Pasta z awokado

przez Malwina
Pasta z awokado przepis

Miło mi czytać Wasze komentarze na temat cyklu Śniadanie Mistrzów. Okazuje się, że dla wielu osób jest on źródłem inspiracji i próbą urozmaicenia codziennych śniadań. Śniadaniowych pomysłów w mojej głowie jest nadal bez liku, czasem tylko brakuje mi czasu lub warunków na ich realizację. 
Dziś mam dla Was przepis na pastę z awokado. Jej przygotowanie trwa kilkadziesiąt sekund, czyli tyle czasu, ile Waszemu blenderowi zajmie połączenie wszystkich składników. Jeśli macie w planach leniwą niedzielę do kwadratu, możecie przygotować tę pastę dzień wcześniej.

Pasta kanapkowa z awokado

PASTA Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #139


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • 1/4 czerwonej cebulki lub pół malutkiej
  • szczypta pieprzu
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy sok z cytryny, natkę, pokruszoną fetę, cebulkę i szczyptę pieprzu. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 2-3 dni. 
Pasta na śniadanie z awokado

Pasta z awokado i sera feta

Czas przygotowania: 5 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Mery 22/03/2014 - 8:40 am

Ostatnio odkryłam, że awokado jest przepyszne!
Dziękuję za ten przepis na pewno wykorzystam!

Odpowiedz
Kamila 22/03/2014 - 8:44 am

Pyszności! Miłego dnia!

Odpowiedz
Justyna Żak 22/03/2014 - 11:28 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 22/03/2014 - 3:01 pm

Zdjęcia jak zawsze bezbłędne!!

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:13 am

Ostatnio kupiłam avocado i zastanawiałam się jak je zużyć 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2014 - 12:19 pm

Super taka pasta 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 2:28 pm

Ja ostatnio zajadam awokado tonami, muszę zrobić taką pastę:)

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2014 - 5:44 pm

Szykuje koszyk piknikowy na jutro. Pasta z awokado wg tego przepisu znajdzie się w nim na pewno 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2016 - 2:23 pm

Rowniez uwielbiam awokado i moje sniadanko jutro bedzie z pasta

Odpowiedz
Dorota 30/09/2020 - 9:27 pm

Szukam pomysłu na zużycie kilku mocno dojrzałych awokado. Czy taką pastę można mrozić? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Malwina 03/10/2020 - 10:59 am

Mrożę samo awokado po obraniu i wykorzystuję później głównie do koktajli i zdrowszej wersji kremu czekoladowego.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies