Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami |
Dzień dobry,
Bez kapusty nie ma świąt. U mnie w domu robi się ją na kilka sposobów. Mama najczęściej przygotowuje słodką kapustę z grochem lub fasolą, ja zaś groch z kapustą i kapustę z grzybami. W tym roku przeglądając przepisy na stronie Potrawy regionalne natknęłam się na kapustę z fasolą i grzybami. Zgodnie z informacjami zawartymi na tej stronie jest to danie typowe dla Sądecczyzny i Ziemi Limanowskiej. Ta ostatnia obca mi nie jest, bo miałam kiedyś okazję być na koloniach w Limanowej. Kapusty mi nie serwowano, a jedyne co pamiętam to mleko w tubce, które jadłam na kilogramy i wielką powódź. Przynajmniej w moim odczuciu była ona wielka.
Kapusta na Wigilię |
Kapustę z fasolą i grzybami przygotowałam na próbę pod koniec listopada. Zapewne przepisem podzieliłabym się z Wami wcześniej, gdyby nie fakt, że o zdjęciu potrawy przypomniałam sobie zjadając ostatni talerz kapusty. Później ponownie ugotowałam kapustę z fasolą i zamroziłam ją z myślą o Wigilii. W końcu taka kapusta dobrze się mrozi, a przy okazji będzie mniej pracy w święta. Tę zamrożoną też zjadłam 😋. Ostatecznie za gotowanie kapusty po raz trzeci zabrałam się wczoraj i czeka sobie ona spokojnie Wigilii w lodówce, tuż obok kapusty z grzybami (którą podam z rwakami) i kapusty z grochem.
W kapuście z fasolą i grzybami zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest absolutnie przepyszna i wcale mnie nie dziwi, że znika w tak zastraszająco szybkim tempie. Polecam ją takę i Wam.
KAPUSTA Z FASOLĄ I GRZYBAMI
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 50-80 g suszonych grzybów
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 bardzo duża cebula lub dwie średniej wielkości
- 1 łyżka mąki pszennej lub w wersji bg mąki ryżowej (opcjonalnie)
- pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- 500 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga po ugotowaniu i odcedzeniu)
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami i fasolą?
Grzyby umieszczamy w garnku, zalewamy 4 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na 3-4 godziny lub na całą noc. Następnie grzyby gotujemy przez około 20-30 minut do miękkości.
Kapustę odciskamy, siekamy w mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku (ja lubię bardzo kwaśną kapustę, więc nawet jej nie odciskam). Grzyby odcedzamy, zachowując cały wywar. Grzybki siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30-45 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeśli chcecie dodać do kapusty kminek, zróbcie to na początku gotowania. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy kapustę. Jeśli płyn zbyt mocno się zredukuje, dolewamy bulionu warzywnego lub po prostu wody. Pod koniec gotowania dokładamy grzybki, odcedzoną i przepłukaną na sicie fasolę, doprawiamy kapustę do smaku solą oraz pieprzem.
Obraną cebulkę siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż się lekko zrumieni. Wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy 2-3 chochelki wywaru z kapusty, mieszamy i zawartość patelni dolewamy do garnka z kapustą. Ponownie dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez 3-5 minut.
Kapusta z fasolą i grzybami jest smaczniejsza na drugi lub nawet na trzeci dzień, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Kapustę podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Kapusta z fasolą i grzybami |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
2 komentarze
A jak mrozisz taką kapustę?
W szczelnie zamkniętym pojemniku.