Piernikowe crumble z jabłkami

przez Malwina
 Crumble z lodami
Piernikowe crumble z jabłkami

Piernikowe crumble to wyjątkowo pyszny deser, który na długo zapadnie w pamięci Waszym gościom. Niby banalny, ale jednak nietypowy, przywodzący na myśl zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Korzenne przyprawy, chrupiąca kruszonka, orzechy, żurawina i oczywiście jabłka – od razu wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę!

Pamiętajcie, by crumble serwować jeszcze ciepłe (warto jednak po wyjęciu z piekarnika troszkę odczekać, aby nie poparzyć sobie podniebienia). A z czym? Oczywiście z lodami, bo to z nimi crumble smakuje najlepiej. Do wersji piernikowej polecam użyć lodów czekoladowych. Ja wybrałam lody z ciasteczkami brownie. Aromatyczne crumble i kremowe lody tworzą prawdziwie mistrzowską kompozycję. Wypróbujcie koniecznie, bo to jedna ze smaczniejszych wersji tego angielskiego deseru.

 Jabłka pod kruszonką przepis

PIERNIKOWE CRUMBLE Z LODAMI

Składniki (na 6 porcji):

  • kruszonka piernikowa: 100 g zimnego masła, 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika, 70 g drobnego cukru, 200 g mąki owsianej 
  • nadzienie: 5 jabłek (wybierzcie miękkie i soczyste jabłka), pół łyżeczki mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do podania: opakowanie lodów Carte d’Or Chocolate Brownie

Wersja wegańska: masło zastąp olejem kokosowym i pomiń lody lub użyj lodów na bazie składników roślinnych

Wersja odchudzona: zamiast cukru dodaj erytrol lub ksylitol (warto dodać troszkę więcej zamiennika cukru, około 100-110 g). 

Przygotowanie:
Przygotowanie kruszonki piernikowej: W misce umieszczamy posiekane masło, przyprawę do piernika, cukier, mąkę owsianą. Szybko wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki pomiędzy palcami. Kruszonkę umieszczamy w miseczce i przenosimy do lodówki. 
Nadzienie do crumble: jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w grubszą kostkę.

Przygotowanie crumble: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużym naczyniu do zapiekania umieszczamy jabłka (lub w kilku kokilkach). Posypujemy je cukrem, cynamonem, mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki, posypujemy nią owoce. Naczynie z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Piernikowe crumble nakładamy na 6 talerzyków lub miseczek. Dekorujemy rozetką lodów czekoladowych z ciasteczkami brownie Carte d’Or i podajemy. 

Uwagi:

– gotową kruszonkę można przechowywać w lodówce do około 7 dni (zawiniętą w folię spożywczą). 

– mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku do kawy

– zamiast mąki owsianej można użyć zwykłej mąki pszennej, pszennej razowej, orkiszowej.

 Crumble piernikowe

 Crumble z jabłkami jak zrobić

 Crumble z lodami
 Carte d’Or Chocolate Brownie
Carte d’Or Chocolate Brownie – wydanie zimowe
Carte d’Or Chocolate Brownie to pyszne czekoladowe lody, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym wielbicielom deserów. W opakowaniu zostały ułożone w formie sześciu estetycznych rozetek, których wierzch zdobią ciasteczka brownie i czekoladowy sos. Wystarczy na naszym deserze położyć rozetkę lodów i otrzymamy pyszny deser, którego nie powstydziłaby się żadna kawiarnia. Lody dostępne są w opakowaniach o pojemności 900 ml. Ich koszt to około 18,49 zł.  

 Jabłka pod kruszonką przepis

 Jabłka zapiekane pod kruszonką
Piernikowe crumble z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Świeża Żona 24/11/2015 - 10:16 am

Już nie mogę się doczekać, aż będę miała piekarnik, bo już dłuższy czas czaję się na Twoje pieczone przepisy! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 24/11/2015 - 10:31 am

alez pyszny deser!

Odpowiedz
Weronika B. 24/11/2015 - 11:02 am

Ale świetny pomysł, crumble w wersji świątecznej muszą być wapaniałe (może nawet lepsze niż te letnie). Robię koniecznie! 🙂

Odpowiedz
Ala Z 24/11/2015 - 11:09 am

Ojejku, ale smakowicie! Idealnie na taką pogodę 🙂

Odpowiedz
Kinga 24/11/2015 - 5:26 pm

Świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2015 - 7:14 pm

Przepis zapisuje do wypróbowania. A co się stało z cotygodniowym wpisem make bento? Brakuje mi go 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/11/2015 - 8:18 pm

Chwilowa przerwa w nadawaniu. Zapraszam w najbliższy poniedziałek na kolejną odsłonę cyklu o bento 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/11/2015 - 7:26 am

O rany! Na takie piernikowe cudo z lodami to ja zawsze się chętnie wproszę!

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2015 - 2:02 pm

Zastanawia mnie czemu ten przepis ma etykietę "przepisy wegańskie" jeśli jest w nim i masło i lody, które na wegańskie nie wyglądają.

Odpowiedz
Malwina 25/11/2015 - 2:09 pm

Etykietkę wegańskie otrzymało ze względu na adnotację, co do zamiany masła na olej kokosowy (wszystkie przepisy z podanymi zamiennikami roślinnymi będą lądować w zakładce z przepisami wegańskimi).

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 25/11/2015 - 2:47 pm

Mniam, mniam, proszę o kawałeczek takiego pysznego deseru 🙂

Odpowiedz
gin 28/11/2015 - 5:43 pm

Mniam, crumble z lodami to idealny jesienny deser 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2015 - 7:11 pm

Ląduje w menu na najbliższy tydzień! 😀 Tylko tak się zastanawiam czy jako słodzidła do kruszonki można użyć miodu lub syropu klonowego? Czy płynna konsystencja eliminuje te rzeczy? 😉 Z góry dziękuję za odpowiedź! 😉

Odpowiedz
Malwina 30/11/2015 - 10:03 am

Na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki owsianej. Kruszonka z dodatkiem miodu może się też szybciej przypiekać.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies