Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem |
Sałatka z fasoli mung i tuńczyka stanowi pożywny i bogaty w białko posiłek, który doda Wam energii na kilka godzin. Możecie zapakować ją do Waszego lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.
Fasola mung ma delikatny i przyjemny smak. Można wykorzystać ją jako bazę do sałatek, gulaszy lub zup. Z powodzeniem przygotujecie z niej smaczną pastę kanapkową, a nawet pasztet. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować fasoli mung, tym bardziej zachęcam Was do zakupu tego smacznego strączka.
SAŁATKA Z FASOLĄ MUNG I TUŃCZYKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 130 g; waga po odsączeniu)
- 2 pomidory lub kilkanaście koktajlowych pomidorków
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pół krótkiego ogórka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę (koktajlowe na pół lub w ćwiartki). Ogórka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Do fasoli dodajemy odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka, pomidory, cebulkę, szczypior, ogórka.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny i oregano. Całość łączymy przy pomocy łyżeczki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.
Uwagi:
– fasolę mung można kupić na wagę lub już paczkowaną. Rozglądajcie się za nią w marketach i na bazarkach. Ja fasolę mung kupuję w osiedlowym warzywniaku.
– fasola mung gotuje się stosunkowo szybko. Aby przyspieszyć proces gotowania, można ją wcześniej na 1-2 godziny zamoczyć w wodzie. Pamiętajcie, aby fasolę gotować w sporej ilości wody (dość szybko ją chłonie) i solić na sam koniec gotowania. Czas gotowania fasoli mung (po krótkim namoczeniu) to około 30-40 minut lub dłużej (wiele zależy od samego ziarna i jego wcześniejszego przechowywania).
– ugotowaną fasolę mung przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni
– jeśli pomidory i ogórki zawierają sporo pestek, warto je wykroić, tym bardziej wtedy, gdy planujecie jeść sałatkę po kilku godzinach od przygotowania jej (np. kolejnego dnia w pracy).
Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem |
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Lubię połączenie fasoli i tuńczyka 🙂 Apetyczna sałatka 🙂
oj uwielbiam takie smaki, niebo u usteczkach 🙂
Bardzo apetyczna sałatka … świetna do pracy, ale także na wyjazd:)
Całkiem niedawno nabyłam torebeczkę fasoli mung i czeka sobie na swoją kolej 🙂 Może w takiej salatce. Kto wie? 😉
Pani Malwino, czy do sałatki mogę wkroić ogórka kiszonego – zamiast zielonego?
Będę wdzięczna za sugestię.
Jeśli lubi Pani połączenie ogórków kiszonych i pomidorów, to jak najbardziej. Osobiście średnio przepadam za tym zestawieniem.