Risotto z groszkiem, cytryną i tymiankiem

przez Malwina
Risotto z groszkiem, cytryną i tymiankiem

Nie ma nic przyjemniejszego w upalny dzień, jak stanie nad patelnią i robienie risotto. Mój Połówek przedwczoraj zażyczył sobie właśnie risotto (a temperatura na dworze wynosiła jakieś 37 stopni), więc co począć, postanowiłam stanąć na wysokości zadania i przygotować mu jedno z jego ulubionych dań. Nie miałam zbyt wiele składników w lodówce, więc postawiłam na minimalizm. Risotto z porem i groszkiem świetnie uzupełnia aromat cytryny, do tego świeży tymianek i na stole ląduje pyszny obiad. 

PS. Pojawiły się zmiany w obrazkowym spisie treści (patrz lista stron na górze). Teraz przekierowanie następuje po kliknięciu w zdjęcie, a nie link. Z czasem postaram się, by wszystkie przepisy w poszczególnych kategoriach wyświetlały się poprzez kliknięcie w zdjęcie. 
Mam do Was zapytanie: Czy chcielibyście , aby w spisie pojawiły się inne kategorie, aby łatwiej było Wam wyszukiwać przepisy? Jeśli tak, to jakie?

RISOTTO Z GROSZKIEM, CYTRYNĄ I TYMIANKIEM (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g ryżu arborio 
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy 
  • szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku (lub płaska łyżeczka suszonego)
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny lub dwóch mniejszych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano lub parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Czosnek drobno siekamy, pora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy dodatkową oliwę. Wsypujemy ryż, smażymy ciągle mieszając przez minutę, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy kilka minut, aż praktycznie wyparuje. Wlewamy chochelkę ciepłego bulionu (bulion powinien być cały czas ciepły, najlepiej by postawić garnek z nim na niewielkim ogniu), dodajemy tymianek, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy bulion zostanie wchłonięty, dolewamy kolejną chochelkę i tak do całkowitego wykorzystania bulionu. Po około 15 minutach dodajemy groszek. Kiedy po wlaniu ostatniej chochelki, bulion zostanie praktycznie całkowicie wchłonięty, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i ser. Mieszamy i zostawiamy na około 2 minuty. 
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
21 komentarzy
1

Podobne posty:

21 komentarzy

Tyna 08/08/2012 - 5:07 pm

Wprost uwielbiam risotto i w lipcu, w czasie największego upału, też miałam na nie wielką ochotę, więc nie było rady;D Twoje wygląda na przepyszne!:)

Odpowiedz
Maggie 08/08/2012 - 5:08 pm

Dobra z ciebie prawie-zona, bez dwoch zdan – takie poswiecenie jest godne podziwu 🙂 A risotto wyglada znakomicie (choc ja osobiscie wole, kiedy jest bardziej "papkowate" – ale wtedy juz nie wychodzi tak ladnie na zdjeciach…)

Odpowiedz
Tomek gotuje 08/08/2012 - 5:28 pm

Bardzo lubię risotto, ale faktycznie stanie nad kuchenką w takie upały to wątpliwa przyjemność 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/08/2012 - 5:30 pm

Malwinko! pyszne risotto! takie lekkie i ozreźwiające.
a co do Twojego pytania – można by bardziej rozbić kategorie na tagi, składniki. łatwiej się szuka.
a może dodaj wyszukiwarkę.

Odpowiedz
Malwina 09/08/2012 - 6:29 am

Karmel-itko- zarówno tagi, jak i wyszukiwarka są już na blogu od dawna

Odpowiedz
MałgosiaZ 08/08/2012 - 5:55 pm

no prosze jakie piękne!

Odpowiedz
kuchenny bałagan 08/08/2012 - 6:30 pm

Pycha, lubię takie lekkie dania 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 08/08/2012 - 6:51 pm

Doskonałe na upalny dzień, podobnie jak sałatka, którą ostatnio robiliśmy. Jednak maleńki dodatek cytryny (skórki czy soku) czy lemonki diametralnie zmienia odbiór potrawy w gorące dni.

Odpowiedz
Agata Pachla 08/08/2012 - 7:05 pm

Już od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie risotto. I chyba jutro je wreszcie zrobię 🙂 A że uwielbiam groszek, to Twoje risotto będzie moją inspiracją 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
aga 08/08/2012 - 7:09 pm

Dla mnie to bardzo pyszne danie:-)

Odpowiedz
Kamila 08/08/2012 - 7:19 pm

Jako pysznie, super podane!

Odpowiedz
Kamciss 08/08/2012 - 7:24 pm

Uwielbiam risotto pod każdą postacią, a takie zielone to w 100%.

Odpowiedz
Antenka 08/08/2012 - 8:03 pm

lubię takie lekkie, letnie dania:)

Odpowiedz
slyvvia 08/08/2012 - 8:11 pm

Uwielbiam takie dania, szczególnie w letnie dni sprawdzają się idealnie 🙂

Odpowiedz
aga i kaja 09/08/2012 - 6:12 am

Lekko, prosto i smacznie. Pięknie wygląda!
Tak jak Karmel-itka napisała, że możesz dodać tagi po prawej stronie. Jako dodatkowy sposób wyszukiwania. Wyszukiwarkę masz, więc chyba nie ma problemu 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
Asik. 09/08/2012 - 6:24 am

Lubię prostotę i minimalizm, szczególnie w kuchni 😉 Pysznie się prezentuje Twoje risotto 🙂

Odpowiedz
Beatrice 09/08/2012 - 6:48 am

PYsznie wygląda, proste, smaczne i jak pięknie się prezentuje! Jeszcze szczerze powiedziawszy nie robiłam risotto ale najwyższy czas to zmienić 🙂

Odpowiedz
Ola 09/08/2012 - 7:08 am

też ostatnio risotto chodzi mi po głowie:)

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Elexis 09/08/2012 - 7:33 am

Hehe jak Połówek sobie zażyczył to cóż poradzić:)) Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Madame Edith 09/08/2012 - 9:16 am

Malwinko,
Bardzo mi się podoba Twoje risotto! Prezentuje się na 5+.

Pozdrawiam już prawie weekendowo,
Edith

Odpowiedz
Oliko 12/08/2012 - 8:22 pm

Tego też chętnie spróbuję. Dziękuję!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies