Odchudzone leczo ze schabem

by Malwina

Dzień dobry,

Co króluje latem na polskich talerzach? Przede wszystkim leczo. Oczywiście z kiełbaską lub boczkiem. Choć pełne warzyw, to niestety dość kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby takie leczo jeść także na diecie. Wystarczy troszkę je odchudzić.

U mnie zamiast wspomnianej kiełbasy w garnku wylądował chudy schab. Do tego oczywiście dużo papryki, cukinia i aromatyczne przyprawy. Moim tajnym składnikiem jest wędzona papryka, która nadaje całości przyjemnego posmaku. Takie leczo możecie podać z pieczywem lub ryżem. Fajnie sprawdzi się też kasza, np. jaglana.

Leczo ze schabem – przepis

Dzień dobry, Co króluje latem na polskich talerzach? Przede wszystkim leczo. Oczywiście z kiełbaską lub boczkiem. Choć pełne warzyw, to niestety dość… Lato Odchudzone leczo ze schabem European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pół małej cukinii (200 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do posypania (fajnie sprawdzi się też natka pietruszki)
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy schab, przesmażamy. Wlewamy passatę, zagotowujemy. Gotujemy przez około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy do garnka wodę. Do garnka dolałam w trakcie gotowania około pół szklanki wody.
  3. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy wędzoną paprykę i oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wrzucamy papryki, gotujemy przez około 10 minut. Kolejno dodajemy cukinię, gotujemy przez 5-10 minut, do preferowanej miękkości warzyw. Leczo podajemy posypane listkami bazylii. Najlepiej smakuje z pieczywem, ryżem lub kaszą, np. jaglaną.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3-4 dni. 

 

Uwagi:

1 porcja leczo ze schabem ma 348 kcal (40 B, 21 W i 10 T).

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

zuza 02/08/2019 - 6:14 pm

też często wymeiniam kiełbasę na schab albo filet kruczaka. jest super!

Odpowiedz
Magda 05/08/2019 - 2:56 pm

Dla mnie leczo to też jedno z typowo letnich dań, lubię bardzo w każdej wersji i mięsnej i wegetariańskiej 🙂

Odpowiedz
Ania 12/08/2019 - 11:13 am

Danie wygląda bardzo ładnie i pewnie tak smakuje 😉 przepis tez zabieram i będę robić 😉

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies