Pasta z tuńczyka

przez Malwina
Pasta z tuńczyka przepis

Zauważyłam, że najczęściej przygotowuje się pasty rybne z dodatkiem jajek. Są one smaczne, ale często dość mdłe w smaku. Dziś chciałabym Wam zaproponować fajną pastę z tuńczyka przygotowaną na włoską modłę. Swój wspaniały smak zawdzięcza ona dodatkowi suszonych pomidorów, bazylii, czosnku i oczywiście soku z cytryny, który idealnie komponuje się z rybami. 
Jeśli nie przepadacie za rybami, wypróbujcie ekspresową pastę z bobu. 

Pasta z tuńczykiem przepis
PASTA Z TUŃCZYKA
Śniadanie Mistrzów #65
Składniki:
[przepis własny]

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 całe suszone pomidory z zalewy (lub 8 połówek)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10 listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączonego tuńczyka, suszone pomidory, bazylię, czosnek, sok z cytryny i masło. Doprawiamy pieprzem do smaku. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej pasty. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z pieczywem. Ja jako dodatek podałam chlebki roti.  Sprawdzą się też świetnie szybkie chlebki z patelni. 
Pasta z tuńczyka na kanapki
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    Opalanka 02/08/2013 - 8:12 am

    Proste, pyszne, smakowite. Lubię:)

    Odpowiedz
    agnieszka 02/08/2013 - 8:15 am

    Uwielbiam tuńczykowe pasty, do tej pory najbardziej tę z dodatkiem białego sera 🙂 W weekend chętnie wypróbuję Twoją!

    Odpowiedz
    Malwina 03/08/2013 - 2:55 pm

    Wypróbuj, jest naprawdę świetna.

    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska 02/08/2013 - 8:23 am

    Cudowna musiała być 😉 Ja miałam kiedyś pastę jajeczną z tuńczykiem, też rewelacja:)

    Odpowiedz
    Aguś kulinarnie 02/08/2013 - 8:29 am

    Z pomidorkami będzie świetna:)

    Odpowiedz
    Nemi 02/08/2013 - 10:25 am

    Idealna:)

    Odpowiedz
    Maggie 05/08/2013 - 12:01 pm

    Ja akurat rzadko robie pasty rybne z jajkami, czesciej przygotowuje takie na bazie serkow kanapkowych. Ta pasta szalenie mi sie podoba!

    Odpowiedz
    Joanna 25/09/2013 - 8:57 am

    Bardzo lubie tego typu pasty, bardzo podobna dosc czesto przygotowuje na kolacje 🙂 duzo dobrego bialka, w sam raz na wieczorna przekaske! Polecam 🙂
    Buziaki!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies