Kurczak ze szpinakiem i porem w sosie z białego wina

przez Malwina
Kurczak ze szpinakiem przepis

Ten przepis powstał spontanicznie. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników i zaczęłam je składać w całość. Delikatny sos z dodatkiem białego wina i szpinaku bardzo fajnie skomponował się z drobiem. Ja do tej potrawy użyłam piersi z kurczaka, możecie jednak je zastąpić indykiem.

Kurczak ze szpinakiem i porem

KURCZAK ZE SZPINAKIEM I POREM W SOSIE Z BIAŁEGO WINA


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 piersi z kurczaka
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Piersi kroimy na 3-4 części. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przenosimy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz na patelnię. Wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty, kolejno wlewamy wino, podgrzewamy je i lekko odparowujemy. Dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Dolewamy około 1/4 szklanki wody, dokładamy piersi z kurczaka, szpinak. Przykrywamy i gotujemy przez około 5-6 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy niewielką ilość płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z bagietką lub ryżem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Magiczne Słowa 27/11/2013 - 8:40 am

Wygląda wymienicie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/11/2013 - 9:06 am

A w którym momencie dodajemy szpinak?

Odpowiedz
Justyna Żak 27/11/2013 - 9:29 am

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/11/2013 - 10:32 am

Absolutnie fantastyczne danie!

Odpowiedz
Magda C. 27/11/2013 - 10:40 am

Wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 27/11/2013 - 11:04 am

mega pyszne danie 🙂

Odpowiedz
domowacukierniaewy.blox.pl 27/11/2013 - 12:53 pm

Bardzo apetyczny pomysł na obiad 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 27/11/2013 - 1:23 pm

Cudownie wygląda. A patrząc na skład już wiem że musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
whiness 27/11/2013 - 2:24 pm

Wspaniałe danie – pełne smaku i aromatu 🙂 Uwielbiam połączenie kurczaka i śmietanowego sosu z makaronem.

Odpowiedz
Maggie 27/11/2013 - 2:33 pm

Taki spontan to ja lubie! I naczynko sliczne.

Odpowiedz
Malwina 27/11/2013 - 2:52 pm

Niestety naczynkiem nie nacieszyłam się zbyt długo. Spadło ostatnio z suszarki do naczyń 🙁

Odpowiedz
Angie 27/11/2013 - 6:26 pm

Ten sos<3

Odpowiedz
agattekh 27/11/2013 - 7:14 pm

To musi być mega pyszne 🙂

Odpowiedz
Kamciss 27/11/2013 - 8:44 pm

Przepyszny pomysł :>

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 8:05 pm

Bardzo lubię takie dania.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/12/2013 - 9:33 am

Uwielbiam szpinak, mogłabym go codziennie zajadac na obiad … a tutaj tego zielonego cudeńka jest sporo:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/12/2013 - 3:26 pm

A czy szpinak może być mrożony? 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/12/2013 - 4:01 pm

Tak, najlepiej w liściach a nie rozdrobniony. Chociaż i ten drugi się nada 🙂

Odpowiedz
Karolina 26/03/2014 - 5:04 pm

zrobiłam! nie mogłam dodać wina, więc dodałam to "wino" z ikea (czyli napój jabłkowy, ale smakuje jak wino) i też wyszło i było czadowe! naprawdę.

kurczę, to chyba piąty przepis jaki przetestowałam z Twojego bloga i jak na razie wszystkie się udały 😀 wydaj książkę, kupuję od razu!

Odpowiedz
Malwina 27/03/2014 - 8:31 am

Karolino, miło mi, że korzystasz z przepisów i że wszystko, co wypróbowałaś przypadło Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2014 - 11:35 am

Robiłam ostatnio na obiad, przepyszne! 🙂

Odpowiedz
Ania 19/04/2017 - 2:23 pm

Czy coś zamiast śmietany – mam na myśli jogurt naturalny wchodzi w grę?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 19/04/2017 - 2:31 pm

Myślę, że tak. Pamiętaj tylko użyć jogurtu w temperaturze pokojowej i go zahartować.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies