Pasta jajeczna

przez Malwina
Pasta z jajek przepis

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek do kanapek. Zapewne dla niektórych z Was to także smak dobrze pamiętany z dzieciństwa. Taką pastę możecie przygotować sobie dzień przed i z powodzeniem zabrać następnego dnia do pracy. 

Pasta jajeczna z cebulą

PASTA JAJECZNA 
Śniadanie Mistrzów #72


Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ostrej musztardy (opcjonalnie)
Jajka gotujemy na twardo. Odlewamy gorącą wodę i zalewamy je zimną. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie jajka drobno siekamy lub ścieramy na tarce (zdecydowanie polecam pierwszą opcję). Szczypior wraz z cebulką drobno siekamy. Jajka łączymy ze szczypiorem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. Jeśli chcecie zaostrzyć smak pasty, dodajcie do niej odrobinę ostrej musztardy. Jako dodatek dobrze sprawdzi się także starty na drobnych oczkach ser żółty.
Pasta jajeczna przepis

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

lemesos11 30/08/2013 - 7:20 am

Wieki nie jadlam pasty jajecznej… musze to nadrobic podczas weekendu:)

Odpowiedz
JoannaD 30/08/2013 - 7:54 am

Bardzo lubię wszelkie pasty kanapkowe, a ta rzeczywiście przypomina mi smaki dzieciństwa:) pozdrawiam!

Odpowiedz
Katerina Petrova 30/08/2013 - 8:03 am

uwierzysz, ze mam 20 lat, a jeszcze nigdy nie jadlam pasty jajecznej? pomimo tego, ze mamy wlasny kury, a co za tym idzie eko jajka ! w niedziele pieke chleb, wiec pasta bedzie jak znalazl 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/09/2013 - 3:50 pm

Katerina, najwyższy czas to nadrobić 🙂

Odpowiedz
pastawithapplepie.blogspot.com 30/08/2013 - 8:32 am

uwielbiam roznego rodzaju pasty – ta wygląda naprawdę fajnie 😉

Odpowiedz
Angie 30/08/2013 - 8:47 am

Kiedyś uwielbiałam pastę jajeczną. Dzisiaj podchodzę do niej z dużym dystansem, bo kiedyś się nią zatrułam. Ale ta Twoja… kusi z tej miseczki!

Odpowiedz
Martynosia 30/08/2013 - 9:01 am

Taka paste bardzo lubie 🙂

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 30/08/2013 - 9:33 am

porywam troszkę, bo wygląda tak apetycznie, że nie mogę się jej oprzeć:)

Odpowiedz
Beauty jungle 30/08/2013 - 9:38 am

Wczoraj też robiłam pastę jajeczną. Najprostszą na świecie, bez zbędnych dodatków – jajka, szczypiorek i majonez. Najchętniej szamam na bagietce posmarowanej masełkiem. Delicious 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/09/2013 - 3:50 pm

Dokładnie, w prostocie tkwi siła 🙂

Odpowiedz
Paulina 30/08/2013 - 10:16 am

jak pięknie wygląda ten świeży szczypiorek omnomnom

Odpowiedz
Anonimowy 30/08/2013 - 11:29 am

Magda FA: Zrobiłam taką samą na dzisiejsze śniadanie, dodałam jeszcze kapary, bardzo dobrze się komponują 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/09/2013 - 3:49 pm

Magdo, świetny pomysł z tymi kaparami. Chętnie i ja przygotuję pastę z ich dodatkiem 🙂

Odpowiedz
JestSmak 30/08/2013 - 2:03 pm

Pyszności !

Odpowiedz
Agnieszka 30/08/2013 - 3:22 pm

Prawdziwy smak dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/08/2013 - 3:23 pm

O tak, zdecydowanie smak dziecinstwa 🙂

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 30/08/2013 - 4:02 pm

do pasty jajecznej polecam również dodać kukurydze, smakuje jeszcze lepiej! 😀 pozdrawiam ;*

Odpowiedz
Malwina 01/09/2013 - 3:52 pm

Patrycja, u nas od pewnego czasu kukurydza jest na czarnej liście. Mocno nam się przejadła. Ale pewnie kiedyś ta awersja minie, więc wypróbuję Twojej wersji z kukurydzą.

Pozdrawiam

M.

Odpowiedz
Pawel i Ola 30/08/2013 - 8:27 pm

Dziękujemy za wizytę i komplementy 🙂

Zrewanżujemy się zaproszeniem do udziału w naszych akcjach julinarnych
Link do akcji kulinarnej "Kulinarne rozterki ekspatów"

Odpowiedz
Marzena 31/08/2013 - 2:08 am

Proste a smaczne:) tez lubie:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2013 - 8:45 pm

Klasyka, nie przyjmująca nadmiernej improwizacji. Lepsze jest wrogiem dobrego. I już. Testowałem różne "popraweczki", dorzucałem to i tamto, by ostatecznie przekonać się, że… torturuję własne kubki smakowe. Przepis jest świetny w swej prostocie.
Rzeczona odrobina musztardy, stanowi moim zdaniem clou smaku – takie ostateczne dopełnienie. A dodatek sera, to już kwestia upodobań – szkody nie czyni, z pewnością dodaje charakteru.
Jeszcze jedna sugestia: jajek nie ścierać na tarce, raczej siekać nożem i niekoniecznie starać się o mikroskopijną kostkę.

Odpowiedz
Malwina 09/09/2013 - 3:32 pm

Dziękuję za komentarz. Właśnie urok pewnych potraw tkwi w ich prostocie. Ostatnio "przerabiamy" różne pasty, smaki zapamiętane z dzieciństwa. W weekend robiłam pastę z makreli. Kilka składników i mamy smaczny i zdrowy dodatek do chleba.

Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz
Piernikowa Chata 11/09/2013 - 5:30 pm

Lubię, Mój S także, czasem robię, ale bez szczypiorku z dużą dawką pieprzu.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/10/2013 - 7:51 pm

Malwi po prostu uwielbiam:) pozdrawiam

Odpowiedz
tat 12/09/2016 - 2:29 pm

Ile dni może spędzić w lodówce ta pasta? Chciałam przygotować jej więcej i nosić w kanapkach z bento 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/09/2016 - 2:34 pm

Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku do 3 dni w lodówce.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies