Śledzie po kaszubsku |
Składniki:
- 5-6 płatów solonych śledzi (500 g)
- 3-4 większe cebule, posiekane w piórka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4-5 łyżek rodzynek
- 4 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina)
- 1 liść laurowy
- cukier lub miód do smaku (2-3 łyżeczki lub więcej do smaku)
- sól i pieprz do smaku
Na patelnię dodajemy koncentrat i przesmażamy go przez minutę, aby stracił smak surowizny. Wlewamy ocet, dodajemy liść laurowy, cukier lub miód do smaku i rodzynki. Wlewamy troszkę wody, by rozrzedzić sos i gotujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos do śledzi po kaszubsku powinien mieć słodko-kwaśny smak. Pamiętajcie też, że po ostygnięciu sos dodatkowo zgęstnieje.
Sos pomidorowy studzimy, a następnie wylewamy go na śledzie. Można umieścić śledzie w pojemniku na żywność lub w litrowym słoiku. Najwygodniej układać po kilka kawałków śledzi i polewać je sosem na zmianę, aż do wyczerpania składników. Wierzch śledzi można delikatnie skropić olejem lub oliwą. Śledzie odstawiamy do lodówki. Dobrze, by śledzie po kaszubsku odstały przez minimum dobę w chłodzie, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Śledź po kaszubsku |
Śledzie po kaszubsku- przepis |
Czas przygotowania (bez czasu moczenia): 20 minut.
7 komentarzy
ja nie lubie sledzi, ale danie sie prezentuje calkiem ladnie. jedyne co zjem to ryba po grecku 😉
ubóstwiam śledzie w pomidorach!!!
U mnie sie nie jada sledzi i ja tez ich nie lubie, ale kiedys sprobowalam u kolezanki, takich wlasnie po kaszubsku i tak mi zasmakowaly, ze nieelegancko zjadlam caly polmisek 😉 Pozniej chcialam je odtworzyc w domu i mimo dokladnego przepisu, nie smakowaly tak jak te u niej 🙁 Musze sprobowac ponownie 😉
Po kaszubsku bardzo lubię, chociaż jem rzadko 😉
Piękne świąteczne zdjęcia 🙂
Piękne zdjęcia 🙂 a śledzie zjadamy ze smakiem. Po kaszubsku także
Czyżby miseczka z Portmeiriona?