Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem

przez Malwina
Kasza gryczana z patelni
Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem
Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem to proste w wykonaniu danie, które dość często przygotowuję, gdy mam w lodówce nadmiar ugotowanej kaszy. Jest smaczne, nieskomplikowane i do tego szybkie w odtworzeniu. Danie to możecie dodatkowo wzbogacić o chrupiący dodatek w postaci orzechów, np. ziemnych lub nerkowców. Dodajemy je na patelnię na sam koniec razem z kaszą. 

Kasza gryczana smażona

KASZA GRYCZANA Z BROKUŁEM, TOFU I GROSZKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki palonej kaszy gryczanej (100 g)
  • 100 g ulubionego zwartego tofu*
  • nieduży por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany w plasterki
  • pół papryczki chili
  • 1 mała cukinia (200 g)
  • 1 szklanka różyczek brokułów 
  • 100 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej/brązowego cukru lub innego słodzidła
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną prażymy w rondelku przez około 2 minuty. Zalewamy ją szklanką gorącej wody, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Do wody nie dodajemy soli. Wyłączamy płomień pod garnkiem, pozostawiamy kaszę na około 5. Następnie zdejmujemy pokrywkę i spulchniamy kaszę widelcem. 
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w plasterki. Czosnek obieramy kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Chili siekamy w kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy jej końce i wyrzucamy. Warzywo kroimy w niezbyt   dużą kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą al dente. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach odcedzamy na sitku. Sos sojowy mieszamy z melasą lub cukrem i octem ryżowym. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu, smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Tofu odkładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pora, czosnek i chili, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez około 3 minuty. Cukinia powinna pozostać chrupiąca. Dokładamy kaszę, brokuły, groszek, tofu i wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy przez minutę na większym ogniu. Kaszę z brokułem nakładamy do miseczek i podajemy. 
Uwagi:* 
– polecam użyć dobrej jakości zwarte tofu. Sprawdzi się tu zarówno tofu naturalne, jak i marynowane. Ja tym razem dodałam do kaszy tofu czosnkowe. 
– do tego dania można wykorzystać kaszę ugotowaną dzień wcześniej
– potrawę możecie wzbogacić o dodatek orzechów, np. arachidowych lub nerkowców
Kasza gryczana z tofu

stir fry z kaszy gryczanej

Kasza gryczana z brokułem
Kasza gryczana z brokułem, tofu i groszkiem

Czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magdalena Kuchaja 28/10/2015 - 9:42 am

cudownie wygląda, aż chce się jeść!

Odpowiedz
Magda C. 29/10/2015 - 6:59 am

Ciekawe danie, wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies