Potrawka kalifornijska

przez Malwina
Potrawka z rybą i pomidorami

Połówek niestety nie przepada za rybami, dlatego tak rzadko goszczą na stole w naszym domu. Jednak ta potrawka rybna niezwykle mu smakowała. Sos jest bardzo aromatyczny za sprawą dodatku białego wina i dużej ilości świeżych ziół. Serdecznie Wam polecam.
Ryba w sosie pomidorowym

POTRAWKA KALIFORNIJSKA (USA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska] 

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 2-3 gałązki bazylii, posiekane
  • 2 gałązki oregano, posiekane
  • 1 zielona papryka (dałam po pół czerwonej i żółtej), pokrojona w koskę
  • 2 łyżki posiekanej bazylii do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 400-600 g filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)

Ryba z pomidorami i ziołami
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę. Smażymy na patelni ciągle mieszając. Dodajemy czosnek, smażymy przez 30 sekund. Wlewamy wino, lekko odparowujemy je. Wrzucamy posiekane pomidory wraz zalewą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 10-15 minut minut. Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do warzywnego sosu wraz z posiekanymi ziołami i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryba będzie miękka a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy z dodatkiem ryżu. 

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

kikimora 20/12/2010 - 7:42 pm

Wygląda i brzmi pysznie, uwielbiam morskie ryby i zioła, chętnie kiedyś wypróbuję

Odpowiedz
Karolina 20/12/2010 - 7:44 pm

Ja także za rybkami nie przepadam, ale jak widzę takie zdjęcia to za każdym razem sobie obiecuję, że jednak ją zjem 🙂

Odpowiedz
Ojciec Dyrektor 20/12/2010 - 7:47 pm

A ja ryby uwielbiam i to pod każdą postacią. A pod taką jak ta to szczególnie. 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 20/12/2010 - 8:00 pm

A u mnie rybka może być w każdym wydaniu. Bardzo lubimy 🙂

Odpowiedz
peggykombinera 20/12/2010 - 8:34 pm

wstrzeliłaś się idealnie. dzisiaj jest dzień ryby 🙂
nazwa potrawy ciekawa, a sama potrawa wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Majana 20/12/2010 - 9:35 pm

Pysznie wygląda i śliczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Mihrunnisa 20/12/2010 - 9:39 pm

Ryby i owoce morza to ja zawsze i wszędzie :-). Pozdrawiam

Odpowiedz
grumko 21/12/2010 - 5:59 am

Nas też urzekły zioła, a to pewnie przez ten śnieg i zimno za oknem;-)

Odpowiedz
EVE 21/12/2010 - 6:05 am

pyszności! taką rybkę to bym pochłonęła 🙂
Czyżby W nie skusił się na to cudo?

pozdrawiam przedświątecznie!

Odpowiedz
Nemi 21/12/2010 - 2:58 pm

Bajecznie kolorowe danie;) Ależ musiała być smaczna!!

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2010 - 12:01 pm

Wyglada bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies