Kofty faszerowane marchewką i groszkiem. Sałatka z buraków w miętowym sosie z tahini.

przez Malwina

Po krótkiej przerwie powracamy do przepisów kuchni arabskiej. Jak już kiedyś Wam wspominałam bardzo lubię wszelkiej maści kofty, a w szczególności te, które skrywają w środku pyszne niespodzianki. Do tej pory prezentowałam Wam kofty faszerowane papryką, serem feta oraz kebaby z dodatkiem pistacji.  Ciężko mi stwierdzić, które z nich były najlepsze. Większość z nich zawiera sporą ilość świeżych ziół, dzięki czemu mięso jest bardzo aromatyczne. Mięso podałam z kaszą kuskus oraz sałatką z buraków. Jeśli chodzi o sałatkę jest bardzo smaczna, sos orzeźwiający, a ciekawego posmaku nadaje mu tahini. Można do jej wykonania użyć także pieczonych buraków. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

KOFTY FASZEROWANE MARCHEWKĄ I GROSZKIEM (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):
[pomysł zaczerpnięty ze strony Arabic Bites]

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (użyłam mięsa z kurczaka)
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 marchewka
  • mrożony zielony groszek

Do mięsa dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy słodką papryką, sumakiem, kuminem, kolendrą solą i pieprzem. Marchewkę myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy ją i studzimy, po czym kroimy w podłużne paski lub kostkę (kroiłam w paski). Groszek blanszujemy. Mięso dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placuszek. Na środku układamy kawałki marchewki i groszku, zlepiamy. Smażymy na patelni bądź pieczemy w piekarniku (180 stopni około 20-25 minut- przed pieczeniem należy każdą koftę delikatnie nasmarować oliwą)

SAŁATKA Z BURAKÓW W MIĘTOWYM SOSIE Z TAHINI (LIBAN)



Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska] 

  • pół kilograma buraków
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżki tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty
Buraki myjemy, gotujemy bez przykrycia do miękkości. Odcedzamy i obieramy. Kroimy je w ósemki lub mniejsze cząstki. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy, aż mięta będzie rozdrobniona. Możemy do smaku przyprawić sos solą i pieprzem. Ostudzone buraki polewamy sosem i dekorujemy listkami mięty. 

Przepis na sałatkę dodaję do akcji Peli- III Bar sałatkowy. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Anonimowy 30/09/2011 - 4:34 pm

Całkiem dobry pomysł na obiad. Uwielbiam buraczki, a te kotleciki wyglądają apetycznie. 🙂

Odpowiedz
slyvvia 30/09/2011 - 4:54 pm

Apetycznie wyglądają. Z chęcią spróbuję takich koftów 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2011 - 5:21 pm

Fajnie, smacznie i oryginalnie, a jednak prosto. Lubię takie obiadki. 🙂

Odpowiedz
Emma 30/09/2011 - 6:17 pm

nie wiem, czy już jutro nie wylądują na moim talerzu 🙂

Odpowiedz
Nemi 30/09/2011 - 6:34 pm

Malwinko wpraszam się na obiad:)

Odpowiedz
bastamb 30/09/2011 - 6:38 pm

..i znowu coś pysznego….pozdrawiam…

Odpowiedz
Anna i Grzegorz 30/09/2011 - 6:56 pm

Buraczki z pysznym sosem!a kotleciki- fajny pomysł na smaczny i lekki obiad.

Odpowiedz
Majana 30/09/2011 - 7:45 pm

Niesamowicie pięknie i elegancko podany wspaniały obiadek Malwinko:)

Odpowiedz
Angie 01/10/2011 - 3:03 am

Bardzo zachęcająco wygląda!
Uwielbiam Twojego bloga!

Odpowiedz
Kamila 01/10/2011 - 10:07 am

Idealny obiadek, podobają mi się klopsiki nafaszerowane marchewką. Pozdrawiam

Odpowiedz
dariaanna 01/10/2011 - 11:12 am

Proste i bardzo smaczne za pewne danie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie, a blog dodaję do obserwowanych/ulubionych.

Odpowiedz
dariaanna 01/10/2011 - 11:13 am

Proste i bardzo smaczne danie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie, a blog dodaję do obserwowanych.

Odpowiedz
dariaanna 01/10/2011 - 11:14 am

Zapraszam do siebie, a blog dodaję do ulubionych.

Odpowiedz
nat. 01/10/2011 - 2:34 pm

Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka Malwinko. Muszę coś takiego kiedyś upichcić 🙂
:*

Odpowiedz
Gosia 02/10/2011 - 8:14 am

alez przepysznie wygladajacy obiadek……

Odpowiedz
Avelina 02/10/2011 - 9:18 am

Podobają mi się kotleciki, jeszcze nie faszerowałam marchewką z groszkiem, muszę wypróbować.

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:40 pm

Nic, tylko się zajadać! 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2014 - 10:45 am

w przedostatnim zdaniu chodzi chyba o buraki nie ziemniaki 😀 na obiad dzisiaj robię te buraczki, frytki z piekarnika i pieczone pierogi ze szpinakiem 🙂 wszystko z filozofiismaku wychodzi super, a już zupełnie uzależniłam się od kaszy z pieczonymi pomidorkami i pistacjami – absolutna rewelacja

Odpowiedz
Malwina 01/09/2014 - 6:29 am

Dziękuję za wyłapanie błędu. Pewnie mi młode ziemniaki po głowie wtedy chodziły 😉 Miło mi słyszeć, że potrawy z bloga Ci smakują. A tej kaszy całe wieki nie jadłam. Ale mi narobiłaś smaku na nią 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies