Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywami

przez Malwina
Sałatka z pieczonymi warzywami

Dzisiejszy dzień upłynie pod znakiem kuchni tunezyjskiej. Ta prosta sałatka na bazie pieczonych warzyw to świetna przystawka. Idealnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki. Autorką przepisu jest Claudia Roden. 

Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywami przepis

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW (TUNEZJA)


Składniki (na 4 porcje):

  • 2 czerwone cebule
  • 3 papryki (u mnie żółte i czerwone)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w oleju, odcedzonego i podzielonego na kawałki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka kaparów, posiekanych
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 8 anchois
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku
Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blasze do pieczenia. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy, układamy na blasze skórką do góry. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dokładamy do warzyw. Całość pieczemy przez około 20 minut w temp. 210 stopni lub do momentu, kiedy skórka papryk się pomarszczy i zaczną pojawiać się na niej ciemne plamy. Jeśli w trakcie pieczenia pomidory lub cebula zaczną się przypalać, wykładamy je i dopiekamy dalej paprykę. Pomidory możecie zamiast piec w piekarniku, ugrillować na patelni. Papryki obieramy ze skórki, kroimy w podłużne paski. W salaterce umieszczamy paprykę, cebule, pomidory, rozdrobnionego tuńczyka, jajka podzielone na ćwiartki, kapary, anchois i oliwki. Składniki dressingu dokładnie łączymy, polewamy nim sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Czas przygotowania: 40 minut

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Maggie 15/10/2013 - 11:10 am

Sa anchois, jest dobrze 🙂

Odpowiedz
ankawell 15/10/2013 - 12:42 pm

dania z pieczonymi warzywami zawsze mi smakują … cała głębia smaku w nich …
pozdrawiam serdecznie …

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2013 - 1:12 pm

Pyszne połączenie, w tej sałatce jest wszystko, co lubię 🙂 na pewno też ją przygotuję i to niebawem.

Odpowiedz
Magda C. 18/10/2013 - 8:01 am

Sałatka wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2013 - 9:08 am

Musi być pyszna, bo wygląda pięknie!

Odpowiedz
marek 05/03/2014 - 11:40 am

Nie byłem w Tunezji, ale widzę, że to podobny pomysł na ten, który podał mi znajomy. Tam też jest jajko, rybka, oliwki, tyle, że bazą jest doprawione harissą puree z marchewki a nazywa się to Ommek Houria 🙂 http://xouted.com/2014/03/jedz-normalnie-ommek-houria/

Odpowiedz
Anonimowy 13/08/2014 - 9:59 pm

przedstawiona przez ciebie salatka nie ma wiele wspolnego z Tunezyjska slata mechwia (salatka z pieczonych warzyw)
slata mechwia robi sie z papryk chili (czasami z dodatkiem slokiej papryki jesli chce sie zrobic lagodniejsza), zwyklej cebuli, pomidorow i ewentualnie czosnku, ktore po upieczeniu sieka sie lub miksuje z dodatkiem kamunu i oliwy z oliwek
a tunczyka i/lub jajka i/lub oliwki daje sie tylko na wierzch do ozdoby

Odpowiedz
Malwina 14/08/2014 - 5:37 am

Ten przepis jest wariacją na temat mechouia autorstwa Claudii Roden. Claudia z tego co pamiętam pochodzi z Egiptu. Mechouia jak widać przerobiła na modłę europejską, bo składniki sałatki pokroiła w większe kawałki. Co do papryki to widziałam przepisy i ze słodką i z ostrą. W Polsce ciężko o tę dużą zieloną chili w strąkach (bo chyba tej używa się w Tunezji). W książce, z której korzystałam oczywiście i tłumacz popełnił małą gafę, bo w przepisie znalazł się kminek a nie kmin rzymski (to odruchowo zmieniłam, często polscy tłumacze popełniają takie błędy i później mamy tagine z dużą ilością kminku lub meksykańskie dania nim doprawione). Dzięki za podzielenie się informacjami. Będę musiała przygotować kiedyś mechouia w wersji drobno posiekanej z chili. Nie zmienia to jednak tego, że zdekonstruowana sałatka Claudii jest też bardzo smaczna 🙂

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies