Krem z brokułów ze szpinakiem i pesto

przez Malwina
Zupa brokułowa ze szpinakiem i pesto
Kolor tej zupy przywodzi na myśl ciepłą i słoneczną wiosnę. Chociaż teraz za oknami jest szaro i ponuro, możemy poprawić sobie nastrój porcją smacznej zielonej zupy. Połączenie brokułów, szpinaku i bazyliowego pesto jest bardzo smaczne. Do takiej zupy możecie podać serowe grzanki lub paluszki grissini.
Krem z brokuła i szpinaku
ZUPA BROKUŁOWA ZE SZPINAKIEM I PESTO


Składniki:

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 mniejsze ziemniaki (około 250-300 g), obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 1 szklanka liści szpinaku, posiekanego 
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • listki bazylii do ozdoby
  • kremówka 30%
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy, mieszając od czasu do czasu przez około 4-5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy 30 sekund. Wlewamy gorący bulion, dokładamy różyczki brokuła, gotujemy przez około 7-8 minut, aż brokuł i ziemniaki będą miękkie. Dokładamy szpinak, chwilkę podgrzewamy, aż liście zwiotczeją. Zupę zdejmujemy z palnika, przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy pesto, ponownie miksujemy. Zupę stawiamy z powrotem na palniku, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do zagotowania. Rozlewamy ją pomiędzy talerze, dodajemy 1-2 łyżki kremówki na każdą porcję, ozdabiamy listkami bazylii. Jako dodatek do zupy możecie podać grzanki z serem lub paluszki grissini.
Zupa brokułowa z pesto

Czas przygotowania: 25 minut.

    13 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    13 komentarzy

    Jey 25/11/2013 - 6:24 pm

    jestem miłośniczką zup, a tym bardziej w formie kremu! ten wpasowuje się w moje gusta smakowe (i wzrokowe również) idealnie 🙂

    Odpowiedz
    Monika 25/11/2013 - 7:32 pm

    Pyszne. I już:)

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 25/11/2013 - 9:16 pm

    pycha, bardzo lubię takie kremy:)

    Odpowiedz
    Antenka 26/11/2013 - 8:22 am

    tego jeszcze nie było:) aż mi oczy zabłysły! cudowny krem!!!!

    Odpowiedz
    JustInka 26/11/2013 - 10:47 am

    To nie środa, a tu u Ciebie tak zielono! Boska zupka 🙂

    Odpowiedz
    Maggie 26/11/2013 - 11:44 am

    Przepadam za brokulowa! Najczesciej robie wersje z plesniowym serem, ale i ta szalenie mi sie podoba, wiec pewnie wyprobuje.

    Odpowiedz
    Magda C. 26/11/2013 - 1:52 pm

    Wyrzucam szpinak i na pewno zrobię. Ostatnio mam wenę na brokuły 🙂

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 27/11/2013 - 10:34 am

    Kolejna wariacja na temat kremu brokułowego! Kupuje to!

    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 7:02 pm

    Apetycznie wygląda.

    Odpowiedz
    Anonimowy 31/07/2015 - 7:43 pm

    Czy można dać czerwone pesto z bazyli i pomidorów? Bo tylko takie mam w domu a mam ogromną ochotę na ten cudowny krem.

    Odpowiedz
    Malwina 01/08/2015 - 6:49 am

    Jakoś to pomidorowe nie pasuje mi tu za bardzo zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Na upartego możesz próbować, ale nie miksowałabym go z zupką, tylko dawała kleks z pesto na już nałożoną na talerzu.

    Odpowiedz
    Anonimowy 01/08/2015 - 7:33 am

    Dziękuję za odpowiedź. Skorzystam z Pani rady.

    Odpowiedz
    Unknown 16/12/2015 - 10:31 am

    Zupkę zrobiłam już kilkakrotnie (bez pesto ale z grzankami). Jest wspaniała. Tyle witamin! Nawet moja córka niejadekją lubi. Dziekuję i pozdrawiam. M

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies