Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie kurczaka w sosie z dodatkiem wina Marsala z jednego wybranego wcześniej przepisu. Niestety obecność w nim koncentratu pomidorowego zmusiła mnie do wprowadzenia pewnych zmian. W rezultacie otrzymałam delikatnego kurczaka w smacznym sosie na bazie pomidorów i Marsali. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się Martynosia, Mirabelka i Pela.
KURCZAK W SOSIE MARSALA
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 3 szalotki, posiekane w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
- lampka wytrawnej marsali
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- woda lub bulion warzywny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pokruszonego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Piersi kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron i przekładamy na talerz (mają jedynie zamknąć się włókna na mięsie). Na patelnię wrzucamy szalotki, czosnek i pieczarki, smażymy przez około 5 minut. Następnie wlewamy wino, lekko je redukujemy, dodajemy pomidory, rozmaryn, piersi z kurczaka. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby na patelnię wlewamy wodę lub bulion. Pod koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
pysznie wygląda:)
Fajnie wyszlo – ma taki niesamowity kolor 😉
Bardzo ciekawy przepis, wygląda bardzo smacznie 🙂
Wygląda przepysznie! Mój mąż ma dzisiaj urodziny, więc zrobię mu to na obiad 🙂
Takiego jeszcze nie jadłam:)