Sałatka z makaronem i tuńczykiem

przez Malwina

sałatka makaronowa z tuńczykiem

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę do pracy, która została wyróżniona w naszym bento konkursie. To sałatka z makaronem i tuńczykiem autorstwa Alicji. Prosta w przygotowaniu, pożywna i przepyszna. Skrywa mnóstwo aromatycznych i wyrazistych dodatków. Zdecydowanie warto odtworzyć ją we własnej kuchni i zapakować do pudełka. To kto zabiera się za gotowanie?

Ja do przygotowania sałatki użyłam pszennego makaronu, choć autorka przepisu poleca razowy. Uważam, że jeden i drugi sprawdzi się dobrze, postawcie więc na to, co macie w kuchennych szafkach.

Polecam także wypróbować przepis na sałatkę z dyni i soczewicy, która również została wyróżniona w konkursie.

sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem – przepis

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na sałatkę do pracy, która została wyróżniona w naszym bento konkursie. To sałatka z makaronem i tuńczykiem autorstwa Alicji. Prosta w przygotowaniu, pożywna i przepyszna. Skrywa mnóstwo aromatycznych i wyrazistych dodatków. Zdecydowanie warto odtworzyć… Sałatki Sałatka z makaronem i tuńczykiem European Drukuj
Porcje: 3-4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 200 g makaronu pszennego lub razowego, raczej drobnego
  • 3 upieczone papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
  • 40 g czarnych oliwek
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 8-10 połówek suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżeczki marynowanych kaparów
  • 1 puszka tuńczyka w oleju/oliwie (około 135 g po odcieku)
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy na sicie i obficie przelewamy zimną wodą.
  2. Papryki kroimy w podłużne paseczki, oliwki w plastry, pomidorki na pół, suszone pomidory i kapary drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  3. Do makaronu dodajemy papryki, oliwki, pomidory świeże i suszone, kapary, tuńczyka. Składniki dressingu łączymy i zalewamy nim sałatkę. Dekorujemy listkami bazylii.

Uwagi:

Pieczenie papryki: Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blaszce skóra do góry. Pieczemy w temp. 220 stopni przez 30 minut lub dłużej, aż skórka się pomarszczy i pojawią się na niej czarne plamy. Studzimy i obieramy ze skórki.

sałatka makaronowa z tuńczykiem

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Dorota 04/11/2018 - 10:49 am

Gdybym musiała wskazać tylko jeden rodzaj ulubionych potraw, z pewnością byłyby to sałatki. Tę z tuńczykiem z przyjemnością przygotuję:)

Odpowiedz
Marzena 04/11/2018 - 5:09 pm

Wspaniała sałatka. Kocham te makaronowe 🙂

Odpowiedz
napiecyku 04/11/2018 - 6:24 pm

Lubię połączenie tuńczyka i makaronu…mniam 🙂

Odpowiedz
Izabela 06/11/2018 - 6:09 pm

Właśnie się zajadam. Pyszne połączenie!

Odpowiedz
Malwina 07/11/2018 - 8:26 am

Smacznego 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies