Dzień dobry,
Co króluje latem na polskich talerzach? Przede wszystkim leczo. Oczywiście z kiełbaską lub boczkiem. Choć pełne warzyw, to niestety dość kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby takie leczo jeść także na diecie. Wystarczy troszkę je odchudzić.
U mnie zamiast wspomnianej kiełbasy w garnku wylądował chudy schab. Do tego oczywiście dużo papryki, cukinia i aromatyczne przyprawy. Moim tajnym składnikiem jest wędzona papryka, która nadaje całości przyjemnego posmaku. Takie leczo możecie podać z pieczywem lub ryżem. Fajnie sprawdzi się też kasza, np. jaglana.
3 komentarze
też często wymeiniam kiełbasę na schab albo filet kruczaka. jest super!
Dla mnie leczo to też jedno z typowo letnich dań, lubię bardzo w każdej wersji i mięsnej i wegetariańskiej 🙂
Danie wygląda bardzo ładnie i pewnie tak smakuje 😉 przepis tez zabieram i będę robić 😉