Frittata z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

przez Malwina
Frittata z jarmużem przepis

Smak jarmużu uwielbiam i sięgam po niego chętniej, aniżeli po szpinak. Niestety, tak popularne kiedyś warzywo z trudem odnaleźć dziś na sklepowych półkach czy w osiedlowych bazarkach. Najlepiej rozejrzeć się za nim w większych supermarketach. Wspomniany jarmuż wykorzystałam do przygotowania prostej frittaty dla Połówka. Połączyłam go z serem feta i suszonymi pomidorami. Lekko pikantnego akcentu nadał omletowi dodatek czosnku i pora. 
Omlet z jarmużem

FRITTATA Z JARMUŻEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #92

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 3 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 5-centymetrowy kawałek pora, przekrojony na pół i posiekany w plastry
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 suszone pomidory z zalewy oliwnej, posiekane
  • 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • sól 
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy zgrubiałą część każdego liścia, siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i pora przez około 3 minuty. Dokładamy jarmuż, smażymy dalej 2 minuty. Jajka roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól, zawartość patelni. Całość mieszamy i przelewamy do naczynia do zapiekania (u mnie kwadratowe o boku 16 cm). Na wierzchu posypujemy frittatę fetą i suszonymi pomidorami. Pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem). Frittata jest gotowa, kiedy masa jajeczna się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Opalanka 16/11/2013 - 8:50 am

Jaki ładny kawałek zieleniny, pycha:)

Odpowiedz
Kamciss 16/11/2013 - 10:31 am

Bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 16/11/2013 - 5:31 pm

świetnie wygląda, chętnie bym teraz taką zjadła:)

Odpowiedz
Magda C. 16/11/2013 - 7:36 pm

Ojej wygląda świetnie! Zjadłabym taką z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 17/11/2013 - 10:59 am

Nie kuś;p

Odpowiedz
JustInka 18/11/2013 - 1:42 pm

Wygląda obłędnie! Jarmużu nie znam kompletnie, ale chętnie bym zjadła taką frittatę.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/11/2013 - 9:16 pm

Tak rzadko można gdzieś kupić jarmuż, a wielka szkoda :/ Pyszne danie z niego wyczarowałaś 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/11/2013 - 8:16 am

Właśnie – gdzie zakupiłaś jarmuż?

Odpowiedz
Malwina 19/11/2013 - 8:34 am

Kupuję go w Realu. Jest w lodówce razem z sałatami w paczkach.

Odpowiedz
Anonimowy 21/11/2013 - 12:01 pm

Fajny przepis 🙂 Wypróbuję go, ponieważ od 2 lat sadzę jarmuż i mam go pod dostatkiem, większość niestety idzie dla królików, bo jakoś nie probowałam z niego tworzyć dań :0 a to pewnie błąd..?

Odpowiedz
Malwina 21/11/2013 - 1:51 pm

Zazdroszczę Twoim królikom tego, że zajadają takie smakołyki 😉 Postaram się wrzucić więcej przepisów z jego wykorzystaniem. Można z niego zrobić smaczne chipsy, zupy, używać do sałatek, gulaszy, omletów. Naprawdę fajne warzywo, szkody tylko, że niedoceniane.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies