Śledź z kiszonym ogórkiem

przez Malwina
Śledź z cebulą przepis
Śledź z kiszonym ogórkiem
Dzień dobry,
To już ostatni przepis, jaki przygotowałam dla Was z myślą o świątecznym stole. To śledzie z cebulą i ogórkiem kiszonym. Klask, który ląduje na naszym stole przy okazji praktycznie każdego spotkania rodzinnego. Te śledzie najlepiej przygotować na dobę, dwie przed planowanym podaniem, aby śledzie skruszały, a smaki się przegryzły. Serwujemy je schłodzone w towarzystwie świeżego pieczywa.

Śledzie z cebulą jak zrobić

 

ŚLEDZIE Z KUSZONYMI OGÓRKAMI

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 1 duża biała cebula
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 liść laurowy
  • olej
Jak zrobić śledzie z ogórkami kiszonymi?
Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia należy zmienić wodę 1-2 razy. Po tym czasie próbujemy kawałek śledzia. Jeśli są dla Was w dalszym ciągu zbyt słone, moczcie je odpowiednio dłużej. Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. W dużym słoiku umieszczamy warstwę śledzi, oprószamy ją pieprzem, posypujemy posiekaną cebulą i ogórkiem. Tak samo postępujmy z resztą składników. W połowie dokładamy do słoika listek laurowy. Śledzie polewamy octem winnym (tak by spłynął po śledziach), wlewamy olej. Oleju należy dodać tyle, aby śledzie były nim przykryte. Nie muszą w nim pływać. Śledzie odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Przechowujemy je w lodówce do tygodnia czasu.
Śledzie z ogórkami

 

Śledź z cebulką
Śledź z kiszonym ogórkiem

 

Czas przygotowania (bez moczenia śledzi): 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Avrea 23/12/2016 - 8:33 am

a po ten ocet ?
bardzo lubie sałtkę ze slaedzia cebuli ogórka kiszonego z zniemniakami wiec te nadawałby sie idealnie 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/12/2016 - 8:46 am

Śledzie są z nim po prostu smaczniejsze. Jeśli chcesz, to pomiń ocet.

Odpowiedz
Avrea 23/12/2016 - 9:05 am

dzięki myślałam ,że kiszony ogorek wystarczy żeby zakwasić 😉

Wesołych Swiat

Odpowiedz
Malwina 23/12/2016 - 9:54 am

Ocet sprawia, że śledzie ładnie kruszeją i przy okazji są troszkę ostrzejsze w smaku 🙂 Również Wesołych!

Odpowiedz
Avrea 23/12/2016 - 9:55 am

dziekuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies