Dziś ciąg dalszy odkrywania kuchni tureckiej. Razem z Emilią przygotowałyśmy kofty nadziewane szpinakiem (Ispanaklı Çanak Köfte). Piecze się je w piekarniku i podaje razem z pomidorowym sosem. To fajne danie, szczególnie spodobał mi się sposób formowania mięsa (do tej pory najczęściej kofty przygotowywałam w formie podłużnych kiełbasek lub klopsików). Jako dodatek do koft ze szpinakiem możecie podać ugotowany ryż lub świeże pieczywo.
W najbliższym czasie na blogu zobaczycie jeszcze kilka tureckich przepisów. W planach mam m.in. börek ze szpinakiem (mam zamiar zmierzyć się z przygotowaniem ciasta yufka domowym sposobem, jednak nie mam pojęcia, czy sobie z nim poradzę), pide (rodzaj tureckiego płaskiego pieczywa z farszem ), pogaca (bułeczki z wytrawnym nadzieniem) i türlü pieczone w piekarniku (warzywny gulasz).
KOFTY ZE SZPINAKIEM
(TURCJA)
Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej (lub 1 mała sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta)
- 2,5 szklanki posiekanych liści szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta sumaku
- starty cheddar do posypania koft
- sos: 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 mała szalotka, 400 g pomidorów z puszki (posiekanych bez skórki), 100 ml przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku
Do mięsa dodajemy cebulę, kmin, natkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy dłonią. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie. Dzielimy na 6 części, z każdej formujemy szeroką kulkę, przy pomocy palców robimy w niej wgłębienie formując coś na kształt okrągłego koszyczka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy szpinak, smażymy 1-2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i sumakiem, mieszamy. Szpinak rozkładamy do wgłębień w mięsie. Spody koft lekko natłuszczamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut bez przykrycia. Po 10 minutach na szpinak nakładamy ser.
Kiedy kofty się pieką, przygotowujemy sos. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Czosnek i szalotkę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chili, czosnek i szalotkę. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pomidory, przecier, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kofty podajemy razem z sosem pomidorowym. Jako dodatek do koft możecie podać świeże pieczywo lub ugotowany ryż.
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
mmm… to wygląda obłędnie!
jedzonko pycha ale talerz cudny.
Obłędny kolor, mniam!
coś dla mnie!
pozdrawiam
Marta
Chętnie coś takiego zrobię. Jeszcze się z tym daniem nie spotkałam.