Ryż z curry i warzywami

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem smaki inspirowane kuchnią indyjską. Na talerzu wylądował ryż curry z warzywami. Prosty i szybki w przygotowaniu, szczególnie gdy mamy w lodówce nadmiar ryżu, który pozostał nam z poprzedniego dnia.

Do tego przepisu polecam użyć ryżu basmati. Pasuje tu najlepiej, zarówno smakiem, jak i teksturą. Tak przygotowany ryż curry najlepiej serwować z pysznym dipem miętowym.

Ryż curry z warzywami

Ryż z curry i warzywami – przepis

Ryż curry z warzywami

Dzień dobry, Tym razem smaki inspirowane kuchnią indyjską. Na talerzu wylądował ryż curry z warzywami. Prosty i szybki w przygotowaniu, szczególnie gdy mamy w lodówce nadmiar ryżu, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Do tego przepisu polecam użyć ryżu basmati.… kuchnia indyjska Ryż z curry i warzywami European Drukuj
Porcje: 3-4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chili
  • 1 duża marchewka
  • 1,5-2 łyżeczki dobrej jakości mieszanki curry
  • 100 g mrożonego groszku
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 8 suszonych moreli
  • sól do smaku
  • liście kolendry do posypania
  • olej (w wersji niewegańskiej masło ghee do smażenia)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy na sypko, studzimy.
  2. Cebule, czosnek i chili drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Morele siekamy w nieduże kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 5 minut. Dokładamy marchewkę, smażymy dalej przez około 4-5 minut. Wsypujemy curry, przesmażamy. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty. Kolejno dokładamy morele, groszek i ciecierzycę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i chwilkę podgrzewamy.

Uwagi:

Do ryżu proponuję przygotować prosty dip. Wystarczy zblendować 150 g jogurtu greckiego (zwykłego lub roslinnego) z 1 ząbkiem czosnku, kilkomq listkami mięty i doprawić do smaku sokiem z cytryny lub limonki oraz solą.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

marcepanowy kącik 03/11/2018 - 11:29 am

Pyszna propozycja , lubie bardzo przyprawę curry.

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 03/11/2018 - 1:15 pm

Danie idealne na jesień 🙂 Pyszne, aromatyczne i rozgrzewające 🙂

Odpowiedz
Dorota 03/11/2018 - 6:40 pm

Kiedyś nie byłam w stanie przełknąć potrawy przyprawionej curry. Od paru lat bardzo lubię, więc ryż z curry i warzywami z wielką przyjemnością zjadłabym:)

Odpowiedz
Malwina 05/11/2018 - 10:35 am

Curry trzeba lubić. Wiele też zależy od jakości przyprawy. Sama nie przepadałam za nią, dopóki nie trafiłam na dobrej jakości mieszankę. Różnica w smaku ogromna.

Odpowiedz
Natalia 04/11/2018 - 4:39 pm

Mega opcja 🙂 Na jesień opcja obowiązkowa!

Odpowiedz
Ania 07/11/2018 - 8:25 am

Danie wygląda bardzo apetycznie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies