Sałatka z młodych ziemniaków

przez Malwina
Sałatka z młodych ziemniaków


Letnie warzywa strączkowe stanowią pyszny dodatek do sałatki ziemniaczanej. Jakiś czas temu prezentowałam Wam pyszną sałatkę z dodatkiem bobu. Tym razem przyszła kolej na zielony groszek. Taka sałatka to ciekawy dodatek do mięs i ryb, może także stanowić samodzielny posiłek.

Sałatka z młodymi ziemniakami przepis

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g młodych ziemniaków (wybierzcie te mniejsze)
  • 1 szalotka*
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • dressing: 1 łyżeczka musztardy (użyłam musztardy z wędzoną papryką), 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z białego wina, sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ja najczęściej gotuję je na parze). Cebulę obieramy, siekamy w piórka, zalewamy octem i odstawiamy na 10 minut. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki dressingu. Ugotowane ziemniaki mieszamy z dressingiem, dodajemy kapary, groszek, odcedzoną cebulę, koperek, ponownie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno. Ja sałatkę podałam jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka. 

*zamiast szalotki możecie dodać do sałatki czerwoną cebulę

Sałatka z młodymi ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Gary Michy 05/08/2013 - 9:45 pm

Świetna sałatka, przepis na pewno zostanie wykorzystany 🙂

Odpowiedz
Maggie 06/08/2013 - 9:17 am

Dobrze by sie komponowala z grillowana rybka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies