Orkiszowe pierogi z tuńczykiem (fatayer) |
Fatayer to rodzaj arabskich pierożków, które piecze się w piekarniku. Na blogu pokazywałam Wam już dwie wersje: fatayer ze szpinakiem i sumakiem oraz fatayer ze szpinakiem i mozzarellą. Tym razem przygotowałam dla Was wersję na mące orkiszowej z rybnym nadzieniem. Takie pierożki możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zabrać ze sobą do pracy. Koniecznie serwujcie je z ulubionym sosem. Ja tym razem zrobiłam sos czosnkowy na bazie silken tofu, ale równie fajnie sprawdzi się dip z cukinią lub pikantny sos z harissą.
Pierożki fatayer przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. To dopiero mój pierwszy przepis w ramach VI Festiwalu kuchni arabskiej. I Was zapraszam do udziału w zabawie. Trzy osoby nagrodzę bonami zakupowymi do sklepu Arabskie.pl
ORKISZOWE PIEROGI Z TUŃCZYKIEM
(FATAYER)
Składniki (na około 35-40 pierożków):
Ciasto orkiszowe:
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 300 ml ciepłej wody (lub mleka)
- 3 łyżki oliwy
Nadzienie do pierogów:
- 250 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu)
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
- 2 łodygi selera naciowego
- 80 g mrożonego groszku
- 100 g intensywnego w smaku żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sezam
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na fatayer. W misce mieszamy mąkę z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy miękkie ciasto (zajmie to około 7-10 minut), w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Gdy ciasto orkiszowe rośnie, przygotowujemy nadzienie z tuńczyka. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Seler obieramy włókien i kroimy w małą kostkę. Groszek zalewamy wrzącą wodą i odsączamy po 3 minutach. Do odsączonego tuńczyka dodajemy selera, groszek, cebulę i szczypior. Oprószamy solą (dosłownie szczyptą, ser jest słony) oraz pieprzem. Kolejno dodajemy starty na drobnych oczkach ser i mieszamy.
Ciasto orkiszowe rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Szklanką wycinamy kółka. Na środku układamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Fatayer układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie matą silikonową).
Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim pierogi. Posypujemy je sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 12-15 minut.
Orkiszowe pierogi podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja serwowałam je z sosem czosnkowym na bazie silken tofu.
Orkiszowe pierogi z tuńczykiem (fatayer) |
7 komentarzy
Fantastyczny przepis, w dodatku świetna potrawa na obiad w pracy – łatwo zabrać na wynos. Kupiłam dziś specjalnie tuńczyka, jutro albo pojutrze wypróbuję! 🙂
czy smakują na zimno ?
Jasne. Koniecznie podane z dipem.
Czy ciasto można wyrobić wcześniej (np. Dzień)?
Możesz je wyrobić i odstawić do rośnięcia do lodówki. Potem rano wyjąć, ocieplić i piec.
Jak długo ciasto powinno pozostać w temperaturze pokojowej po wyjęciu z lodówki, przed walkowaniem, jeśli wyrobię je dzień wcześniej? Czy można jakoś przyspieszyć ten proces?
Z dwie godzinki musi poleżeć. Wiele też zależy od warunków w mieszkaniu. Możesz też spróbować dać mniej drożdży i zostawić ciasto do wolnego rośnięcia na całą noc w temp. pokojowej.