Potrawa, którą Wam dziś prezentuję jest ekspresowa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. To wersja podstawowa, którą często wzbogacam o dodatek zielonego groszku, szpinaku i tofu. Najczęściej podaję ją z dodatkiem kaszy kuskus lub kaszy jaglanej, ale równie dobrze będzie się komponować z pieczywem.
SOJA W SOSIE POMIDOROWYM Z PIECZARKAMI
Zielona Środa #24
Zielona Środa #24
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie, drobno posiekane
- 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
- 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżeczka kaparów, posieknych
- 200 g ugotowanej soji (lub z puszki)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- cukier do smaku
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy posiekane kapary, ocet balsamiczny, opłukaną soję, oregano, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy przez około 5 minut. Podajemy z dodatkiem pieczywa lub kaszy.
Czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
Chyba nie dla mnie, ale bardzo smacznie wygląda 🙂
Ale bym zjadła..
Dobry wieczór, czy można podkraść talerzyk? Oczywiście pełny poproszę, a nie pusty.
Danie prezentuje się obłędnie, a zdjęcia = co tu dużo mowić – pierwsza klasa
Nie jadłam jeszcze takiego dania, a wygląda bardzo smakowicie 🙂
kolejny swietny przepis:)))))))))))))
– super wyglada-kiedys wyprobuje -pozdrawiam serdecznie agata
pysznie wygląda:D
Super pomysł. Jadłam kiedyś soję "po bretońsku" ta też myślę, że będzie mi smakować.
Fajne i szybkie! A w tym sosiku zamoczylabym bagietke <3
Wygląda niezwykle smakowicie!
Wygląda niezwykle smakowicie!
Ja poproszę taką sporą porcję tego dania 🙂
Smacznie wygląda;)