Skrzydełka Buffalo

przez Malwina
Skrzydełka Buffalo

Skrzydełka Buffalo przygotowywałam ostatni raz ponad rok temu na wieczorek filmowy z kuchnią amerykańską w tle. Wówczas do marynaty dodałam sos tabasco. Pomimo dodania 3 łyżek sosu, potrawa nie była zbyt pikantna. Tym razem zamiast sosu użyłam cayenne oraz ostrą wędzoną paprykę. Skrzydełka wyszły mocno pikantne, jeśli więc nie przepadacie za ostrymi potrawami, zmniejszcie ilość cayenne i wędzonej papryki o połowę. Do takich skrzydełek świetnie pasuje dip z gorgonzolą oraz pieczone ziemniaki. 

Razem ze mną te popularne skrzydełka przygotowali: Shinji, Mirabelka oraz Wojtek. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich wersję tej potrawy. 

Skrzydełka Buffalo przepis

SKRZYDEŁKA BUFFALO (USA)

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka cayenne
  • 1 łyżka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól (dałam pół łyżeczki)
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • dodatkowo 1 czubata łyżeczka masła do glazury
Skrzydełka oczyszczamy, odcinamy lotki (wykorzystuję je później przy gotowaniu lekkiego bulionu lub rosołu), mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą. W garnku umieszczamy masło, miód, ketchup, ocet, paprykę słodką, cayenne, paprykę wędzoną i czosnek. Podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści. Odkładamy do miseczki 3 łyżki marynaty. Pozostałą  marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Przed pieczeniem należy wyjąć mięso pół godziny wcześniej i pozostawić je w temp. pokojowej. Mięso układamy na metalowej kratce (lub na blasze). Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 200 stopni. W trakcie pieczenia obracamy mięso na drugą stronę. Kiedy mięso będzie już upieczone, podgrzewamy pozostałe 3 łyżki marynaty wraz z 1 łyżeczką masła. Gorącym sosem smarujemy skrzydełka. Skrzydełka buffalo podałam z pieczonymi ziemniakami, sosem z gorgonzolą. Dobrze będzie się z nimi komponować także popularny colesław.

Czas przygotowania: 40 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

shinju 24/11/2013 - 6:13 pm

Widzę, że tylko ja zdecydowałam się na oryginalny sos 🙂 Następnym razem będę kombinować z innymi przepisami – teraz chciałam sprawdzić jak smakują najbliższe oryginałowi. Twoje wyglądają świetnie 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Wyprawy 24/11/2013 - 6:18 pm

Uwielbiam takie skrzydełka 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/11/2013 - 8:16 pm

kolejny blog z skrzydełkami:) to jakiś spisek?:D:D:D

Odpowiedz
Marzena 25/11/2013 - 6:23 am

Mniam, palce lizac!:)

Odpowiedz
JustInka 25/11/2013 - 10:53 am

Oj muszę tatę przysłać na Twojego bloga. Zakocha się w Twoich propozycjach 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 25/11/2013 - 11:02 am

Wyglądają kochana obłędnie!
Kuruj się i zdrowiej szybciutko!

Odpowiedz
Magda C. 25/11/2013 - 12:55 pm

Strasznie ciekawe połączenie przypraw 🙂 Wyglądają nieziemsko, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/11/2013 - 10:00 am

wystarczy 30 min pieczenia? nie będą surowe?
– kacha

Odpowiedz
Malwina 26/11/2013 - 10:15 am

Kacha- u mnie 30-35 minut w temp. 200 stopni dla skrzydełek to wystarczający czas. Przykładowo elementy z kurczaka typu "pałeczki", które są większe piekę około 45 minut ale już w niższej temperaturze (180 stopni). Sprawdź je po prostu po tych 30-35 minutach i zobacz, czy mięso jest już upieczone.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/11/2013 - 10:37 am

Apetyczne! Na miłe spotkania w dobrym towarzystwie idealne 🙂

Odpowiedz
Anulla 28/11/2013 - 6:32 pm

dobrze doprawionego kuraka bardzo lubię:) ta wersja by mi na pewno posmakowała:)

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 3:26 pm

Uwielbiam skrzydełka.

Odpowiedz
Paulina Wosik 27/02/2014 - 10:09 pm

Wygląda naprawdę smakowicie! Trzeba koniecznie wypróbowac 🙂

Odpowiedz
Paulina Wosik 27/02/2014 - 10:10 pm

Wygląda naprawdę smakowicie! Trzeba wypróbowac 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/08/2014 - 8:56 am

Pycha, pycha, pycha! Mój tatuś – wierny fan kurczaka – nie mógł sie nachwalić. Dziękuję.
Kurczak wychodzi bardzo pikantny ale także aromatyczny. Bardzo smaczny – POLECAM!

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2015 - 9:00 am

Świetnie! Robie juz kolejny raz. Mój 5-letni syn zjadł ostatnio siedem:) polecam!!!!!!!

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 19/06/2015 - 2:45 pm

Ośmieliłem się wykorzystać Twój przepis na skrzydełka 🙂 I muszę powiedzieć, że są zajebiste 🙂

Odpowiedz
Unknown 31/03/2017 - 10:15 am

Skrzydełka smaczne ale jak dla mnie za mało pikantne 🙂 muszę coś w nich zmodyfikować żeby nabrały charakteru. Dip serowy do nich pycha 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/03/2017 - 10:19 am

Sypnij więcej cayenne lub chili w proszku. Ewentualnie polecam zakup przypraw innej firmy. Papryka papryce nierówna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies