Boczniaki z patelni

przez Malwina
Boczniaki smażone z sezamem
Dzień dobry,
Lubicie boczniaki? Ja jadam je dość często. Najczęściej gotuję flaczki z boczniaków (świetna opcja dla wszystkich, którzy są na redukcji) lub robię makaron soba z boczniakami. Lubię też kombinować z tym produktem i wymyślać nowe przepisy.

Boczniaki z patelni to nieskompilowane danie, które bardzo dobrze smakuje na zimno, świetnie więc sprawdzi się jako element bento. Możecie także podać je jako dodatek do obiadu lub zjeść na opieczonej grzance chleba. Szybkie, proste, smaczne- czego chcieć więcej?

Boczniaki z sosem sojowym i limonką

Składniki (na 1 porcję):

  • 250 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek czerwonego chilli
  • łyżka soku z limonki (lub więcej do smaku)
  • prażony sezam do posypania
  • posiekany szczypiorek do posypania

Jak zrobić boczniaki z patelni?

Boczniaki kroimy w podłużne kawałki. Czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Pamiętajcie, że ogień nie może być zbyt mały, bo grzyby zamiast smażyć się, zaczną puszczać sok. Kiedy boczniaki będą miękkie, ale w dalszym ciągu sprężyste, dodajemy chili, czosnek i imbir. Smażymy dalej przez 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, dodajemy sok z limonki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty. Boczniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do potraw.
Boczniaki z patelni

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Lubicie boczniaki? Co najczęściej z nich przygotowujecie?

33 komentarze
1

Podobne posty:

33 komentarze

Kosmetyka by Monika 12/01/2018 - 1:55 pm

Przyznam szczerze, że chyba nigdy boczniaków nie jadłam:)

Odpowiedz
Chocolade 12/01/2018 - 2:32 pm

Sama nigdy nie robiłam boczniaków, ale ostatnio zastanawiałam się nad nimi w sklepie, więc może się przełamię 😉

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 9:34 am

Spróbuj, są pyszne i można z nich wyczarować całe mnóstwo smacznych potraw.

Odpowiedz
Natalie 12/01/2018 - 3:24 pm

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam boczniaków 😉

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:18 am

To musisz koniecznie to nadrobić 😉

Odpowiedz
Ervisha 12/01/2018 - 3:32 pm

Nigdy nie jadłam boczniaków ;P

PS Książki nie znalazłam ;/ Możesz wysłać ten link, zobaczę a nie opublikuje na blogu 🙂

Odpowiedz
Ania S 12/01/2018 - 4:47 pm

A ja nigdy nie jadłam boczniaków, przynajmniej świadomie 😛 Ogólnie grzybów powinnam unikać, więc z nimi nie eksperymentuję, ale wypadłoby spróbować 😀 Pysznie wygląda to Twoje danie 😉

Odpowiedz
Dorota 12/01/2018 - 6:30 pm

Lubię boczniaki, ale niezbyt często używam ich do potraw. Kilka razy gotowałam flaczki, a najczęściej przygotowuję sałatkę. Ciekawa jestem smaku grzybków z patelni z limonką:)

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:18 am

Ta sałatka z boczniaków brzmi intrygująco. Znajdę u Ciebie przepis?

Odpowiedz
Celiak w podróży 12/01/2018 - 10:40 pm

Genialna propozycja. Ja uwielbiam boczniaki, najczęściej robię wspomniane przez Ciebie flaczki, albo panieruję w mące z soczewicy i smażę, wtedy wychodzi coś na wzór boczniakowego schabowego. Twój przepis na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:20 am

Smażone w panierce są przepyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2018 - 7:51 am

U nas tylko boczniaki smażone w panierce – uwielbiam!

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:20 am

Ja też!

