Piernikowe crumble z jabłkami |
Składniki (na 6 porcji):
- kruszonka piernikowa: 100 g zimnego masła, 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika, 70 g drobnego cukru, 200 g mąki owsianej
- nadzienie: 5 jabłek (wybierzcie miękkie i soczyste jabłka), pół łyżeczki mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Do podania: opakowanie lodów Carte d’Or Chocolate Brownie
Wersja odchudzona: zamiast cukru dodaj erytrol lub ksylitol (warto dodać troszkę więcej zamiennika cukru, około 100-110 g).
Przygotowanie crumble: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużym naczyniu do zapiekania umieszczamy jabłka (lub w kilku kokilkach). Posypujemy je cukrem, cynamonem, mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki, posypujemy nią owoce. Naczynie z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
Piernikowe crumble nakładamy na 6 talerzyków lub miseczek. Dekorujemy rozetką lodów czekoladowych z ciasteczkami brownie Carte d’Or i podajemy.
Uwagi:
– gotową kruszonkę można przechowywać w lodówce do około 7 dni (zawiniętą w folię spożywczą).
– mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku do kawy
– zamiast mąki owsianej można użyć zwykłej mąki pszennej, pszennej razowej, orkiszowej.
Carte d’Or Chocolate Brownie |
Carte d’Or Chocolate Brownie – wydanie zimowe |
Piernikowe crumble z jabłkami |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
14 komentarzy
Już nie mogę się doczekać, aż będę miała piekarnik, bo już dłuższy czas czaję się na Twoje pieczone przepisy! Pozdrawiam serdecznie 🙂
alez pyszny deser!
Ale świetny pomysł, crumble w wersji świątecznej muszą być wapaniałe (może nawet lepsze niż te letnie). Robię koniecznie! 🙂
Ojejku, ale smakowicie! Idealnie na taką pogodę 🙂
Świetny pomysł 🙂
Przepis zapisuje do wypróbowania. A co się stało z cotygodniowym wpisem make bento? Brakuje mi go 🙂
Chwilowa przerwa w nadawaniu. Zapraszam w najbliższy poniedziałek na kolejną odsłonę cyklu o bento 🙂
O rany! Na takie piernikowe cudo z lodami to ja zawsze się chętnie wproszę!
Zastanawia mnie czemu ten przepis ma etykietę "przepisy wegańskie" jeśli jest w nim i masło i lody, które na wegańskie nie wyglądają.
Etykietkę wegańskie otrzymało ze względu na adnotację, co do zamiany masła na olej kokosowy (wszystkie przepisy z podanymi zamiennikami roślinnymi będą lądować w zakładce z przepisami wegańskimi).
Mniam, mniam, proszę o kawałeczek takiego pysznego deseru 🙂
Mniam, crumble z lodami to idealny jesienny deser 🙂
Ląduje w menu na najbliższy tydzień! 😀 Tylko tak się zastanawiam czy jako słodzidła do kruszonki można użyć miodu lub syropu klonowego? Czy płynna konsystencja eliminuje te rzeczy? 😉 Z góry dziękuję za odpowiedź! 😉
Na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki owsianej. Kruszonka z dodatkiem miodu może się też szybciej przypiekać.