W tym roku przygotowałam bardzo niewiele potraw z wykorzystaniem dyni. Były to przede wszystkim wytrawne dania wegańskie, sycące i rozgrzewające, jak na tę porę roku przystało. Ten aromatyczny gulasz z dodatkiem hokkaido, bakłażana i ciecierzycy idealnie swoją barwą wpasował się w jesienny klimat. Danie jest dość pikantne za sprawą papryczek chili, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję, pamiętajcie o zmniejszeniu ich ilości w przepisie.
GULASZ Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
- pół bakłażana pokrojonego w kostkę
- pół małej dyni, oczyszczonej, obranej i pokrojonej w kostkę (około 2 szklanki)- użyłam hokkaido
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- około pół szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- sól i pieprz do smaku
W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy bakłażana, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wrzucamy dynię, wlewamy przecier, bulion lub wodę, dodajemy kmin, kolendrę, cynamon, słodką paprykę. Dusimy pod przykryciem przez około 12-15 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną bądź pieczywem.
Czas przygotowania: 25 minut.
19 komentarzy
Musi być pyszne 🙂
obłędnie wygląda:D
bardzo fajne poączenie!
Wow, wygląda naprawdę przepysznie 🙂
pysznie:)
Wygląda smacznie i rozgrzewająco! Aż ślinka cieknie!
Te kolory! :> Wygląda przepysznie 🙂
Wszystko MOJE – dynia, ciecierzyca, bakłażan, przyprawy – nic, tylko robić!
Zdecydowanie to, co bardzo lubię! Wygląda niezwykle apetycznie!
Ja w tym roku tez malo dyniowalam, za malo… A taki gulasz chetnie bym zjadla. Baklazan nadal sni mi sie po nocach – to chyba milosc 🙂
Ach, ta dynia! Takie jesienne potrawy lubię najbardziej!
Pyszne połączenie.
Fajny przepis, z dodatkiem papryczki to jest to, co nam potrzeba w jesienne dni 🙂
A co moze nyc zamiast baklazana? U nas nie przechodzi 😉
Iza.
Izo, możesz spróbować z cukinią, jeśli ją lubicie.
O! Cukinia tak, lubimy 🙂 Bardzo dziekuje 🙂
Iza.
A co zamiast bakłażana i cukinii? Czy fenkuł z dynią się polubią?
Jeśli chodzi o koper włoski, to nie pomogę, bo sama jeszcze się z nim nie polubiłam. Możesz pod koniec dodać posiekane liście szpinaku.
Spróbuję jutro! To będzie moje pierwsze spotkanie z dynią 😀