Babeczki z jarmużem

przez Malwina
Babeczki z jarmużem

W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam przepis na prostą i smaczną frittatę z wykorzystaniem jarmużu. Dziś kolejna propozycja na bazie jajek i tego smacznego zielonego warzywa. Te babeczki to fajna propozycja śniadaniowa dla dzieci i nie tylko. Często takie jajeczne babeczki przygotowuję Połówkowi do pracy. Nie zajmują zbyt wiele miejsca, są smaczne i dodatkowo świetnie się prezentują.
Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was

Babeczki z jarmużem przepis

BABECZKI JAJECZNE Z JARMUŻEM
Śniadanie Mistrzów #94


Składniki (na 4-6 sztuk):
[przepis własny]

  • 4 jajka
  • pół szklanki jarmużu, drobno posiekanego (pamiętajcie o wycięciu twardej łodygi)
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, posiekane
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w  kostkę
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól do smaku
Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy widelca. Dodajemy wędzoną paprykę, oregano, przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy jarmuż, paprykę i dymki, mieszamy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, pieczemy  w temp. 180 stopni przez około 20 minut lub dłużej, aż masa się zetnie. Babeczki będą gotowe, gdy masa jajeczna będzie zwarta.

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Bąk 23/11/2013 - 11:48 am

świetne babeczki:) takich nie jadłam, bardzo smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
Angie 23/11/2013 - 12:09 pm

Pięknie wyglądają, kolory, jak najbardziej przyciągają wzrok: )

Odpowiedz
Magda C. 23/11/2013 - 1:27 pm

Wyglądają bardzo apetycznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/11/2013 - 10:55 am

Ja chyba przestanę odwiedzać Twojego bloga. Te kolorowe zdjęcia cudownych potraw mnie dobijają! Jestem po nich permanentnie głodna!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/11/2013 - 4:34 pm

Świetne babeczki, piękne zdjęcia:) pozdrawiam

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 2:41 pm

Jakie kolorowe;)

Odpowiedz
klaudynas 02/06/2015 - 11:37 am

a można zrobić te babeczki z pieczarkami i szpinakiem?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2015 - 11:48 am

Jasne, że można 🙂 Dodatki są dowolne. Tylko w przypadku pieczarek i szpinaku należy je usmażyć (szpinak wrzuć na sam koniec, ma tylko zwiędnąć).

Odpowiedz
D. 23/02/2016 - 2:06 pm

Czy babeczki można przygotować poprzedniego wieczoru czy nie za bardzo będą się nadawać.

Odpowiedz
Malwina 23/02/2016 - 2:07 pm

Będą ok, o ile będą Ci smakować na zimno. Ja często robię je dzień przed i pakuję do lunchboxu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies