Golonka z indyka miodowo-musztardowa

przez Malwina
Golonka z indyka miodowo-musztardowa 
Marynata z miodu i musztardy doskonale sprawdza się w przypadku drobiu i nie tylko. Tym razem w takiej mieszance postanowiłam przygotować golonki indycze. Ostatnio te elementy cieszą się coraz większą popularnością i bez większych problemów można je zakupić w osiedlowych sklepach mięsnych lub marketach. 

Golonki upieczone w rękawie wychodzą niezwykle mięciutkie i soczyste. Warto je wcześniej zamarynować, aby mięso jeszcze lepiej przeszło smakiem dodatków. Ja najczęściej takie golonki marynuję przez 12 godzin, możecie oczywiście potrzymać je w marynacie jeszcze dłużej – do 36 godzin. Takie golonki najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków (np. w formie puree) i kapusty. 
GOLONKA Z INDYKA MIODOWO-MUSZTARDOWA
(Z RĘKAWA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 golonki z indyka o wadze około 350 g każda
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki gładkiej musztardy
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy sos sojowy ciemny i jasny, dodajemy miód, musztardę, pieprz i olej. Całość dokładnie mieszamy. Golonki umieszczamy w pojemniku, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
Golonki wyjmujemy z marynaty (zachowujemy ją) umieszczamy w rękawie do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 10-15 minut. Po tym czasie golonki powinny być już miękkie. Rozcinamy rękaw, golonki smarujemy pozostałą marynatą i krótko podpiekamy (5-10 minut), aż skóra ładnie się zrumieni. Moje golonki po rozcięciu rękawa były ładnie zarumienione, dlatego lekko posmarowałam je marynatą i piekłam dosłownie 5 minut.

Golonki pieczone w rękawie podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdza się puree ziemniaczane lub pieczone ziemniaki i oczywiście ulubiona surówka. Ja do golonek miodowo-musztardowych przygotowałam zasmażaną czerwoną kapustę oraz pieczone marchewki.

Polecam Wam także przepis na 
 Pieczona golonka z indyka

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magda C. 02/03/2015 - 7:55 pm

Smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 8:46 am

Wygląda super. Chyba coś takiego zrobię tacie na święta!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/03/2015 - 11:06 am

Przepięknie je podałaś Malwi … sa bardzo apetyczne:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/03/2015 - 4:38 pm

Mmm…aż się oblizuję 🙂 Wszystko mi tu pasuje!

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2015 - 3:52 pm

Golonki wyszły pyszne. Nie oblizywac się, tylko robić:-)

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2015 - 10:57 am

Co moge dodac zamiast jasnego sosu sojowego?w domu mam tylko ciemny.Czy mozna dodac wiecej oliwy zamiast jasnego sosu??

Odpowiedz
Malwina 23/05/2015 - 11:45 am

Sos sojowy odpowiada za słoność golonek. Jeśli chcesz dodaj do marynaty 4 łyżki ciemnego (i nie dodawaj już tych 2 łyżek ciemnego z przepisu). Ewentualnie zrób golonkę w innej marynacie. Na blogu znajdziesz jeszcze dwie- z majerankiem i pieczoną w rękawie. Obie pyszne.

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2015 - 11:55 am

Ok dziekuje za odpowiedz;)

Odpowiedz
klaudynas 08/07/2015 - 11:10 am

a można te golonki przygotować dzień wcześniej o tylko odgrzać następnego dnia?

Odpowiedz
Malwina 08/07/2015 - 1:03 pm

Golonka zawsze najlepsza świeżo przygotowana. Na drugi dzień może obeschnąć i zrobić się twardawa.

Odpowiedz
Derty Serwis 17/01/2016 - 10:33 am

Pyszne z chrzanem i chedarem

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies