Kofty z indyka z cukinią

przez Malwina
Kofty z cukinią
Kofty z indyka z cukinią
Mam nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was arabskimi przepisami. V Festiwal Kuchni Arabskiej trwa, a w związku z tym w naszej kuchni każdego dnia pojawiają się jakieś nowe potrawy. Tym razem mam coś dla osób dbających o linię, mianowicie kofty z indyka i cukinii. Możecie przygotować je na patelni,w parowarze, piekarniku a nawet na grillu. Za każdym razem uzyskacie inny efekt i równie smaczną potrawę. Ja moje kofty usmażyłam na zwykłej patelni. Takie kofty drobiowe podajcie z ulubionym sosem, pieczywem i warzywami.

Kofty z cukinią przepis
KOFTY Z INDYKA Z CUKINIĄ



Składniki (na 3 porcje):

Kofty z indyka:

  • 400 g piersi z indyka
  • 80 g cukinii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 białko jajka
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
Przygotowanie:

W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy mięso, miksujemy przez kilka minut razem z białkiem. Mięso możecie też normalnie zmielić w maszynce do mielenia i potem dodać do niego białko. Mięso z białkiem przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę, czosnek, szalotkę, słodką paprykę, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy ją z nadmiaru soku i dodajemy do mięsa. Masę mięsną wyrabiamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość wody. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją niewielką ilością np. mąki owsianej, konopnej, bułki tartej, zarodków lub otrębów. 
Z mięsa formujemy podłużne kofty (pomagamy sobie mocząc dłonie w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kofty ze wszystkich stron, aż przestaną być surowe w środku. Można je przygotować również na patelni grillowej, w parowarze (parujemy przez około 20 minut) lub piekarniku (pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach, najlepiej na ruszcie metalowym). 
Kofty z indyka z cukinią podajemy z ulubionym sosem i pieczywem. Ja podałam do nich tarator ze szpinaku, tzatziki oraz focaccię z pesto ze szparagów.

Kofty z mięsa z indyka
Mięso z indyka przepisy
Kofty z indyka z cukinią

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Kinga 19/06/2015 - 6:54 pm

Smaczne 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 19/06/2015 - 8:35 pm

Biorę przepis, mniami!

Odpowiedz
Hatred Or Evil 19/06/2015 - 11:12 pm

Pyszności. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/06/2015 - 12:42 pm

Smakowicie wyglądają te kofty, mniam!

Odpowiedz
NG 22/06/2015 - 10:14 am

zrobię dziś na obiad 🙂

Odpowiedz
NG 22/06/2015 - 2:56 pm

pycha było 😀

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2016 - 8:43 am

Dzisiejszy obiad 🙂 ommmomm…. Dziękuję

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2017 - 6:57 pm

jak dokładnie piec je w piekarniku? tak po prostu na ruszcie bez niczego? nie w rękawie, folii, naczynia, przykrycia? Proszę o odpowiedź…

Odpowiedz
Filozofia Smaku 20/04/2017 - 5:59 am

Niczym ich nie przykrywam. Jeśli chcesz możesz je upiec w naczyniu przykrytym folią aluminiową.

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2017 - 7:42 pm

A czy danie uda się w parowarze lub piekarniku ale bez białka…? tylko mięso przyprawy i cukinia?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 06/05/2017 - 7:02 am

Połączyć się uda, ale będzie suche mimo wszystko. Z tłustszym mięsem z udek efekt byłby lepszy. Jeśli nie możesz używać jajek, dodaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2-3 łyżkami ciepłej wody na pastę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies