Sałatka z kaszy kuskus, marynowanych pieczarek i ciecierzycy

przez Malwina
Sałatka z pieczarkami i kaszą
Przez ostatnie kilka tygodni każdego dnia zajadałam się pieczarkami marynowanymi w occie balsamicznym. Muszę przyznać, że je szczerze uwielbiam. Najchętniej wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Z racji, iż dziś kończy się Pieczarkowy Tydzień, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek z dodatkiem tych grzybów. Jeśli tylko jesteście wielbicielami kaszy kuskus i lubicie chrupiące dodatki w postaci prażonych nasion, ta sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu. 
Razem ze mną sałatki z dodatkiem pieczarek przygotowali: Mopsik, Paszczak, Emma oraz Ewelina. 

SAŁATKA Z KASZY KUSKUS,MARYNOWANYCH PIECZAREK I CIECIERZYCY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 60 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej i opłukanej)
  • 60 g marynowanego tofu *
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 8 małych pieczarek
  • zalewa do pieczarek- 1/4 szklanka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo sól i pieprz do smaku
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W pojemniku hermetycznym umieszczamy ocet, sól, pieprz, oregano, posiekany drobno czosnek. Do zalewy wrzucamy pieczarki, zamykamy pojemnik i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczarki wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy jej). Kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do niej szczypiorek, kukurydzę, pokrojone w kostkę tofu, ciecierzycę, pestki dyni i pieczarki.  Czosnek drobno siekamy, dodajemy do sałatki. Sałatkę kropimy lekko oliwą, polewamy 1-2 łyżeczkami zalewy z pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Zalewę możemy wykorzystywać do dressingów lub raz kolejny umieścić w niej surowe pieczarki.

* w wersji dla mięsożerców możemy dodać ulubiony ser pokrojony w kostkę np. cheddar

Czas przygotowania: 10 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Patrycja 24/04/2012 - 5:02 pm

Bardzo ciekawa, smakowita sałatka!

Odpowiedz
margot 24/04/2012 - 5:14 pm

kolorowa , smakowita sałatka

Odpowiedz
mopswkuchni 24/04/2012 - 5:18 pm

Oryginalna sałatka! Najbardziej interesuje mnie smak tych marynowanych pieczarek, pomysł rewelacja! Dziękuję za udział w akcji pieczarkowej, jutro w samo południe podsumowanie u mnie na blogu 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/04/2012 - 5:28 pm

Aniu, mam nadzieję, że Pieczarkowy Tydzień będzie akcją cykliczną. Co do pieczarek w occie balsamicznym, koniecznie spróbuj. Są niesamowicie wyraziste w smaku. Czekam na garść inspiracji w Twoim jutrzejszym podsumowaniu;)

Odpowiedz
Majana 24/04/2012 - 6:53 pm

Jaka ona jest ladna – ta sałateczka! Pieknie przedstawiasz swoje jedzonko, tak apetycznie,że chce się jeść:)

Odpowiedz
chantel 24/04/2012 - 6:59 pm

takie połączenie bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
Kamila 24/04/2012 - 7:13 pm

Pysznie skomponowana!

Odpowiedz
Ania 24/04/2012 - 7:51 pm

Kuskus i marynowane pieczarki – ciekawie i na pewno smacznie:)

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 24/04/2012 - 7:55 pm

pysznie i ślicznie!
mniam 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 24/04/2012 - 8:51 pm

kuskus za mna chodzi 😀

Odpowiedz
JustInka 24/04/2012 - 9:10 pm

Hmmm ale to te pieczarki sama marynujesz w occie balsamicznym, czy może gotowe kupujesz?

Odpowiedz
Malwina 25/04/2012 - 5:52 am

Tak, marynuję je sama. Wszystko opisane jest w przepisie

Odpowiedz
Maggie 25/04/2012 - 6:35 am

Taka salatke zjadlabym z nieklamana przyjemnoscia – wyglada oblednie!

Odpowiedz
ozzie 25/04/2012 - 7:43 am

wspaniala propozycja tym bardziej ze mam słoik marynowanych kurek( bedzie ekskluzywnie) a kuskus kocham!!!! zrobie na pewno!!

Odpowiedz
Bon Appetit! 26/04/2012 - 8:16 am

Uwiebiam kuskus! U mnie również niedawno gościła pyszna sałatka z kuskusu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2012 - 8:03 am

Looks good…

Odpowiedz
Zosia Samosia 11/04/2014 - 12:04 pm

Przed chwilą zjadłam. Przepyszna!:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies