Sałatka ziemniaczana ze szparagami i koperkiem

przez Malwina
Sałatka z ziemniaków, jajka i szparagów
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i koperkiem
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były trzy składniki: młode ziemniaki, jajko i koperek. Moim pierwszym skojarzeniem był chyba najbardziej popularny wiosenny obiad, czyli gotowane młode polskie ziemniaczki z koperkiem i sadzonymi jajkami. Oczywiście obowiązkowo podawany w towarzystwie kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Dziś jednak zamiast wiosennego obiadu zaserwuję Wam wiosenną sałatkę z wykorzystaniem trzech rzeczonych składników.

To pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem zielonych szparagów. Sezon na to warzywo powolutku się kończy, więc może skusicie się na pożegnanie go taką oto smakowitą sałatką. Z powodzeniem możecie zapakować ją do lunchboxu i zjeść na lunch w pracy.

Razem ze mną w dzisiejszym wspólnym gotowaniu wzięła udział Mirabelka, Martynosia i Bartoldzik. Zobaczcie, co dobrego przygotowali z ziemniaków, jajek i koperku.

Sałatka z ziemniakami, jajkiem i szparagami
SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI I KOPERKIEM


Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie), 125 g waga po odcieku
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy (np. delikatesowej), 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości, a następnie studzimy. Odłamujemy zdrewniałe łodyżki od zielonych szparagów (szparagi możecie dodatkowo delikatnie obrać przy pomocy ręcznej obieraczki), warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie miękkie, ale nierozgotowane. Szparagi przelewamy sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. 
Czerwoną cebulkę siekamy w piórka, zalewamy 1 łyżką octu z białego wina i odstawiamy na 10 minut. 
W misce umieszczamy ziemniaki (jeśli są większe pokrójcie je na pół lub w ćwiartki), pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, odsączoną z octu cebulkę (ocet zostawiamy, będzie nam potrzebny do przygotowania dressingu), pokrojone w ćwiartki jajka, odsączonego tuńczyka, posiekany koperek. W małej filiżance umieszczamy oliwę, ocet, musztardę. Składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżeczki. Dressing doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy.

Wypróbuj również przepis na sałatkę z ziemniaków, szparagów i sera

 Sałatka z ziemniaków, szparagów i jajek

Sałatka ziemniaczana ze szparagami przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 12/06/2015 - 7:56 am

Bardzo fajna sałatka 🙂

Odpowiedz
Martynosia 12/06/2015 - 8:19 am

Fajna salatka;) Ja zrobilam cos w rodzaju placka (na szcescie nie byl bardzo tlusty), a poza tym ograniczylam sie jedynie do trzech skladnikow 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/06/2015 - 6:59 pm

Sałatka cudna, ale większej ochoty narobiłaś mi na młode ziemniaki z jajem sadzonym i zsiadłym mlekiem:)

Odpowiedz
Aleksandra R 09/05/2016 - 8:27 pm

Właśnie zjadłam – sałatka boska i bez octu, którego nie posiadam i bez jajka, bo nie mogę. Pyszna, sycąca – na pewno do powtórzenia!

Odpowiedz
aka 19/08/2017 - 1:11 pm

Nie wiem, którą wersję szparagowej sałatki bardziej polubiłam, Chyba będzie trzeba znów przeprowadzić testy. Jakie to miłe wyzwanie 🙂
Przez przepis przeszłam bez szwanku i polecam fanom szparagów.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies