabarbarze. Ciasto smarujemy dodatkowo zimną wodą (przy pomocy silikonowego pędzelka) i posypujemy cukrem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

Cobbler z rabarbarem podajemy jeszcze ciepły z dodatkiem ulubionych lodów, serka mascarpone, bitej śmietany lub kremu. 

Wypróbuj inne przepisy na desery i ciasta z rabarbarem:

 Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod
kruszonką
Granola z rabarbarem
Granola
 rabarbarowa
  Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto kruche
z rabarbarem
 Prosty placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem
(jak u Babci)
 Ciasto z rabarbarem na jogurcie
Ciasto z rabarbarem
na jogurcie

Ciasto kruche z rabarbarem
Cobbler z rabarbarem

Łatwy deser z rabarbarem
Cobbler z rabarbarem
Cobbler z rabarbarem przepis

Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Vela 21/05/2015 - 9:11 am

warstwa owoców przykryta ciastem zapieczona w piekarniku… to zdanie sprawiło, że zaczęłam się niemalże ślinić do monitora. <3 cudowne danie, idealne na śniadanie. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 21/05/2015 - 12:29 pm

Bardzo fany pomysł na pyszne śniadanko, mniam!

Odpowiedz
healthymaniacs 21/05/2015 - 12:32 pm

pysznie się prezentuje ten deser! 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 21/05/2015 - 12:53 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 21/05/2015 - 4:25 pm

chodzi za mną ten rabarbar i chodzi, a to zdecydowanie świetna propozycja na jego wykorzystanie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/05/2015 - 2:14 pm

Dla mnie już nawet sam zapieczony rabarbar to niebo w gębie, a tu jeszcze z ciastem:)

Odpowiedz
gin 26/05/2015 - 2:06 pm

Mniam, deser idealny 🙂
Muszę przyznać, że pierwszy raz w propozycjach do wersji mniej kalorycznej widzę mascarpone 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/05/2015 - 4:57 pm

Mniam,,, ciasto z rabarbarem i lodami – pyszności!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies