Hiszpańska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i fasolą

przez Malwina
Hiszpańska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i fasolą

Niektórzy są zdania, że sałatkami nie można się najeść. Myślę jednak, że solidna porcja tej sałatki powinna zaspokoić Wasz głód na jakiś czas. Sałatka ta jest pożywna, zwiera sporą ilość cennych składników odżywczych i do tego jest bardzo smaczna. Możecie ją z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i zjeść na drugie śniadanie. Pamiętajcie tylko o tym, by zamknąć ją w osobnym pojemniku. Zapach ryby szybko przechodzi na inne potrawy.

Miłośnikom sałatek ziemniaczanych polecam:

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM I FASOLĄ (HISZPANIA)


Składniki (na 2 porcje):
[MediterrAssian]

  • 500 g ziemniaków (wybierzcie odmiany, które dobrze sprawdzają się w sałatkach, np. Denar)
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół szklanki ugotowanej drobnej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin), sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy)
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z oleju, dzielimy na kawałki.  Kapary siekamy. W misce umieszczamy ziemniaki, dodajemy papryki, cebulę, fasolę, tuńczyka, oliwki, posiekaną natkę i kapary. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Maggie 26/11/2013 - 5:22 pm

Niektore salatki faktycznie sa tak lekkie, ze trzeba by zjesc wielka porcje, zeby cos poczuc. Ale taka salatka spokojnie bym sie najadla!

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 26/11/2013 - 5:35 pm

Przyznaję, sałatką nie raz i nie dwa najadałam się bardziej niż tradycyjnym obiadem! Apetyczne zdjęcia:)

Odpowiedz
Justyna Żak 26/11/2013 - 6:43 pm

pyszne:)

Odpowiedz
JustInka 26/11/2013 - 9:52 pm

Ja bardzo lubię sałatki. I te lekkie, i te bardziej sycące. Ta Twoja jest super sycąca. Idealna do pracy 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 27/11/2013 - 10:11 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/11/2013 - 10:33 am

Jadłam podobną sałatkę w Andaluzji. Smaczna jak nie wiem co! 🙂 Twoja prezentuje się świetnie a lista składników spodoba się wielu smakoszom!

Odpowiedz
Magda C. 27/11/2013 - 10:41 am

Nigdy takiej sałatki nie jadłam, wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Patrycja 29/11/2013 - 7:28 pm

Patrzę na składniki i… ta sałatka jest świetna!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 7:27 pm

A ja ziemniaczanej jeszcze nigdy nie jadłam:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/12/2013 - 4:46 pm

Wszystko zależy od tego jaka to sałatka … bo jeśli to sałata z ogórkiem i pomidorem to rzeczywiści eczuję się po jakimś czasie głodna …. ale takie sałatki są bardzo syte:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies