Kurczak w sosie marsala

przez Malwina
Kurczak w sosie marsala przepis

Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie kurczaka w sosie z dodatkiem wina Marsala z jednego wybranego wcześniej przepisu. Niestety obecność w nim koncentratu pomidorowego zmusiła mnie do wprowadzenia pewnych zmian. W rezultacie otrzymałam delikatnego kurczaka w smacznym sosie na bazie pomidorów i Marsali. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się Martynosia, Mirabelka i Pela. 

Kurczak  marsala

KURCZAK W SOSIE MARSALA

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 3 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • lampka wytrawnej marsali
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • woda lub bulion warzywny 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Piersi kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron i przekładamy na talerz (mają jedynie zamknąć się włókna na mięsie). Na patelnię wrzucamy szalotki, czosnek i pieczarki, smażymy przez około 5 minut. Następnie wlewamy wino, lekko je redukujemy, dodajemy pomidory, rozmaryn, piersi z kurczaka. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby na patelnię wlewamy wodę lub bulion. Pod koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Kurczak w sosie marsala

Czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Bąk 22/11/2013 - 7:28 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Martynosia 22/11/2013 - 8:13 pm

Fajnie wyszlo – ma taki niesamowity kolor 😉

Odpowiedz
Magda C. 23/11/2013 - 1:27 pm

Bardzo ciekawy przepis, wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Dominika 26/11/2013 - 8:43 am

Wygląda przepysznie! Mój mąż ma dzisiaj urodziny, więc zrobię mu to na obiad 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 2:21 pm

Takiego jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies