Grillowana polenta z pieczarkami w sosie balsamicznym

przez Malwina
Polenta grillowana przepis

Grillowana polenta to smaczny dodatek do dań. Tym razem przedstawiam Wam ją w wersji, która świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Samą polentę warto przygotować dzień przed, a później pozostaje nam jedynie ugrillowanie jej oraz przygotowanie pieczarek w sosie balsamicznym. Jest to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek. 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień 

Polenta z pieczarkami

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZARKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, drobno posiekanych
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g małych pieczarek, umytych i obranych
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś przycisnąć, ja jednak nigdy tego nie robię). Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. Wówczas kroimy ją na pół, a każdy powstały kwadrat w poprzek po przekątnej. Powstałe cztery trójkąty smarujemy z obu stron oliwą i grillujemy na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Możemy także włożyć je do piekarnika i zapiec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia odwracamy je na drugą stronę. 
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażmy dalej na wolnym ogniu kolejne 2-3 minuty, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy ocet balsamiczny, smażymy chwilkę mieszając. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki układamy na ugrillowanych kawałkach polenty. 

Mamałyga

Czas przygotowania: 30 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

margot 23/04/2012 - 6:34 pm

wspaniale to się prezentuje

Odpowiedz
Majana 23/04/2012 - 7:44 pm

Fajny pomysł i naprawdę smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
ozzie 23/04/2012 - 7:56 pm

zastanawiam się czy zamiast kaszki kukurydzianej nadala by sie jaglana?

Odpowiedz
Malwina 23/04/2012 - 8:27 pm

Z jaglaną raczej będzie ciężko. Jeśli już spróbuj z kaszą manną (zrobić ją tak jak na kostkę do rosołu, wzbogacając jednak o przyprawy i później ugrillować). Pojęcia nie mam, jak może to smakować. Być może sama kiedyś wypróbuję;)

Odpowiedz
mopswkuchni 23/04/2012 - 8:01 pm

Jeszcze nigdy nie robiłam polenty, uwierzysz? Muszę to nadrobić! Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji!

Odpowiedz
pasjonatka 23/04/2012 - 8:18 pm

uwielbiam polente 😉

Odpowiedz
Wiera 23/04/2012 - 8:20 pm

Polenta 🙂 Jest świetna. Bardzo ją lubię!
Z pieczarkami jadłam, oczywiście. Ale, przyzna, że nigdy nie dodawałam octu balsamicznego.

Odpowiedz
Fuchsia 23/04/2012 - 8:35 pm

Świetny pomysł. Jestem jak najbardziej za przyrządzaniem takich cudeniek zamiast kanapek 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 23/04/2012 - 8:44 pm

Fajnie wygląda i pewnie też tak smakuje 🙂 kaszy kukurydzianej jeszcze nie jadłam :/

Odpowiedz
Paulina 23/04/2012 - 8:52 pm

Kiedyś się wezmę i zrobię to. Malwinko, napisałam Ci maila. Mam nadzieję, że skontaktujesz się ze mną.

Odpowiedz
elżunia 23/04/2012 - 9:11 pm

do polenty przymierzam się już jakiś czas 🙂 ale Twoje zdjęcia bardzo mnie zachęciły

przepis zapisuję 🙂

Odpowiedz
Natalia 23/04/2012 - 9:28 pm

Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Wygląda świetnie!

Odpowiedz
Patyska 24/04/2012 - 6:41 am

Prześwietne… uwielbiam kukurydzę i pieczarki, nie mówiąc już o balsamico 😉

Odpowiedz
Maggie 24/04/2012 - 6:58 am

Pysznie wyglada! Widzialam podobna u Gordona, tylko zamiast pieczarek byly lesne grzyby.

Odpowiedz
Agata Kuchenne Czary Mary 24/04/2012 - 7:45 am

wow, super to wygląda! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 24/04/2012 - 7:48 am

I oto kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie pieczarek ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kasia 24/04/2012 - 8:13 am

Ostatni raz polentę robiłam… bardzo dawno temu – czas to zmienić 🙂

Odpowiedz
mnemonique 24/04/2012 - 9:05 am

strasznie bym chciała spróbować polenty w ogóle, a polenty grillowanej w szczególności. Ogromnie. słyszałam że pychuśna. A u Ciebie wygląda bosko.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
JustInka 24/04/2012 - 10:14 am

No to się przyznam. Jeszcze nigdy polenty nie robiłam, i gdyby nie Ty to nie wiedziałabym kompletnie co to takiego 🙂
Czy polubię? Powiem jak przetestuję 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ivka 24/04/2012 - 10:56 am

Jestem bardzo ciekawa polenty. Muszę się w końcu zmobilizować i ją zrobić 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 24/04/2012 - 2:24 pm

uwielbiam polentę! 🙂 SUPER WYGLĄDA u CIEBIE!:)

Odpowiedz
pepa w kuchni 27/04/2012 - 11:27 am

Toja polenta wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Phalange 01/05/2012 - 7:40 pm

Widuję często gotowe polenty i zastanawiałam się z czym to się je. Chyba jednak poszukam kaszki, te dodatki które wrzuciłaś do środka muszą świetnie poprawiać smak.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Espresso 19/02/2014 - 12:30 pm

Muszę to zrobić i skonsumować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies