Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem

przez Malwina
Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem
Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem
Sałatka z fasoli mung i tuńczyka stanowi pożywny i bogaty w białko posiłek, który doda Wam energii na kilka godzin. Możecie zapakować ją do Waszego lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. 

Fasola mung ma delikatny i przyjemny smak. Można wykorzystać ją jako bazę do sałatek, gulaszy lub zup. Z powodzeniem przygotujecie z niej smaczną pastę kanapkową, a nawet pasztet. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować fasoli mung, tym bardziej zachęcam Was do zakupu tego smacznego strączka. 
Sałatka do pracy z tuńczykiem

SAŁATKA Z FASOLĄ MUNG I TUŃCZYKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 130 g; waga po odsączeniu)
  • 2 pomidory lub kilkanaście koktajlowych pomidorków 
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pół krótkiego ogórka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę (koktajlowe na pół lub w ćwiartki). Ogórka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Do fasoli dodajemy odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka, pomidory, cebulkę, szczypior, ogórka. 
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny i oregano. Całość łączymy przy pomocy łyżeczki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.


Uwagi:

– fasolę mung można kupić na wagę lub już paczkowaną. Rozglądajcie się za nią w marketach i na bazarkach. Ja fasolę mung kupuję w osiedlowym warzywniaku.
– fasola mung gotuje się stosunkowo szybko. Aby przyspieszyć proces gotowania, można ją wcześniej na 1-2 godziny zamoczyć w wodzie. Pamiętajcie, aby fasolę gotować w sporej ilości wody (dość szybko ją chłonie) i solić na sam koniec gotowania. Czas gotowania fasoli mung (po krótkim namoczeniu) to około 30-40 minut lub dłużej (wiele zależy od samego ziarna i jego wcześniejszego przechowywania). 
– ugotowaną fasolę mung przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni
– jeśli pomidory i ogórki zawierają sporo pestek, warto je wykroić, tym bardziej wtedy, gdy planujecie jeść sałatkę po kilku godzinach od przygotowania jej (np. kolejnego dnia w pracy).
Fasola mung przepisy
Sałatka z fasolą mung i tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka i fasoli mung

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

wedelka 03/03/2015 - 10:23 am

Lubię połączenie fasoli i tuńczyka 🙂 Apetyczna sałatka 🙂

Odpowiedz
Anna Pastuszka 03/03/2015 - 6:23 pm

oj uwielbiam takie smaki, niebo u usteczkach 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/03/2015 - 5:30 am

Bardzo apetyczna sałatka … świetna do pracy, ale także na wyjazd:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/03/2015 - 4:37 pm

Całkiem niedawno nabyłam torebeczkę fasoli mung i czeka sobie na swoją kolej 🙂 Może w takiej salatce. Kto wie? 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies