Śledź po kaszubsku

przez Malwina
Śledzie po kaszubsku sprawdzony przepis
Śledzie po kaszubsku
Dzień dobry, 
Na Kaszubach wprawdzie nigdy nie byłam, jednak przepis na śledzie po kaszubsku znam doskonale od wielu lat. Na ile jest on zgodny z tym oryginalnym, popularnym w tym regionie, tego już nie wiem. Być może ktoś z Was pochodzi z tych okolic i podzieli się swoimi uwagami w komentarzach do wpisu.

Śledź po kaszubsku w moim wykonaniu to kawałki solonych śledzi w sosie pomidorowym z dodatkiem rodzynek, cebulki, octu oraz słodziła w postaci cukru lub miodu. To bardzo prosta potrawa, która ma wielu amatorów. Spotkałam się także z nazwą śledzie czerwone, nawiązującej do barwy tej rybnej przystawki.

Moje śledzie po kaszubsku przygotowałam kilka godzin termu z myślą o zbliżających się Świętach. W przeciągu dwóch dni wszystkie smaki dobrze się przegryzą i na wigilijnym stole wyląduje niezwykle smaczny śledzik. Zachęcam i Was do wypróbowania przepisu. 
Jak zrobić śledzia w pomidorach
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 

Składniki:

  • 5-6 płatów solonych śledzi (500 g)
  • 3-4 większe cebule, posiekane w piórka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 4 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina)
  • 1 liść laurowy
  • cukier lub miód do smaku (2-3 łyżeczki lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?
Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny. W połowie moczenia wymieniamy wodę. Próbujemy kawałek śledzia, jeśli jest dla Was jeszcze zbyt słony, moczcie śledzie dłużej. Ja moczę je maksymalnie przez 2 godziny. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebule, smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zrobi się miękka i słodka. Uważajcie, aby nie przypalić cebuli. Dłuższe smażenie na wolnym ogniu wydobędzie z cebuli dodatkową słodycz.

Na patelnię dodajemy koncentrat i przesmażamy go przez minutę, aby stracił smak surowizny. Wlewamy ocet, dodajemy liść laurowy, cukier lub miód do smaku i rodzynki. Wlewamy troszkę wody, by rozrzedzić sos i gotujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos do śledzi po kaszubsku powinien mieć słodko-kwaśny smak. Pamiętajcie też, że po ostygnięciu sos dodatkowo zgęstnieje.

Sos pomidorowy studzimy, a następnie wylewamy go na śledzie. Można umieścić śledzie w pojemniku na żywność lub w litrowym słoiku. Najwygodniej układać po kilka kawałków śledzi i polewać je sosem na zmianę, aż do wyczerpania składników. Wierzch śledzi można delikatnie skropić olejem lub oliwą. Śledzie odstawiamy do lodówki. Dobrze, by śledzie po kaszubsku odstały przez minimum dobę w chłodzie, aby wszystkie smaki się przegryzły. 

Śledzie po kaszubsku przechowujemy w lodówce do około tygodnia czasu. Podajemy je z dodatkiem świeżego pieczywa. 
Śledź czerwony przepis
Jak zrobić czerwone śledzie
Śledź po kaszubsku
Śledź z rodzynkami
Śledzie po kaszubsku- przepis

Czas przygotowania (bez czasu moczenia): 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Paulina K 21/12/2016 - 2:54 pm

ja nie lubie sledzi, ale danie sie prezentuje calkiem ladnie. jedyne co zjem to ryba po grecku 😉

Odpowiedz
Wiewióra 21/12/2016 - 3:08 pm

ubóstwiam śledzie w pomidorach!!!

Odpowiedz
Martynosia 22/12/2016 - 11:39 am

U mnie sie nie jada sledzi i ja tez ich nie lubie, ale kiedys sprobowalam u kolezanki, takich wlasnie po kaszubsku i tak mi zasmakowaly, ze nieelegancko zjadlam caly polmisek 😉 Pozniej chcialam je odtworzyc w domu i mimo dokladnego przepisu, nie smakowaly tak jak te u niej 🙁 Musze sprobowac ponownie 😉

Odpowiedz
Make Happy Life 27/12/2016 - 8:33 am

Po kaszubsku bardzo lubię, chociaż jem rzadko 😉

Odpowiedz
Marta 27/12/2016 - 10:10 am

Piękne świąteczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Śmiechowicz 27/12/2016 - 8:25 pm

Piękne zdjęcia 🙂 a śledzie zjadamy ze smakiem. Po kaszubsku także

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2017 - 10:02 pm

Czyżby miseczka z Portmeiriona?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies