Sos z pastą tahini i chili |
Po sałatce z tuńczykiem i tahini mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie tej smacznej pasty. Przepis, który dziś Wam prezentuję znalazłam w niezawodnej książce „The Lebanese Kitchen”. To pikantny sos na bazie pasty tahini z dodatkiem papryczki chili i ostrej papryki. W smaku jest mocno orzechowy, intensywny i pikantny. Ilość chili w przepisie najlepiej dostosujcie do własnych preferencji. Przepis podaję Wam w proporcjach jakie sama zastosowałam. W oryginalnym przepisie poza świeżym chili autorka użyła łącznie łyżeczkę ostrych papryk w proszku. Moim zdaniem to odrobinę za dużo.
SOS Z PASTĄ TAHINI I CHILI
- 5 łyżek pasty tahini
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Tahini łączymy przy pomocy łyżki z sokiem z cytryny i 6 łyżkami zimnej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili świeże i w proszku, cayenne. Smażymy przez około 30 sekund. Dodajemy posiekane orzechy, tahinę wymieszaną z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewamy przez około minutę. Kosztujemy sosu, dodajemy niewielką ilość soli do smaku. Sos z pastą tahini podajemy jako dodatek do chrupiących warzyw, pieczywa, mięsa. Nie przesadzajcie z jego ilością, jest bardzo intensywny w smaku. Gotowy sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Miłośnikom pasty tahini polecam także dip z tahini:
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
idealny, kremowy sos 🙂 z lekką zadziorną nutą chili 🙂
Smaczne 🙂
Fajny pomysł, uwielbiam pikantne jedzenie, więc myślę, że dla mnie łyżeczka chilli wcale nie będzie za dużo 🙂