Pikantny sos do grilla |
Wiosną i latem najczęściej przygotowywanym przeze mnie sosem jest popularne tzatziki. Tym razem pokusiłam się o zrobienie go w troszkę innej wersji, podkręconej pikantną pastą harissa. Taki sos idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami lub warzywami. Jeśli lubicie pikantne dodatki do potraw, to z pewnością przypadnie Wam on do gustu.
Pamiętajcie o tym, by do przygotowania tego dipu użyć bardzo gęstego jogurtu greckiego. Jeśli jogurt nie jest wystarczająco gęsty, można go odcedzić na gazie przez 1-2 godziny (jogurt przekładamy na durszlak wyłożony złożoną na pół gazą). Pozbędziemy się dzięki takiemu zabiegowi nadmiaru serwatki.
DIP Z OGÓRKIEM I HARISSĄ (PIKANTNE TZATZIKI)
Składniki:
- 250 g zimnego jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2-1 łyżeczka pasty harissa (lub więcej wg preferencji)
- 1 podłużny ogórek
- 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej
- sól do smaku
- oliwa do skropienia sosu
Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy go wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne. Warzywo trzemy na tartce na dużych oczkach. Czosnek drobno siekamy, a następnie rozcieramy ze szczyptą soli bokiem noża na pastę (lub w moździerzu). Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, pastę harissa, melasę, odciśniętego z nadmiaru soku ogórka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą. Wierzch kropimy oliwą. Przed podaniem sos można dodatkowo schłodzić w lodówce. Dip podajemy jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs.
Pikantny sos do grilla |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
3 komentarze
Czym można zastąpić melase?
Syrop klonowy lub płynny miód.
Pyszna propozycja, a jak jeszcze patrzę na te warzywka obok to już jestem maksymalnie głodna !!