Odpowiedz
Anna J. 13/01/2018 - 10:54 am

Muszę Ci powiedzieć że ja nigdy nie jadłam boczniaków, ale wiem gdzie mogę je tu kupić i chyba skuszę się i zrobię 🙂 ostatnio koleżanka dzwoniła i mówi że znalazła i będzie robić jej ulubione boczniaki 🙂

Odpowiedz
Lonna 14/01/2018 - 10:57 am

Nigdy nie jadłam boczniaków, ale chętnie spróbowałabym tego dania 😀

Odpowiedz
nika 14/01/2018 - 3:06 pm

Uwielbiam boczniaki! Flaczki z boczniaków są chyba lepsze od oryginału! Grillowane są pyszne i w pomidorach….!
Na ostro jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować, bo wyglądają bardzo smakowicie!

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:21 am

Polecam 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 14/01/2018 - 3:49 pm

Ja też często jadam boczniaki:) w ogóle uwielbiam wszystkie grzyby 🙂 Fajna propozycja. Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/01/2018 - 6:34 pm

kiedyś częściej jadałam grzyby, w tym i boczniaki, teraz trudno mi jakoś kupić je dobrej jakości 🙁 to danie bardzo do mnie przemawia! smakowicie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 11:22 am

Ja najczęściej kupuję na ryneczku u znajomego sprzedawcy lub w Tesco.

Odpowiedz
Domowe Potrawy 14/01/2018 - 7:37 pm

Lubię boczniaki, choć dosyć rzadko je jadam:) Najczęściej jadam pieczarki:)

Odpowiedz
Magda 15/01/2018 - 9:04 am

Świetny pomysł, a na Twoich zdjęciach danie wygląda zachwycająco 🙂

Odpowiedz
Zuza 15/01/2018 - 10:01 am

wyglądają obłędnie! OStatnio miałam ochotęna klasyczne panierowane, ale chyba zmienię zdanie… i spróbuję tych Twoich 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 15/01/2018 - 11:26 am

Lubimy boczniaki a już daaawno ich nie jadłyśmy. Apetyczne danie 🙂

Odpowiedz
beti 15/01/2018 - 1:14 pm

Powiem szczerze, że jeszcze ich nie jadłam, ale muszę koniecznie spróbować 🙂 Piękne zdjęcia :-))))

Odpowiedz
Salvador Dali 15/01/2018 - 4:17 pm

szczerze się przyznam,że nie jadłam boczniaków jeszcze! :O
Ale na talerzu zaprezentowałaś je apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2018 - 5:52 pm

Witaj,
Mam pytanie, co do pieczonych owsianek. Trzeba tam dodać 1/4 mleka, tyle, że krowiego mleka nie mogę, a roślinne kompletnie mi nie smakują i ich nie kupuję. Powiesz mi jakbym mogła tutaj zastąpić mleko, tak aby pieczona owsianka wyszła? Będę Ci wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam, A

Odpowiedz
Malwina 16/01/2018 - 10:35 am

Możesz dać po prostu więcej jogurtu (jeśli oczywiście możesz go jeść). Ja często robię też owsianki na soku owocowym, czasem używam musu owocowego, np. jabłkowego. A co do roślinnych zamienników mleka, to polecam napoje z Natumi. Mają naprawdę pyszne smaki (ryżowo-kokosowy i orkiszowo-migdałowy najlepsze).

Odpowiedz
AneczkaBlog 16/01/2018 - 4:14 pm

Uwielbiam, a nawet kocham boczniaki w każdy możliwy sposób jakim są przyrządzone:)

Odpowiedz
codojedzenia 17/01/2018 - 10:12 pm

Grzyby to moja miłość! Takie szybko smażone z patelni są najlepsze!

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 18/01/2018 - 6:51 pm

Mniam podoba mi się taka propozycja 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 20/01/2018 - 12:37 am

Wspaniałe danie 🙂

Odpowiedz
WenaHome 25/01/2018 - 10:44 am

Nie miałam okazji takich spróbować, to chyba spróbuję je zrobić dzisiaj na obiad bo czemu by nie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies