Soja w sosie pomidorowym z pieczarkami

przez Malwina
Soja w sosie pomidorowym przepisi
Potrawa, którą Wam dziś prezentuję jest ekspresowa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. To wersja podstawowa, którą często wzbogacam o dodatek zielonego groszku, szpinaku i tofu. Najczęściej podaję ją z dodatkiem kaszy kuskus lub kaszy jaglanej, ale równie dobrze będzie się komponować z pieczywem. 

Soja w sosie pomidorowym
SOJA W SOSIE POMIDOROWYM Z PIECZARKAMI
Zielona Środa #24


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie, drobno posiekane
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka kaparów, posieknych
  • 200 g ugotowanej soji (lub z puszki)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy posiekane kapary, ocet balsamiczny, opłukaną soję, oregano, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy przez około 5 minut. Podajemy z dodatkiem pieczywa lub kaszy.

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda C. 27/11/2013 - 5:03 pm

Chyba nie dla mnie, ale bardzo smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Angie 27/11/2013 - 6:23 pm

Ale bym zjadła..

Odpowiedz
basinepichcenie 27/11/2013 - 6:56 pm

Dobry wieczór, czy można podkraść talerzyk? Oczywiście pełny poproszę, a nie pusty.
Danie prezentuje się obłędnie, a zdjęcia = co tu dużo mowić – pierwsza klasa

Odpowiedz
agattekh 27/11/2013 - 7:16 pm

Nie jadłam jeszcze takiego dania, a wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
blaubeere 27/11/2013 - 9:19 pm

kolejny swietny przepis:)))))))))))))
– super wyglada-kiedys wyprobuje -pozdrawiam serdecznie agata

Odpowiedz
Justyna Żak 27/11/2013 - 9:31 pm

pysznie wygląda:D

Odpowiedz
JustInka 28/11/2013 - 1:18 pm

Super pomysł. Jadłam kiedyś soję "po bretońsku" ta też myślę, że będzie mi smakować.

Odpowiedz
Maggie 28/11/2013 - 3:23 pm

Fajne i szybkie! A w tym sosiku zamoczylabym bagietke <3

Odpowiedz
Patrycja 29/11/2013 - 7:20 pm

Wygląda niezwykle smakowicie!

Odpowiedz
Patrycja 29/11/2013 - 7:20 pm

Wygląda niezwykle smakowicie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:55 pm

Ja poproszę taką sporą porcję tego dania 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 8:32 pm

Smacznie wygląda;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies