Sałatka Olivier

przez Malwina
Sałatka rosyjska przepis

Sałatka Olivier to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Nazwa sałatki pochodzi od nazwiska Luciena Oliviera, kucharza belgijskiego lub francuskiego pochodzenia, który był autorem pierwotnej receptury. Stworzył ją w roku 1860, kiedy to pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Obecna wersja sałatki Olivier znacznie odbiega od przepisu jej twórcy. W jej skład wchodziły cietrzewie, języki cielęce, kawior, sałata,  langusta, kapary, jajka i kiszone ogórki. Z upływem czasu sałatka zyskiwała na popularności a jej skład znacznie się zmienił. Same składniki stały się także bardziej przystępne, dzięki czemu każdy mógł we własnym domu przygotować tę sałatkę. Popularność sałatki przypada na okres istnienia ZSRR. Ówczesny Olivier składał się z 6 lub 7 składników: ziemniaków, marchewek, kiełbasy lub innej wędliny, jajek, ogórków kiszonych, groszku oraz majonezu i w takiej też formie znany jest dzisiaj. W Rosji był swego czasu nieodłącznym elementem świąt, szczególnie noworocznego obiadu. 
Kiedy spojrzycie na zdjęcia sałatki i na jej skład, od razu skojarzy się Wam ona z popularną w naszym kraju sałatką warzywną (jarzynową). I słusznie, w końcu i Polska znajdowała się przez kilkadziesiąt lat w orbicie działań politycznych Rosji, co miało wpływ na kuchnię polską w czasach PRL-u.. Popularność sałatki olivier nie ogranicza się jedynie do Europy Środkowo-Wschodniej. Znana jest także w Serbii, Bułgarii, Grecji, gdzie występuje pod nazwą sałatka rosyjska. Z kolei w Chorwacji ta sama sałatka określana jest mianem sałatki francuskiej. Także i w Hiszpanii jest niezwykle popularna. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego często wzbogacają ją o dodatki typowe dla rodzimej kuchni, takie jak papryka czy oliwki.

Sałatkę przygotowałam razem z Martnosią w ramach kolejnej odsłony naszego wspólnego gotowania. Przepis na sałatkę Olivier dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 

Sałatka warzywna z szynką

SAŁATKA OLIVIER

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 plastry dobrej jakości szynki
  • pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)
  • 3-4 jajka, ugotowane na twardo
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy (jej ostrość dostosujcie do osobistych preferencji)
  • sól i pieprz do smaku
Marchewki i ziemniaki dokładnie myjemy i  umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ziemniaki zapewne ugotują się szybciej). Odcedzone i ostudzone warzywa obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę. Ogórki siekamy w podobnej wielkości kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Szynkę i ugotowane oraz obrane jajka kroimy w kostkę. W misce umieszczamy marchewki, ziemniaki, ogórki, groszek (jeśli używacie świeżego groszku, należy go wcześniej ugotować, odcedzić i ostudzić), jajka. Całość doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu. Mieszamy z majonezem i musztardą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki a następnie podajemy.

Czas przygotowania: 30 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Crispy Biscuits 06/04/2014 - 5:49 pm

Nie słyszałam jeszcze o tej sałatce. Właśnie poszukuję przepisów na dobre sałatki. Tylko nie przepadam niestety za majonezem 🙁

Odpowiedz
Kamila 06/04/2014 - 6:40 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Justyna Żak 06/04/2014 - 7:05 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
mnemonique 06/04/2014 - 7:25 pm

o fajne, a dziś oglądałam Ugotowanych i właśnie Rosjanka taką sałatkę przygotowała na przystawkę! Ale się wstrzeliłaś 🙂 hihi
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
Malwina 07/04/2014 - 10:32 am

Moniko, rzeczywiście się wstrzeliłam 🙂 Aż z ciekawości obejrzałam powtórkę.

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2014 - 6:43 am

brzmi ciekawie,
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Monika Piotrowska 07/04/2014 - 6:50 am

pyszności, ale ta sałatka nazywa się Oliwia, i podaję się ją tradycyjnie na sylwestra i nowy rak

Odpowiedz
Monika Piotrowska 07/04/2014 - 6:51 am

pyszności, ale ta sałatka nazywa się Oliwia, i podaje się ją tradycyjnie na sylwestra i Nowy Rok

Odpowiedz
Malwina 07/04/2014 - 6:56 am

Moniko, zapewniam Cię, sałatka nosi nazwę Oliwier 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/04/2014 - 6:57 am

*Olivier

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2016 - 11:53 pm

Hihihi, dziewczyny, ani Oliwier ani Oliwia 😀 nazwa tej sałatki brzmi Sałat OLIVIE. Każdy obywatel byłego ZSRR zna ją jak ABC i każdemu kojarzy z Nowym Rokiem ( w Polsce – Sylwestrem ). To tradycja radziecki czasów 😀

Odpowiedz
Malwina 23/12/2016 - 6:19 am

Zaręczam, że nazwa sałatki to Olivier. A z racji, że pochodzi ona z języka francuskiego, to czytamy ją Oliwje 😉

Odpowiedz
Unknown 11/03/2017 - 10:44 am

Oliwier jest rosyjska tylko oni używają mięso gotowane a nie szynkę z plastrów

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/04/2014 - 9:35 am

Ta sałatka obiła mi się o uszy, kiedy przebywałam wśród rosyjskich studentów w akademiku. Nigdy jednak nie próbowałam.

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2014 - 11:23 am

właśnie wszamałam na drugie śniadanie w pracy:) dałam tylko dwa jajka, bo tylko tyle się ostało a robiłam późnym wieczorem więc wyskok do sklepu raczej nie wchodził w grę, i trochę mi tego jajka brakowało w sałatce,
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 09/04/2014 - 1:50 pm

Prezentuje się przepysznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/04/2014 - 6:19 pm

Bardzo fajna sałatka, pierwszy raz o niej slyszę:)

Odpowiedz
Monika Piotrowska 09/04/2014 - 10:01 pm

A więc ja popełniłam błąd nie Oliwia a Olivie, może pisze się Olivier, sprawdziłam u rodowitej Rosjanki, robimy taką sałatkę na sylwestra, pracuję w knajpce rosyjskiej 🙂

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:34 pm

Sałatka super. Mama się zastanawiała jaką zrobić na święta, więc już wiem jak ją zaskoczę!

Odpowiedz
Anonimowy 08/12/2015 - 10:47 pm

Sałatka bardzo zacna. Z tym, że pochodzenie jej – tak jak i naszej jarzynowej – jest francuskie. U nas jarzynowa pojawiła się około epoki napoleońskiej, olivier jest pół wieku młodszy. Takie odżywcze sałatki dobrze spisują się w chłodnym polskim i rosyjskim klimacie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies