Kapusta z pieczarkami

przez Malwina
Przepis na kapustę z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami to smaczna i tańsza alternatywa dla popularnej w okresie świąt kapusty z grzybami. Polecam ją szczególnie osobom, które mają wrażliwy żołądek lub nie tolerują leśnych grzybów. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Możne stanowić smaczny dodatek do obiadu lub też farsz do innych potraw, np. krokietów.

Postna kapusta z dodatkiem pieczarek
KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Zielona Środa #25


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • bulion warzywny
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 większa cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 400 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę odciskamy, siekamy. Jeśli jest zbyt kwaśna, warto ją przepłukać. Umieszczamy ją w garnku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy bulion do wysokości kapusty. Gotujemy przez 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy. Cebulę szklimy na patelni, dokładamy do kapusty. Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło, jeśli dopuszczacie w swojej diecie produkty pochodzenia odzwierzęcego), smażymy pieczarki przez kilka minut, aż zmiękną. Pieczarki dokładamy do kapusty, delikatnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy. Kapusta jest smaczniejsza następnego dnia. Może stanowić dodatek do obiadu lub posłużyć jako farsz do krokietów, pierogów, bułek, pasztecików.

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Antenka 04/12/2013 - 8:15 am

mniam mniam:) idealna na święta!

Odpowiedz
Angie 04/12/2013 - 8:31 am

Kapustę z grzybami uwielbiam, jedno z moich ulubionych wigilijnych dań. Z pieczarkami równie by mi smakowała, bo pieczarki bardzo lubię; )

Odpowiedz
Justyna Żak 04/12/2013 - 10:24 am

wygląda świetnie:)

Odpowiedz
JustInka 04/12/2013 - 11:40 am

Bardzo smacznie się prezentuje. Ja osobiście najbardziej lubię właśnie pieczarki, bo innych grzybów nieco się boję.

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 1:40 pm

Klasyka, moja ulubiona 🙂 Ostatnio na Andrzejki była w domu pyszna, ale Twoja wygląda równie przepysznie 🙂

Odpowiedz
Nie Bieska 02/03/2015 - 12:03 pm

Właśnie ją robię, uwielbiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies