Orkiszowe pierogi z tuńczykiem (fatayer)

przez Malwina
 Pierogi z tuńczykiem
Orkiszowe pierogi z tuńczykiem (fatayer)
Fatayer to rodzaj arabskich pierożków, które piecze się w piekarniku. Na blogu pokazywałam Wam już dwie wersje: fatayer ze szpinakiem i sumakiem oraz fatayer ze szpinakiem i mozzarellą. Tym razem przygotowałam dla Was wersję na mące orkiszowej z rybnym nadzieniem. Takie pierożki możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zabrać ze sobą do pracy. Koniecznie serwujcie je z ulubionym sosem. Ja tym razem zrobiłam sos czosnkowy na bazie silken tofu, ale równie fajnie sprawdzi się dip z cukinią lub pikantny sos z harissą.

Pierożki fatayer przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. To dopiero mój pierwszy przepis w ramach VI Festiwalu kuchni arabskiej. I Was zapraszam do udziału w zabawie. Trzy osoby nagrodzę bonami zakupowymi do sklepu Arabskie.pl

 

 Pierogi z tuńczykiem

 

ORKISZOWE PIEROGI Z TUŃCZYKIEM
(FATAYER)


Składniki (na około 35-40 pierożków):

Ciasto orkiszowe:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody (lub mleka)
  • 3 łyżki oliwy
Nadzienie do pierogów:
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu)
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 80 g mrożonego groszku
  • 100 g intensywnego w smaku żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • sezam
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na fatayer. W misce mieszamy mąkę z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy miękkie ciasto (zajmie to około 7-10 minut), w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Gdy ciasto orkiszowe rośnie, przygotowujemy nadzienie z tuńczyka. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Seler obieramy włókien i kroimy w małą kostkę. Groszek zalewamy wrzącą wodą i odsączamy po 3 minutach. Do odsączonego tuńczyka dodajemy selera, groszek, cebulę i szczypior. Oprószamy solą (dosłownie szczyptą, ser jest słony) oraz pieprzem. Kolejno dodajemy starty na drobnych oczkach ser i mieszamy.
Ciasto orkiszowe rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Szklanką wycinamy kółka. Na środku układamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Fatayer układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie matą silikonową).
Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim pierogi. Posypujemy je sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 12-15 minut.
Orkiszowe pierogi podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja serwowałam je z sosem czosnkowym na bazie silken tofu.
 Pierogi z tuńczykiem

 

 Pierogi z tuńczykiem
Orkiszowe pierogi z tuńczykiem (fatayer)

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut.Pierogi z tuńczykiem i groszkiem w wykonaniu czytelników:

 

7 komentarzy
1

Podobne posty:

7 komentarzy

Nat 06/08/2016 - 2:43 pm

Fantastyczny przepis, w dodatku świetna potrawa na obiad w pracy – łatwo zabrać na wynos. Kupiłam dziś specjalnie tuńczyka, jutro albo pojutrze wypróbuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2017 - 11:45 am

czy smakują na zimno ?

Odpowiedz
Malwina 02/03/2017 - 11:45 am

Jasne. Koniecznie podane z dipem.

Odpowiedz
Kasia 14/12/2018 - 10:39 am

Czy ciasto można wyrobić wcześniej (np. Dzień)?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2018 - 11:27 am

Możesz je wyrobić i odstawić do rośnięcia do lodówki. Potem rano wyjąć, ocieplić i piec.

Odpowiedz
Kasiaaa 20/03/2019 - 3:10 pm

Jak długo ciasto powinno pozostać w temperaturze pokojowej po wyjęciu z lodówki, przed walkowaniem, jeśli wyrobię je dzień wcześniej? Czy można jakoś przyspieszyć ten proces?

Odpowiedz
Malwina 20/03/2019 - 5:31 pm

Z dwie godzinki musi poleżeć. Wiele też zależy od warunków w mieszkaniu. Możesz też spróbować dać mniej drożdży i zostawić ciasto do wolnego rośnięcia na całą noc w temp. pokojowej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies