Sałatka ziemniaczana ze szparagami i koperkiem |
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były trzy składniki: młode ziemniaki, jajko i koperek. Moim pierwszym skojarzeniem był chyba najbardziej popularny wiosenny obiad, czyli gotowane młode polskie ziemniaczki z koperkiem i sadzonymi jajkami. Oczywiście obowiązkowo podawany w towarzystwie kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Dziś jednak zamiast wiosennego obiadu zaserwuję Wam wiosenną sałatkę z wykorzystaniem trzech rzeczonych składników.
To pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem zielonych szparagów. Sezon na to warzywo powolutku się kończy, więc może skusicie się na pożegnanie go taką oto smakowitą sałatką. Z powodzeniem możecie zapakować ją do lunchboxu i zjeść na lunch w pracy.
Razem ze mną w dzisiejszym wspólnym gotowaniu wzięła udział Mirabelka, Martynosia i Bartoldzik. Zobaczcie, co dobrego przygotowali z ziemniaków, jajek i koperku.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI I KOPERKIEM
- 500 g ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- pół czerwonej cebuli
- 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie), 125 g waga po odcieku
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanego koperku
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy (np. delikatesowej), 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości, a następnie studzimy. Odłamujemy zdrewniałe łodyżki od zielonych szparagów (szparagi możecie dodatkowo delikatnie obrać przy pomocy ręcznej obieraczki), warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie miękkie, ale nierozgotowane. Szparagi przelewamy sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Czerwoną cebulkę siekamy w piórka, zalewamy 1 łyżką octu z białego wina i odstawiamy na 10 minut.
W misce umieszczamy ziemniaki (jeśli są większe pokrójcie je na pół lub w ćwiartki), pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, odsączoną z octu cebulkę (ocet zostawiamy, będzie nam potrzebny do przygotowania dressingu), pokrojone w ćwiartki jajka, odsączonego tuńczyka, posiekany koperek. W małej filiżance umieszczamy oliwę, ocet, musztardę. Składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżeczki. Dressing doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy.
Wypróbuj również przepis na sałatkę z ziemniaków, szparagów i sera
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
Bardzo fajna sałatka 🙂
Fajna salatka;) Ja zrobilam cos w rodzaju placka (na szcescie nie byl bardzo tlusty), a poza tym ograniczylam sie jedynie do trzech skladnikow 😉
Sałatka cudna, ale większej ochoty narobiłaś mi na młode ziemniaki z jajem sadzonym i zsiadłym mlekiem:)
Właśnie zjadłam – sałatka boska i bez octu, którego nie posiadam i bez jajka, bo nie mogę. Pyszna, sycąca – na pewno do powtórzenia!
Nie wiem, którą wersję szparagowej sałatki bardziej polubiłam, Chyba będzie trzeba znów przeprowadzić testy. Jakie to miłe wyzwanie 🙂
Przez przepis przeszłam bez szwanku i polecam fanom szparagów.