Jajecznica z tofu

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na jajecznicę z dodatkiem wędzonego tofu. Prostą, szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną. Przy okazji to dobry pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Postawcie na dobrej jakości zwarte wędzone tofu. Te gąbczaste omijajcie szerokim łukiem. Zarówno ich smak, jak i tekstura, nie należą do najprzyjemniejszych.

A na zdjęciu standardowo weekendowe śniadanie „sprzątanie lodówki”: jajecznica na samotnych liściach sałaty rzymskiej, resztka mozzarelli z japońską przyprawą 7 smaków, pomidory z czarnuszką i bazylią, oliwki marynowane i małosolne rzodkiewki. Prosto, zdrowo, pysznie.

Jajecznica z tofu – przepis

Jajecznica z wędzonym tofu

Drukuj
Porcje: 1 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • pół cebuli
  • 50 g dobrej jakości zwartego wędzonego tofu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • posiekany szczypiorek do posypania 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy, tofu kroimy w kostkę. Jeśli tofu jest w zalewie, warto je osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i tofu, smażymy przez około 5 minut. 
  3. Jajka lekko roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sól. Wylewamy je na patelnię, smażymy, mieszając, do preferowanego ścięcia jajek. 
  4. Jajecznicę nakładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.

Uwagi:

Porcja jajecznicy to 308 kcal, w tym 25 B, 2 W i 22 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas) 09/03/2019 - 11:28 am

Myślałyśmy, że chodzi o tofucznicę a to jajecznica z dodatkiem tofu 😀 Ale fakt wędzone tofu świetnie nadaje się do tego typu potraw. My lubimy je dodawać do duszonych ziemniaków 🙂

Odpowiedz
Chocolade 09/03/2019 - 6:40 pm

Kiedyś skusiłam się na Pad Thai z krewetkami i miało takie dziwne kwadraciki w środku – to była najobrzydliwsza rzecz jaką w życiu jadłam i jak się później okazało, to było smażone tofu ;D

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 12/03/2019 - 6:18 pm

uff w końcu jakiś fajny i prosty przepis na toffu. Nie umiem się do niego do końca przekonać i myślę że z tym by się zjadło 😀

Odpowiedz
Pati 15/03/2019 - 11:38 am

Lubię Twoje kolorowe dania!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies