Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem |
Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem to proste w wykonaniu danie, które dość często przygotowuję, gdy mam w lodówce nadmiar ugotowanej kaszy. Jest smaczne, nieskomplikowane i do tego szybkie w odtworzeniu. Danie to możecie dodatkowo wzbogacić o chrupiący dodatek w postaci orzechów, np. ziemnych lub nerkowców. Dodajemy je na patelnię na sam koniec razem z kaszą.
KASZA GRYCZANA Z BROKUŁEM, TOFU I GROSZKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki palonej kaszy gryczanej (100 g)
- 100 g ulubionego zwartego tofu*
- nieduży por (biała część)
- 1 ząbek czosnku, posiekany w plasterki
- pół papryczki chili
- 1 mała cukinia (200 g)
- 1 szklanka różyczek brokułów
- 100 g mrożonego groszku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej/brązowego cukru lub innego słodzidła
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną prażymy w rondelku przez około 2 minuty. Zalewamy ją szklanką gorącej wody, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Do wody nie dodajemy soli. Wyłączamy płomień pod garnkiem, pozostawiamy kaszę na około 5. Następnie zdejmujemy pokrywkę i spulchniamy kaszę widelcem.
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w plasterki. Czosnek obieramy kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Chili siekamy w kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy jej końce i wyrzucamy. Warzywo kroimy w niezbyt dużą kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą al dente. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach odcedzamy na sitku. Sos sojowy mieszamy z melasą lub cukrem i octem ryżowym.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu, smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Tofu odkładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pora, czosnek i chili, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez około 3 minuty. Cukinia powinna pozostać chrupiąca. Dokładamy kaszę, brokuły, groszek, tofu i wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy przez minutę na większym ogniu. Kaszę z brokułem nakładamy do miseczek i podajemy.
Uwagi:*
– polecam użyć dobrej jakości zwarte tofu. Sprawdzi się tu zarówno tofu naturalne, jak i marynowane. Ja tym razem dodałam do kaszy tofu czosnkowe.
– do tego dania można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej
– potrawę możecie wzbogacić o dodatek orzechów, np. arachidowych lub nerkowców
Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem |
Czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
cudownie wygląda, aż chce się jeść!
Ciekawe danie, wygląda wspaniale 🙂