Plastry cukinii zapiekane z serem

przez Malwina
Plastry cukinii zapiekane z serem 
Tematem naszego kolejnego gotowania w ramach trzy po trzy były: cukinia, pomidory i ser. Postawiłam na banalnie prostą przystawkę, czyli zapiekane krążki cukinii. Przygotujecie je w kilkanaście minut, a uwierzcie mi na słowo, że warto, dlatego od razu zróbcie większą porcję. Połówek, który za cukinią bardzo nie przepada, był pozytywnie zaskoczony efektem końcowym i nawet stwierdził, że kolejnym razem przygotujemy takie krążki z dużo większej ilości cukinii.

Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się dziś Emilia oraz Shinju. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co dobrego przygotowały.
PLASTRY CUKINII ZAPIEKANE Z SEREM


Składniki:

  • 1 większa cukinia (najlepiej z małą ilością pestek)
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • ulubiony sos pomidorowy, np. taki jak do domowej pizzy
  • suszone oregano ser mozzarella
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, grillujemy plastry cukinii po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie. Plastry cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy sosem, każdy plasterek delikatnie oprószamy oregano i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 3-5 minut, aż ser się rozpuści. 

Plastry cukinii zapiekane z serem 
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

shinju 02/08/2015 - 5:39 pm

Robiłam już tego typu cukinie. Zgadzam się, że to doskonała przekąska 🙂

Odpowiedz
Kinga 02/08/2015 - 5:49 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/08/2015 - 6:32 pm

proste, pyszne – cóż więcej trzeba?

Odpowiedz
Anonimowy 12/08/2015 - 5:37 am

Ja zamiast sosu kładę suszone pomidory i ser mozzarella. Pycha

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies