Kofty z indyka z cukinią |
Mam nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was arabskimi przepisami. V Festiwal Kuchni Arabskiej trwa, a w związku z tym w naszej kuchni każdego dnia pojawiają się jakieś nowe potrawy. Tym razem mam coś dla osób dbających o linię, mianowicie kofty z indyka i cukinii. Możecie przygotować je na patelni,w parowarze, piekarniku a nawet na grillu. Za każdym razem uzyskacie inny efekt i równie smaczną potrawę. Ja moje kofty usmażyłam na zwykłej patelni. Takie kofty drobiowe podajcie z ulubionym sosem, pieczywem i warzywami.
KOFTY Z INDYKA Z CUKINIĄ
Składniki (na 3 porcje):
Kofty z indyka:
- 400 g piersi z indyka
- 80 g cukinii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 białko jajka
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ulubiony dip, np. dip szpinakowy, tarator z marchewki, sos czosnkowy, tzatziki
- pieczywo, np. focaccia, chlebki z patelni, chlebki pita
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy mięso, miksujemy przez kilka minut razem z białkiem. Mięso możecie też normalnie zmielić w maszynce do mielenia i potem dodać do niego białko. Mięso z białkiem przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę, czosnek, szalotkę, słodką paprykę, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy ją z nadmiaru soku i dodajemy do mięsa. Masę mięsną wyrabiamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość wody. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją niewielką ilością np. mąki owsianej, konopnej, bułki tartej, zarodków lub otrębów.
Z mięsa formujemy podłużne kofty (pomagamy sobie mocząc dłonie w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kofty ze wszystkich stron, aż przestaną być surowe w środku. Można je przygotować również na patelni grillowej, w parowarze (parujemy przez około 20 minut) lub piekarniku (pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach, najlepiej na ruszcie metalowym).
Kofty z indyka z cukinią podajemy z ulubionym sosem i pieczywem. Ja podałam do nich tarator ze szpinaku, tzatziki oraz focaccię z pesto ze szparagów.
Kofty z indyka z cukinią |
Czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
Smaczne 🙂
Biorę przepis, mniami!
Pyszności. 🙂
Smakowicie wyglądają te kofty, mniam!
zrobię dziś na obiad 🙂
pycha było 😀
Dzisiejszy obiad 🙂 ommmomm…. Dziękuję
jak dokładnie piec je w piekarniku? tak po prostu na ruszcie bez niczego? nie w rękawie, folii, naczynia, przykrycia? Proszę o odpowiedź…
Niczym ich nie przykrywam. Jeśli chcesz możesz je upiec w naczyniu przykrytym folią aluminiową.
A czy danie uda się w parowarze lub piekarniku ale bez białka…? tylko mięso przyprawy i cukinia?
Połączyć się uda, ale będzie suche mimo wszystko. Z tłustszym mięsem z udek efekt byłby lepszy. Jeśli nie możesz używać jajek, dodaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2-3 łyżkami ciepłej wody na pastę.