Sałatka z komosy i pieczonej papryki

przez Malwina
Sałatka z komosą i papryką
Sałatka z komosy i pieczonej papryki 
Sałatkę z komosy ryżowej i papryki przygotowałam w ramach pożegnania z letnimi smakami. Jest lekka,  nieprzekombinowana, po prostu smaczna. Wykończyłam ją dressingiem z dodatkiem bardzo lubianej przeze mnie melasy z granatów. Polecam Wam ten produkt (patrzcie jednak na skład – melasa melasie nie równa), bo jest niezwykle fajnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale i marynat, sosów i wielu innych potraw.

Sałatka z quinoa i papryki

SAŁATKA Z KOMOSY I PIECZONEJ PAPRYKI

Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki komosy ryżowej – 100 g – u mnie czerwona komosa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ogórki gruntowe lub kawałek ogórka szklarniowego 
  • 2 czerwone papryki, upieczone i obrane ze skórki
  • 6-8 oliwek kalamata 
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżeczki melasy z granatów, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosą wsypujemy do garnka, prażymy przez 1-2 minuty, mieszając ją łyżką. Wlewamy szklankę gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut lub dłużej, aż komosa wchłonie cały płyn. Ugotowaną komosę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut, a następnie spulchniamy widelcem. Komosę umieszczamy w misce.
Pomidorki kroimy na pół, ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Do komosy dodajemy pomidorki, natkę, ogórki, paprykę, oliwki, oregano. Składniki dressingu mieszamy łyżeczką, polewamy nim sałatkę, mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerze i podajemy.  

Wypróbuj inne sałatki z komosą ryżową:

 Sałatka z komosą i kurczakiem
Sałatka z komosy i kurczaka
 Sałatka z komosy i suszonych pomidorów
Sałatka z komosy i suszonych pomidorów
Sałatka z komosą i kalafiorem
Sałatka z komosy i kalafiora

Sałatka z quinoa i papryki
Sałatka z komosy i pieczonej papryki 
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Weronika B. 13/10/2015 - 9:52 am

Robię tę sałatkę na dzisiejszą kolację, bo akurat mam prawie wszystko co potrzeba. A melasy jeszcze nie próbowałam, ale wydaje się ciekawym produktem 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 13/10/2015 - 10:34 am

genialna, smakowita!

Odpowiedz
Magda C. 13/10/2015 - 5:02 pm

Pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 14/10/2015 - 7:11 am Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2015 - 9:48 am

Wiesz jak lubię takie sałatki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies