Wrapy na 3 sposoby – w sam raz do lunchboxu

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio na moim Instagramie sporo osób prosiło o nowe przepisy na domowe wrapy. Początkowo chciałam zrobić wrapy ze smażonymi dodatkami i sosem, ale doszłam do wniosku, że o wiele lepiej sprawdzą się lekkie rollsy. W końcu mamy lato i mało kto ma ochotę na stanie przy patelni.

Przygotowałam trzy przepisy na wrapy po brzegi wypchane warzywnymi dodatkami. Są pyszne, chrupiące i pożywne. Po przekrojeniu wyglądają niezwykle apetyczne przez różnorodność kolorowych dodatków. Dobrze sprawdzą się jako lekki obiad lub kolacja, danie na piknik czy posiłek do lunchboxu. Pamiętajcie, że takie wrapy najlepiej przygotować możliwie krótko przed planowanym jedzeniem. Będą wówczas najsmaczniejsze i nie namokną zbytnio od nadzienia. Polecam wieczorem pokroić wszystkie warzywa i przygotować pasty, a rano zwijać rollsy na świeżo.

Do środka zapakowałam dużo różnorodnych i kolorowych warzyw. Postawiłam na paprykę, ogórki, marchewkę, sałatę, rzodkiewki. Jesienią fajnie (smakowo i kolorystycznie) sprawdzi się także czerwona kapusta. Wszystkie moje dzisiejsze propozycje są wegetariańskie, w środku poza warzywami i sosami skrywają plastry VeggieDay. To smaczna alternatywa dla klasycznych wędlin, nie zawiera w składzie soi. Plastry dostępne są w dwóch wariantach smakowych: z papryką i z brokułami. Kupicie je w sklepach Netto oraz Carrefour.

Wrapy z paprykowym serkiem i ogórkiem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 tortilla*
  • serek paprykowy: 40 g śmietankowego serka kanapkowego, 1 łyżka ajvaru
  • 3 plastry wegetariańskie VeggieDay z papryką
  • 2 liście chrupiącej sałaty
  • 1 ogórek gruntowy
  • kilka rzodkiewek
  • kilka listków bazylii
  • prażony sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Mieszamy serek kanapkowy i ajvar. Tortillę smarujemy powstałą pastą. Ogórka kroimy w podłużne kawałki, a rzodkiewki na 4 części. Na środku układamy złożone plastry wegetariańskie, sałatę, ogórka, rzodkiewki. Posypujemy bazylią i sezamem. Zwijamy jak krokiety.

*Możecie bazować na sklepowych plackach lub przygotować tortille samodzielnie (tu znajdziecie mój sprawdzony przepis).

Wrapy z chrupiącą papryką i kiełkami

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 tortilla
  • 2-3 liście chrupiącej sałaty
  • 50 g puszystego serka kanapkowego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 3 plastry wegetariańskie z brokułami VeggieDay
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • posiekana cebulka dymka wraz ze szczypiorem do posypania

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy w podłużne paski. Tortillę smarujemy serkiem, układamy sałatę, paprykę, plastry wegetariańskie, kiełki. Posypujemy cebulką wraz ze szczypiorem. Zwijamy jak krokiety.

Wrapy z chrzanowym serkiem, rukolą i koperkiem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 tortilla
  • 50 g kremowego serka kanapkowego
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 3 plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
  • pół marchewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • garść rukoli
  • kilka gałązek koperku
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Serek mieszamy z chrzanem. Marchewkę obieramy, kroimy w długie i cienkie kawałki. Podobnie kroimy ogórka. Placek smarujemy serkiem, układamy plastry wegetariańskie, rukolę, marchewkę, ogórka. Posypujemy koperkiem i czarnuszką. Zwijamy jak krokiety.

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

16 komentarzy
2

Podobne posty:

16 komentarzy

zuza 22/07/2019 - 8:58 pm

pełne pyszności i dobroci 🙂

Odpowiedz
Marzena 23/07/2019 - 8:45 am

Pyszne pomysły. Bardzo lubię takie śniadania 🙂

Odpowiedz
Magda 23/07/2019 - 3:40 pm

Wyglądają cudownie, aż ślinka cieknie na ten widok 🙂

Odpowiedz
evi erlinda 24/07/2019 - 5:45 am

So yummy!

Odpowiedz
Beti 24/07/2019 - 7:31 am

Bardzo lubimy i dość często robimy. Twoje wyglądają cudnie 🙂

Odpowiedz
Słodko Słodka 24/07/2019 - 7:41 am

Pięknie się prezentują,aż ślinka leci 🙂 Pyszota

Odpowiedz
natalia20041989 24/07/2019 - 8:09 am

O mniam, jak to pięknie wygląda☺

Odpowiedz
Ervi 24/07/2019 - 8:31 am

Świetne inspiracje 😉

Odpowiedz
Magdalena 24/07/2019 - 9:32 am

każda wersja wspaniała! aż chce się jeść:)

Odpowiedz
iza 28/07/2019 - 5:52 pm

przepysznie wyglądaja

Odpowiedz
Paulina 29/07/2019 - 7:54 am

Mniam 😋

Odpowiedz
Monika 02/08/2019 - 12:00 pm

super pomysł na wrapa z marchewką :D. Co prawda za papryką nie przepadam, dlatego własnie ten ostatni wpadł mi w oko 😉

Odpowiedz
Ania 12/08/2019 - 11:15 am

Wrapy tez robimy i to dość często 😉 schodzą bardzo często, nie nadążam robić 😉

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 21/08/2019 - 9:40 am

Super pomysł na wrapy! Pysznie i uniwersalnie 🙂

Odpowiedz
Ala 01/11/2020 - 1:02 pm

Serek kanapkowy wege nie jest, ale przepisy mniam 😉

Odpowiedz
Malwina 02/11/2020 - 8:49 am

Jak najbardziej jest wegetariański. Trzeba tylko sprawdzać, by nie miał podpuszczki (na taki jeszcze nie natrafiłam). Dobry serek kanapkowy powinien mieć w składzie twaróg, śmietanę i przyprawy. Można go też przygotować samodzielnie z twarogu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies