Gulasz z dynią i ciecierzycą

przez Malwina
Gulasz z dyni przepis

W tym roku przygotowałam bardzo niewiele potraw z wykorzystaniem dyni. Były to przede wszystkim wytrawne dania wegańskie, sycące i rozgrzewające, jak na tę porę roku przystało. Ten aromatyczny gulasz z dodatkiem hokkaido, bakłażana i ciecierzycy idealnie swoją barwą wpasował się w jesienny klimat. Danie jest dość pikantne za sprawą papryczek chili, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję, pamiętajcie o zmniejszeniu ich ilości w przepisie.

Gulasz z dynią i ciecierzycą

GULASZ Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
  • pół bakłażana  pokrojonego w kostkę
  • pół małej dyni, oczyszczonej, obranej i pokrojonej w kostkę (około 2 szklanki)- użyłam hokkaido
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • około pół szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy bakłażana, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wrzucamy dynię, wlewamy przecier, bulion lub wodę, dodajemy kmin, kolendrę, cynamon, słodką paprykę. Dusimy pod przykryciem przez około 12-15 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną bądź pieczywem.

Dynia w pomidorach

Czas przygotowania: 25 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 25/11/2013 - 7:47 am

Musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Antenka 25/11/2013 - 8:04 am

obłędnie wygląda:D

Odpowiedz
Jula G. 25/11/2013 - 9:25 am

bardzo fajne poączenie!

Odpowiedz
Magiczne Słowa 25/11/2013 - 9:36 am

Wow, wygląda naprawdę przepysznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/11/2013 - 10:30 am

pysznie:)

Odpowiedz
JustInka 25/11/2013 - 10:51 am

Wygląda smacznie i rozgrzewająco! Aż ślinka cieknie!

Odpowiedz
Magda C. 25/11/2013 - 12:19 pm

Te kolory! :> Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Amisha 25/11/2013 - 12:43 pm

Wszystko MOJE – dynia, ciecierzyca, bakłażan, przyprawy – nic, tylko robić!

Odpowiedz
Angie 25/11/2013 - 4:58 pm

Zdecydowanie to, co bardzo lubię! Wygląda niezwykle apetycznie!

Odpowiedz
Maggie 26/11/2013 - 11:58 am

Ja w tym roku tez malo dyniowalam, za malo… A taki gulasz chetnie bym zjadla. Baklazan nadal sni mi sie po nocach – to chyba milosc 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/11/2013 - 10:36 am

Ach, ta dynia! Takie jesienne potrawy lubię najbardziej!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 3:34 pm

Pyszne połączenie.

Odpowiedz
Gusia Smakusia 09/10/2014 - 8:25 pm

Fajny przepis, z dodatkiem papryczki to jest to, co nam potrzeba w jesienne dni 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2014 - 11:10 am

A co moze nyc zamiast baklazana? U nas nie przechodzi 😉
Iza.

Odpowiedz
Malwina 13/10/2014 - 11:16 am

Izo, możesz spróbować z cukinią, jeśli ją lubicie.

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2014 - 12:40 pm

O! Cukinia tak, lubimy 🙂 Bardzo dziekuje 🙂
Iza.

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2014 - 7:03 pm

A co zamiast bakłażana i cukinii? Czy fenkuł z dynią się polubią?

Odpowiedz
Malwina 14/10/2014 - 5:57 am

Jeśli chodzi o koper włoski, to nie pomogę, bo sama jeszcze się z nim nie polubiłam. Możesz pod koniec dodać posiekane liście szpinaku.

Odpowiedz
Laura Anderson 03/11/2014 - 6:21 pm

Spróbuję jutro! To będzie moje pierwsze spotkanie z dynią 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies