Miło mi czytać Wasze komentarze na temat cyklu Śniadanie Mistrzów. Okazuje się, że dla wielu osób jest on źródłem inspiracji i próbą urozmaicenia codziennych śniadań. Śniadaniowych pomysłów w mojej głowie jest nadal bez liku, czasem tylko brakuje mi czasu lub warunków na ich realizację.
Dziś mam dla Was przepis na pastę z awokado. Jej przygotowanie trwa kilkadziesiąt sekund, czyli tyle czasu, ile Waszemu blenderowi zajmie połączenie wszystkich składników. Jeśli macie w planach leniwą niedzielę do kwadratu, możecie przygotować tę pastę dzień wcześniej.
Dziś mam dla Was przepis na pastę z awokado. Jej przygotowanie trwa kilkadziesiąt sekund, czyli tyle czasu, ile Waszemu blenderowi zajmie połączenie wszystkich składników. Jeśli macie w planach leniwą niedzielę do kwadratu, możecie przygotować tę pastę dzień wcześniej.
PASTA Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #139
Śniadanie Mistrzów #139
Składniki:
[przepis własny]
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera feta
- 1/4 czerwonej cebulki lub pół malutkiej
- szczypta pieprzu
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy sok z cytryny, natkę, pokruszoną fetę, cebulkę i szczyptę pieprzu. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 2-3 dni.
Czas przygotowania: 5 minut.
11 komentarzy
Ostatnio odkryłam, że awokado jest przepyszne!
Dziękuję za ten przepis na pewno wykorzystam!
Pyszności! Miłego dnia!
pyszne śniadanie:)
Zdjęcia jak zawsze bezbłędne!!
Ostatnio kupiłam avocado i zastanawiałam się jak je zużyć 🙂
Super taka pasta 🙂
Ja ostatnio zajadam awokado tonami, muszę zrobić taką pastę:)
Szykuje koszyk piknikowy na jutro. Pasta z awokado wg tego przepisu znajdzie się w nim na pewno 🙂
Rowniez uwielbiam awokado i moje sniadanko jutro bedzie z pasta
Szukam pomysłu na zużycie kilku mocno dojrzałych awokado. Czy taką pastę można mrozić? Pozdrawiam serdecznie
Mrożę samo awokado po obraniu i wykorzystuję później głównie do koktajli i zdrowszej wersji kremu czekoladowego.