W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam przepis na prostą i smaczną frittatę z wykorzystaniem jarmużu. Dziś kolejna propozycja na bazie jajek i tego smacznego zielonego warzywa. Te babeczki to fajna propozycja śniadaniowa dla dzieci i nie tylko. Często takie jajeczne babeczki przygotowuję Połówkowi do pracy. Nie zajmują zbyt wiele miejsca, są smaczne i dodatkowo świetnie się prezentują.
Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was
do działu Śniadanie Mistrzów
BABECZKI JAJECZNE Z JARMUŻEM
Śniadanie Mistrzów #94
Śniadanie Mistrzów #94
Składniki (na 4-6 sztuk):
[przepis własny]
- 4 jajka
- pół szklanki jarmużu, drobno posiekanego (pamiętajcie o wycięciu twardej łodygi)
- 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, posiekane
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól do smaku
Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy widelca. Dodajemy wędzoną paprykę, oregano, przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy jarmuż, paprykę i dymki, mieszamy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut lub dłużej, aż masa się zetnie. Babeczki będą gotowe, gdy masa jajeczna będzie zwarta.
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
świetne babeczki:) takich nie jadłam, bardzo smacznie wyglądają:)
Pięknie wyglądają, kolory, jak najbardziej przyciągają wzrok: )
Wyglądają bardzo apetycznie i kolorowo 🙂
Ja chyba przestanę odwiedzać Twojego bloga. Te kolorowe zdjęcia cudownych potraw mnie dobijają! Jestem po nich permanentnie głodna!
Świetne babeczki, piękne zdjęcia:) pozdrawiam
Jakie kolorowe;)
a można zrobić te babeczki z pieczarkami i szpinakiem?
Jasne, że można 🙂 Dodatki są dowolne. Tylko w przypadku pieczarek i szpinaku należy je usmażyć (szpinak wrzuć na sam koniec, ma tylko zwiędnąć).
Czy babeczki można przygotować poprzedniego wieczoru czy nie za bardzo będą się nadawać.
Będą ok, o ile będą Ci smakować na zimno. Ja często robię je dzień przed i pakuję do lunchboxu.