Plastry cukinii zapiekane z serem |
Tematem naszego kolejnego gotowania w ramach trzy po trzy były: cukinia, pomidory i ser. Postawiłam na banalnie prostą przystawkę, czyli zapiekane krążki cukinii. Przygotujecie je w kilkanaście minut, a uwierzcie mi na słowo, że warto, dlatego od razu zróbcie większą porcję. Połówek, który za cukinią bardzo nie przepada, był pozytywnie zaskoczony efektem końcowym i nawet stwierdził, że kolejnym razem przygotujemy takie krążki z dużo większej ilości cukinii.
Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się dziś Emilia oraz Shinju. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co dobrego przygotowały.
PLASTRY CUKINII ZAPIEKANE Z SEREM
Składniki:
- 1 większa cukinia (najlepiej z małą ilością pestek)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ulubiony sos pomidorowy, np. taki jak do domowej pizzy
- suszone oregano ser mozzarella
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, grillujemy plastry cukinii po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie. Plastry cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy sosem, każdy plasterek delikatnie oprószamy oregano i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 3-5 minut, aż ser się rozpuści.
Plastry cukinii zapiekane z serem |
4 komentarze
Robiłam już tego typu cukinie. Zgadzam się, że to doskonała przekąska 🙂
Wygląda smacznie 🙂
proste, pyszne – cóż więcej trzeba?
Ja zamiast sosu kładę suszone pomidory i ser mozzarella. Pycha