Ten przepis powstał spontanicznie. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników i zaczęłam je składać w całość. Delikatny sos z dodatkiem białego wina i szpinaku bardzo fajnie skomponował się z drobiem. Ja do tej potrawy użyłam piersi z kurczaka, możecie jednak je zastąpić indykiem.
KURCZAK ZE SZPINAKIEM I POREM W SOSIE Z BIAŁEGO WINA
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 piersi z kurczaka
- pół pora
- 2 ząbki czosnku
- pół lampki białego wytrawnego wina
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 szklanki posiekanego szpinaku
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Piersi kroimy na 3-4 części. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przenosimy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz na patelnię. Wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty, kolejno wlewamy wino, podgrzewamy je i lekko odparowujemy. Dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Dolewamy około 1/4 szklanki wody, dokładamy piersi z kurczaka, szpinak. Przykrywamy i gotujemy przez około 5-6 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy niewielką ilość płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z bagietką lub ryżem.
Czas przygotowania: 25 minut.
23 komentarze
Wygląda wymienicie 🙂
A w którym momencie dodajemy szpinak?
wygląda bardzo smacznie:)
Absolutnie fantastyczne danie!
Wygląda rewelacyjnie 🙂
mega pyszne danie 🙂
Bardzo apetyczny pomysł na obiad 🙂 Pozdrawiam
Cudownie wygląda. A patrząc na skład już wiem że musi być pyszne 🙂
Wspaniałe danie – pełne smaku i aromatu 🙂 Uwielbiam połączenie kurczaka i śmietanowego sosu z makaronem.
Taki spontan to ja lubie! I naczynko sliczne.
Niestety naczynkiem nie nacieszyłam się zbyt długo. Spadło ostatnio z suszarki do naczyń 🙁
Ten sos<3
To musi być mega pyszne 🙂
Przepyszny pomysł :>
Bardzo lubię takie dania.
Uwielbiam szpinak, mogłabym go codziennie zajadac na obiad … a tutaj tego zielonego cudeńka jest sporo:)
A czy szpinak może być mrożony? 🙂
Tak, najlepiej w liściach a nie rozdrobniony. Chociaż i ten drugi się nada 🙂
zrobiłam! nie mogłam dodać wina, więc dodałam to "wino" z ikea (czyli napój jabłkowy, ale smakuje jak wino) i też wyszło i było czadowe! naprawdę.
kurczę, to chyba piąty przepis jaki przetestowałam z Twojego bloga i jak na razie wszystkie się udały 😀 wydaj książkę, kupuję od razu!
Karolino, miło mi, że korzystasz z przepisów i że wszystko, co wypróbowałaś przypadło Ci do gustu 🙂
Robiłam ostatnio na obiad, przepyszne! 🙂
Czy coś zamiast śmietany – mam na myśli jogurt naturalny wchodzi w grę?
Myślę, że tak. Pamiętaj tylko użyć jogurtu w temperaturze pokojowej i go zahartować.