Dzień dobry,
Ostatnio na moim Instagramie sporo osób prosiło o nowe przepisy na domowe wrapy. Początkowo chciałam zrobić wrapy ze smażonymi dodatkami i sosem, ale doszłam do wniosku, że o wiele lepiej sprawdzą się lekkie rollsy. W końcu mamy lato i mało kto ma ochotę na stanie przy patelni.
Przygotowałam trzy przepisy na wrapy po brzegi wypchane warzywnymi dodatkami. Są pyszne, chrupiące i pożywne. Po przekrojeniu wyglądają niezwykle apetyczne przez różnorodność kolorowych dodatków. Dobrze sprawdzą się jako lekki obiad lub kolacja, danie na piknik czy posiłek do lunchboxu. Pamiętajcie, że takie wrapy najlepiej przygotować możliwie krótko przed planowanym jedzeniem. Będą wówczas najsmaczniejsze i nie namokną zbytnio od nadzienia. Polecam wieczorem pokroić wszystkie warzywa i przygotować pasty, a rano zwijać rollsy na świeżo.
Do środka zapakowałam dużo różnorodnych i kolorowych warzyw. Postawiłam na paprykę, ogórki, marchewkę, sałatę, rzodkiewki. Jesienią fajnie (smakowo i kolorystycznie) sprawdzi się także czerwona kapusta. Wszystkie moje dzisiejsze propozycje są wegetariańskie, w środku poza warzywami i sosami skrywają plastry VeggieDay. To smaczna alternatywa dla klasycznych wędlin, nie zawiera w składzie soi. Plastry dostępne są w dwóch wariantach smakowych: z papryką i z brokułami. Kupicie je w sklepach Netto oraz Carrefour.
Wrapy z paprykowym serkiem i ogórkiem
Składniki (na 1 porcję):
- 1 tortilla*
- serek paprykowy: 40 g śmietankowego serka kanapkowego, 1 łyżka ajvaru
- 3 plastry wegetariańskie VeggieDay z papryką
- 2 liście chrupiącej sałaty
- 1 ogórek gruntowy
- kilka rzodkiewek
- kilka listków bazylii
- prażony sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Mieszamy serek kanapkowy i ajvar. Tortillę smarujemy powstałą pastą. Ogórka kroimy w podłużne kawałki, a rzodkiewki na 4 części. Na środku układamy złożone plastry wegetariańskie, sałatę, ogórka, rzodkiewki. Posypujemy bazylią i sezamem. Zwijamy jak krokiety.
*Możecie bazować na sklepowych plackach lub przygotować tortille samodzielnie (tu znajdziecie mój sprawdzony przepis).
Wrapy z chrupiącą papryką i kiełkami
Składniki (na 1 porcję):
- 1 tortilla
- 2-3 liście chrupiącej sałaty
- 50 g puszystego serka kanapkowego
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 3 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- posiekana cebulka dymka wraz ze szczypiorem do posypania
Sposób przygotowania:
Papryki kroimy w podłużne paski. Tortillę smarujemy serkiem, układamy sałatę, paprykę, plastry wegetariańskie, kiełki. Posypujemy cebulką wraz ze szczypiorem. Zwijamy jak krokiety.
Wrapy z chrzanowym serkiem, rukolą i koperkiem
Składniki (na 1 porcję):
- 1 tortilla
- 50 g kremowego serka kanapkowego
- 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 3 plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- pół marchewki
- 1 ogórek gruntowy
- garść rukoli
- kilka gałązek koperku
- czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Serek mieszamy z chrzanem. Marchewkę obieramy, kroimy w długie i cienkie kawałki. Podobnie kroimy ogórka. Placek smarujemy serkiem, układamy plastry wegetariańskie, rukolę, marchewkę, ogórka. Posypujemy koperkiem i czarnuszką. Zwijamy jak krokiety.
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
16 komentarzy
pełne pyszności i dobroci 🙂
Pyszne pomysły. Bardzo lubię takie śniadania 🙂
Wyglądają cudownie, aż ślinka cieknie na ten widok 🙂
So yummy!
Bardzo lubimy i dość często robimy. Twoje wyglądają cudnie 🙂
Pięknie się prezentują,aż ślinka leci 🙂 Pyszota
O mniam, jak to pięknie wygląda☺
Świetne inspiracje 😉
każda wersja wspaniała! aż chce się jeść:)
przepysznie wyglądaja
Mniam 😋
super pomysł na wrapa z marchewką :D. Co prawda za papryką nie przepadam, dlatego własnie ten ostatni wpadł mi w oko 😉
Wrapy tez robimy i to dość często 😉 schodzą bardzo często, nie nadążam robić 😉
Super pomysł na wrapy! Pysznie i uniwersalnie 🙂
Serek kanapkowy wege nie jest, ale przepisy mniam 😉
Jak najbardziej jest wegetariański. Trzeba tylko sprawdzać, by nie miał podpuszczki (na taki jeszcze nie natrafiłam). Dobry serek kanapkowy powinien mieć w składzie twaróg, śmietanę i przyprawy. Można go też przygotować samodzielnie z twarogu 🙂