Odchudzone leczo ze schabem

przez Malwina

Dzień dobry,

Co króluje latem na polskich talerzach? Przede wszystkim leczo. Oczywiście z kiełbaską lub boczkiem. Choć pełne warzyw, to niestety dość kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby takie leczo jeść także na diecie. Wystarczy troszkę je odchudzić.

U mnie zamiast wspomnianej kiełbasy w garnku wylądował chudy schab. Do tego oczywiście dużo papryki, cukinia i aromatyczne przyprawy. Moim tajnym składnikiem jest wędzona papryka, która nadaje całości przyjemnego posmaku. Takie leczo możecie podać z pieczywem lub ryżem. Fajnie sprawdzi się też kasza, np. jaglana.

Leczo ze schabem – przepis

Dzień dobry, Co króluje latem na polskich talerzach? Przede wszystkim leczo. Oczywiście z kiełbaską lub boczkiem. Choć pełne warzyw, to niestety dość kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby takie leczo jeść także na diecie. Wystarczy troszkę je odchudzić.… Lato Odchudzone leczo ze schabem European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pół małej cukinii (200 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do posypania (fajnie sprawdzi się też natka pietruszki)
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy schab, przesmażamy. Wlewamy passatę, zagotowujemy. Gotujemy przez około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy do garnka wodę. Do garnka dolałam w trakcie gotowania około pół szklanki wody.
  3. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy wędzoną paprykę i oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wrzucamy papryki, gotujemy przez około 10 minut. Kolejno dodajemy cukinię, gotujemy przez 5-10 minut, do preferowanej miękkości warzyw. Leczo podajemy posypane listkami bazylii. Najlepiej smakuje z pieczywem, ryżem lub kaszą, np. jaglaną.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3-4 dni. 

 

Uwagi:

1 porcja leczo ze schabem ma 348 kcal (40 B, 21 W i 10 T).

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

zuza 02/08/2019 - 6:14 pm

też często wymeiniam kiełbasę na schab albo filet kruczaka. jest super!

Odpowiedz
Magda 05/08/2019 - 2:56 pm

Dla mnie leczo to też jedno z typowo letnich dań, lubię bardzo w każdej wersji i mięsnej i wegetariańskiej 🙂

Odpowiedz
Ania 12/08/2019 - 11:13 am

Danie wygląda bardzo ładnie i pewnie tak smakuje 😉 przepis tez zabieram i będę robić 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies