Cobbler z rabarbarem |
Sezon na rabarbar rozpoczynamy od prostego i pysznego deseru. Cobbler z rabarbarem to nic innego jak warstwa owoców przykryta ciastem i zapieczona w piekarniku. Najlepiej smakuje podawany na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podobnie, jak gorąca szarlotka lub popularne crumble, lubi dodatek w postaci gałki lodów. Myślę, że tu najlepiej sprawdzą się waniliowe, śmietankowe lub kokosowe.
COBBLER Z RABARBAREM
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 350 g różowych łodyg rabarbaru plus cukier do zasypania
- ziarenka z połowy laski wanilii
- do podania: ulubione lody (tu świetnie będą pasować waniliowe, śmietankowe lub kokosowe) lub serek mascarpone, bita śmietana, ewentualnie krem z mascarpone i śmietany kremówki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem. Dodajemy zimne posiekane masło, wyrabiamy z mąką między palcami. Dodajemy żółtko, dalej wyrabiamy ciasto, dodając do niego niewielką ilość zimnej wody. Przy tych proporcjach do ciasta dodałam 2-3 łyżki wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki (jeśli rabarbar jest starszy, warto obrać go z włókien). Umieszczamy go w ceramicznej formie do zapiekania (u mnie forma o średnicy około 18 cm), dodajemy kilka łyżek cukru (2-3 łyżki), ziarenka wanilii, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4-5 mm. Przy pomocy szklanki lub foremki wykrawamy kółka (lub inne kształty) i układamy je na rabarbarze. Zamiast wykrawać ciasteczka, możecie po prostu rozwałkowane ciasto porwać na kawałki i umieścić na rabarbarze. Ciasto smarujemy dodatkowo zimną wodą (przy pomocy silikonowego pędzelka) i posypujemy cukrem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.
Cobbler z rabarbarem podajemy jeszcze ciepły z dodatkiem ulubionych lodów, serka mascarpone, bitej śmietany lub kremu.
Wypróbuj inne przepisy na desery i ciasta z rabarbarem:
Rabarbar pod kruszonką |
Granola rabarbarowa |
Ciasto kruche z rabarbarem |
Placek z rabarbarem (jak u Babci) |
Ciasto z rabarbarem na jogurcie |
Cobbler z rabarbarem |
Cobbler z rabarbarem |
Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 40 minut.
8 komentarzy
warstwa owoców przykryta ciastem zapieczona w piekarniku… to zdanie sprawiło, że zaczęłam się niemalże ślinić do monitora. <3 cudowne danie, idealne na śniadanie. 🙂
Bardzo fany pomysł na pyszne śniadanko, mniam!
pysznie się prezentuje ten deser! 🙂
Smacznie 🙂
chodzi za mną ten rabarbar i chodzi, a to zdecydowanie świetna propozycja na jego wykorzystanie!
Dla mnie już nawet sam zapieczony rabarbar to niebo w gębie, a tu jeszcze z ciastem:)
Mniam, deser idealny 🙂
Muszę przyznać, że pierwszy raz w propozycjach do wersji mniej kalorycznej widzę mascarpone 😉
Mniam,,, ciasto z rabarbarem i lodami – pyszności!