Szarpana wołowina z ryżem i warzywami

przez Malwina
Szarpana wołowina z ryżem i warzywami
Szarpana wołowina z ryżem i warzywami
Mam dla Was kolejny przepis na smaczny i nieskompilowany w przygotowaniu posiłek z wykorzystaniem szarpanej wołowiny. To wołowina BBQ z ryżem i sporą porcją warzyw. Takie dania dobrze sprawdzają się w zabieganym tygodniu, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Pieczone mięso i sos BBQ można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do tygodnia czasu (najwygodniej zrobić to w weekend). Później wystarczy tylko ugotować ryż, pokroić warzywa i mamy fajny, pełnowartościowy posiłek. 

SZARPANA WOŁOWINA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g szarpanej wołowiny
  • 250 g domowego sosu BBQ
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki (waga gotowego do spożycia produktu)
  • 120 g kukurydzy
  • po około 80-100 g białego długoziarnistego ryżu na porcję (waga przed ugotowaniem), polecam użyć ryżu jasminowego
  • warzywa: pomidory, ogórek, papryka słodka, papryczka chili (np. jalapeno), czerwona cebula  
  • do podania: kwaśna śmietana lub jogurt grecki, guacamole
  • sok z limonki do doprawienia
  • kolendra, nać pietruszki, mięta (do wyboru lub miks wszystkich trzech) do posypania
Przygotowanie:
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Pomidory, ogórka, paprykę kroimy w grubszą kostkę. Cebulę siekamy w piórka. Papryczkę chili siekamy w plasterki lub drobną kostkę. Fasolę i kukurydzą odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie. 
Mięso umieszczamy w garnku, dodajemy sos bbq. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolewamy niewielką ilość wody. Do mięsa dodajemy kukurydzą i fasolę. Podgrzewamy przez kilka minut. Ryż nakładamy na talerze, dodajemy szarpaną wołowinę z kukurydzą i fasolą, wybrane warzywa, kwaśną śmietanę, guacamole. Posypujemy wybraną zieleniną. Podajemy z dodatkiem cząstki limonki, którą doprawiamy ryż i warzywa.

Wołowina z ryżem

Szarpana wołowina z ryżem i warzywami

Szarpana wołowina z ryżem przepis
Szarpana wołowina z ryżem i warzywami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 03/02/2016 - 5:08 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Cendrowska 03/02/2016 - 7:48 pm

Smakowicie to wygląda, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Dziurawy Kocioł 09/02/2016 - 2:52 pm

Oo, to wygląda konkretnie. Ale na jednej bym nie poprzestała 🙂
http://www.dziurawykociol.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies