Boczniaki smażone z sezamem |
Dzień dobry,
Lubicie boczniaki? Ja jadam je dość często. Najczęściej gotuję flaczki z boczniaków (świetna opcja dla wszystkich, którzy są na redukcji) lub robię makaron soba z boczniakami. Lubię też kombinować z tym produktem i wymyślać nowe przepisy.
Boczniaki z patelni to nieskompilowane danie, które bardzo dobrze smakuje na zimno, świetnie więc sprawdzi się jako element bento. Możecie także podać je jako dodatek do obiadu lub zjeść na opieczonej grzance chleba. Szybkie, proste, smaczne- czego chcieć więcej?
Boczniaki z patelni to nieskompilowane danie, które bardzo dobrze smakuje na zimno, świetnie więc sprawdzi się jako element bento. Możecie także podać je jako dodatek do obiadu lub zjeść na opieczonej grzance chleba. Szybkie, proste, smaczne- czego chcieć więcej?
Boczniaki z sosem sojowym i limonką
Składniki (na 1 porcję):
- 250 g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- kawałek czerwonego chilli
- łyżka soku z limonki (lub więcej do smaku)
- prażony sezam do posypania
- posiekany szczypiorek do posypania
Jak zrobić boczniaki z patelni?
Boczniaki kroimy w podłużne kawałki. Czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Pamiętajcie, że ogień nie może być zbyt mały, bo grzyby zamiast smażyć się, zaczną puszczać sok. Kiedy boczniaki będą miękkie, ale w dalszym ciągu sprężyste, dodajemy chili, czosnek i imbir. Smażymy dalej przez 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, dodajemy sok z limonki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty. Boczniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do potraw.
Boczniaki z patelni |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Lubicie boczniaki? Co najczęściej z nich przygotowujecie?
33 komentarze
Przyznam szczerze, że chyba nigdy boczniaków nie jadłam:)
Sama nigdy nie robiłam boczniaków, ale ostatnio zastanawiałam się nad nimi w sklepie, więc może się przełamię 😉
Spróbuj, są pyszne i można z nich wyczarować całe mnóstwo smacznych potraw.
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam boczniaków 😉
To musisz koniecznie to nadrobić 😉
Nigdy nie jadłam boczniaków ;P
PS Książki nie znalazłam ;/ Możesz wysłać ten link, zobaczę a nie opublikuje na blogu 🙂
A ja nigdy nie jadłam boczniaków, przynajmniej świadomie 😛 Ogólnie grzybów powinnam unikać, więc z nimi nie eksperymentuję, ale wypadłoby spróbować 😀 Pysznie wygląda to Twoje danie 😉
Lubię boczniaki, ale niezbyt często używam ich do potraw. Kilka razy gotowałam flaczki, a najczęściej przygotowuję sałatkę. Ciekawa jestem smaku grzybków z patelni z limonką:)
Ta sałatka z boczniaków brzmi intrygująco. Znajdę u Ciebie przepis?
Genialna propozycja. Ja uwielbiam boczniaki, najczęściej robię wspomniane przez Ciebie flaczki, albo panieruję w mące z soczewicy i smażę, wtedy wychodzi coś na wzór boczniakowego schabowego. Twój przepis na pewno wypróbuję.
Smażone w panierce są przepyszne 🙂
U nas tylko boczniaki smażone w panierce – uwielbiam!
Ja też!
Muszę Ci powiedzieć że ja nigdy nie jadłam boczniaków, ale wiem gdzie mogę je tu kupić i chyba skuszę się i zrobię 🙂 ostatnio koleżanka dzwoniła i mówi że znalazła i będzie robić jej ulubione boczniaki 🙂
Nigdy nie jadłam boczniaków, ale chętnie spróbowałabym tego dania 😀
Uwielbiam boczniaki! Flaczki z boczniaków są chyba lepsze od oryginału! Grillowane są pyszne i w pomidorach….!
Na ostro jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować, bo wyglądają bardzo smakowicie!
Polecam 🙂
Ja też często jadam boczniaki:) w ogóle uwielbiam wszystkie grzyby 🙂 Fajna propozycja. Wypróbuję 🙂
kiedyś częściej jadałam grzyby, w tym i boczniaki, teraz trudno mi jakoś kupić je dobrej jakości 🙁 to danie bardzo do mnie przemawia! smakowicie się prezentuje 🙂
Ja najczęściej kupuję na ryneczku u znajomego sprzedawcy lub w Tesco.
Lubię boczniaki, choć dosyć rzadko je jadam:) Najczęściej jadam pieczarki:)
Świetny pomysł, a na Twoich zdjęciach danie wygląda zachwycająco 🙂
wyglądają obłędnie! OStatnio miałam ochotęna klasyczne panierowane, ale chyba zmienię zdanie… i spróbuję tych Twoich 🙂
Lubimy boczniaki a już daaawno ich nie jadłyśmy. Apetyczne danie 🙂
Powiem szczerze, że jeszcze ich nie jadłam, ale muszę koniecznie spróbować 🙂 Piękne zdjęcia :-))))
szczerze się przyznam,że nie jadłam boczniaków jeszcze! :O
Ale na talerzu zaprezentowałaś je apetycznie 🙂
Witaj,
Mam pytanie, co do pieczonych owsianek. Trzeba tam dodać 1/4 mleka, tyle, że krowiego mleka nie mogę, a roślinne kompletnie mi nie smakują i ich nie kupuję. Powiesz mi jakbym mogła tutaj zastąpić mleko, tak aby pieczona owsianka wyszła? Będę Ci wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam, A
Możesz dać po prostu więcej jogurtu (jeśli oczywiście możesz go jeść). Ja często robię też owsianki na soku owocowym, czasem używam musu owocowego, np. jabłkowego. A co do roślinnych zamienników mleka, to polecam napoje z Natumi. Mają naprawdę pyszne smaki (ryżowo-kokosowy i orkiszowo-migdałowy najlepsze).
Uwielbiam, a nawet kocham boczniaki w każdy możliwy sposób jakim są przyrządzone:)
Grzyby to moja miłość! Takie szybko smażone z patelni są najlepsze!
Mniam podoba mi się taka propozycja 🙂
Wspaniałe danie 🙂
Nie miałam okazji takich spróbować, to chyba spróbuję je zrobić dzisiaj na obiad bo czemu by nie 😉