Wołowina z groszkiem po libańsku |
Przepis na wołowinę z groszkiem wypatrzyłyśmy razem z Emilią na jednej z australijskich stron. Od razu wiedziałam, że przygotujemy to danie z myślą o trwającym właśnie V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Ta pożywna potrawka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom arabskich potraw. Wyjątkowego i ciekawego smaku nadały jej takie przyprawy jak kmin rzymski, kolendra, cynamon i ziele angielskie. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowało. I oczywiście zajrzyjcie na blog Emilii i zobaczcie jej wersję tej libańskiej potrawki.
WOŁOWINA Z GROSZKIEM PO LIBAŃSKU
- 500 g zmielonej wołowiny (u mnie mięso z udźca wołowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) bez skóry, posiekanych
- 2 niepełne łyżeczki mieszanki baharat (przepis poniżej)
- sól do smaku
- pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
Dodatkowo:
- kasza bulgur lub kuskus, ryż, chlebki pita, chlebki z patelni, chlebki manakeesh (do wyboru)
- natka pietruszki do posypania potrawy
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mieszanki baharat. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, jeśli jakieś przyprawy są w nasionach, wówczas należy je rozetrzeć w moździerzu na proszek lub zmielić w młynku. Do tego przepisu będzie nam potrzebna przygotowana mieszanka w całości (otrzymamy niepełne 2 łyżeczki przyprawy).Marchewki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy przez kolejne 5-6 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przyprawę baharat. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy potrawkę na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wody na patelnię (ja łącznie dolałam niecałe pół szklanki wody). Pod koniec dodajemy groszek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie sos doprawiamy solą do smaku.
Wołowinę z groszkiem po libańsku nakładamy na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz wybranymi węglowodanami (patrz uwagi przy składnikach). Ja przygotowałam kaszę bulgur z makaronem vermicelli, którą przed podaniem wymieszałam z łyżeczką masła.
Wołowina z groszkiem po libańsku |
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Pyszna wołowina 🙂
Wyglada bardzo ladnie i apetycznie 😉 Moze zrobie, zeby moj facet mogl zjesc, bo za baranina niestety nie przepada 🙁
No super to wyglada!
a w którym momencie dodajemy groszek, bo jakoś w przepisie nie mogę się tego doszukać…
Pod sam koniec, już uzupełniam wpis o tę informację.
dzięki 🙂