Szaszłyki w łódeczkach z bakłażana

przez Malwina

SZASZŁYKI W ŁÓDECZKACH Z BAKŁAŻANA

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 nieduże bakłażany (każdy po około 250-300 g)
  • 250 g mielonego mięsa (możecie użyć mięsa wieprzowego, drobiowego lub mieszanego)
  • pół cebuli, drobno posiekanej
  • sól, pieprz, kminek*
  • żółtko plus bułka tarta do zagęszczenia masy
  • 8 śliwek suszonych, bez pestek
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie)
  • 1 papryka pokrojona w większą kostkę
  • sos czosnkowy: 200 ml gęstego jogurtu, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy ze sobą)
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wyjmujemy miąższ przy pomocy łyżeczki (uważamy, by nie uszkodzić skórki).
Kiedy bakłażany się pieką przygotowujemy szaszłyki. Mięso dokładnie łączymy z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Jeśli nie przepadacie za kminkiem, użyjcie innych ulubionych przypraw, np. oregano, bazylii, słodkiej papryki w proszku. Dodajemy żółtko, odrobinę bułki tartej do zagęszczenia masy, dokładnie wyrabiamy. Formujemy 12 klopsików, delikatnie smarujemy je oliwą. Na 4 patyczki nadziewamy na przemian- kulki mięsne, śliwki zawinięte w boczek i paprykę. Grillujemy około 15-20 minut aż mięso ładnie zbrązowieje i przestanie być surowe w środku. Możecie je także usmażyć na patelni do grilla bądź upiec w piekarniku (20-25 minut w temp. 180 stopni).
Łódeczki z bakłażana wypełniamy sosem, układamy na nich szaszłyki i podajemy. 

*jeśli nie lubimy kminku możemy użyć innych ulubionych ziół, np. oregano, słodkiej papryki, bazylii.
** zamiast bakłażana możecie wykorzystać cukinię

Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia bułgarska.

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

grazyna 19/08/2010 - 2:37 pm

Prawdziwa uczta! W tych łódeczkach z cukinii musi świetnie smakować 🙂

Odpowiedz
Paula 19/08/2010 - 2:39 pm

czasami lubię być mięsożercą 🙂

Odpowiedz
Karolina 19/08/2010 - 2:39 pm

Sliwki zawiniete w boczek to mistrzostwo swiata. 🙂 Uzywam akurat suszonych, nie wiem jakich Ty? Skusilabym sie na taki przekladaniec, czemu nie? 😉 Pozdrowienia!

P.S. Gramow, nie gram. 😉

Odpowiedz
asieja 19/08/2010 - 2:46 pm

fajne, letnie.. i takie pomysłowe.

Odpowiedz
wiosenka27 19/08/2010 - 3:27 pm

Szaszłyki – fajna sprawa:)

Odpowiedz
Nika 19/08/2010 - 4:08 pm

Ja uwielbiam takie grillowane uczty:)
Bardzo fajna propozycja!
Powodzenia w konkursie;)

Odpowiedz
Atria C. 19/08/2010 - 4:14 pm

Chciałam tylko napisać, że mamy takie same talerzyki;)

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia w kuchni 19/08/2010 - 4:38 pm

fajniutkie te szaszłyki;) i takie pomysłowe 🙂

Odpowiedz
Kaś 19/08/2010 - 5:31 pm

jestem mięsożercą i chętnie bym zjadła 😉

Odpowiedz
Przypraw mnie 19/08/2010 - 5:55 pm

Podziwiam cię, że nie będąc miesna potrafisz się przemóc i przyrządzasz mięso.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
ilka_86 19/08/2010 - 7:32 pm

mega smaczne te Twoje szaszłyczki Malwinko:)

Odpowiedz
Kuchareczka 19/08/2010 - 8:28 pm

Mam taki sam talerz! 😀 a nawet dwa.

Odpowiedz
ewelajna 19/08/2010 - 9:15 pm

Ja te tak lubię, ale ten boczek to musi byc cieniusi i wysmażony(bo wolę z patelni…)- pycha!

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/08/2010 - 12:03 am

a ja przyznaję się – jestem zadeklarowanym mięsożercą. owszem, wielbię warzywa i owoce, ale za nic nie zrezygnuję z aromatycznej karkówki, pikantnych skrzydełek, pieczeni ze śliwką, chrupiących pałek, potrawek i gulaszy drobiowych… mielonych, schabowych itd. mowy nie ma!

I racja – uczta. prawdziwa uczta te Twoje szaszłyki ;]

Odpowiedz
grumko 20/08/2010 - 5:44 am

Dziś to ja zazdroszczę Twojemu facetowi;-)
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Olciaky 20/08/2010 - 6:14 am

Warzywnie i pysznie, czyli tak jak lubię:)

Odpowiedz
magda k. 20/08/2010 - 7:20 am

uwielbiam szaszłyki, szczególnie te z dodatkiem warzyw 🙂 chociaż cukinii jeszcze nie próbowałam na grillu 🙂

Odpowiedz
kasandraa6 20/08/2010 - 7:40 am

o cukinia to coś co lubię mniam mniam

Odpowiedz
nobleva 20/08/2010 - 8:31 am

Te szaszłyczki w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Amber 20/08/2010 - 10:34 am

Czy mogę prosić o jeden taki szaszłyk? Wyglądają tak pysznie!

Odpowiedz
dorota20w 20/08/2010 - 11:06 am

chętnie bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedz
chanya13 20/08/2010 - 8:15 pm

Smakowite.Poproszę o jednego, mogę oddać moją cukinię.

Odpowiedz
Malwina 28/04/2014 - 11:27 am

Marto, niestety przez moje dzisiejsze roztargnienie usunęłam około 100 ostatnich komentarzy na blogu 🙁 Wygrzebałaś bardzo stary przepis, aż wstyd patrzeć na zdjęcie. Co do sałatki, to ja najczęściej robię panzanellę (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/10/panzanella.html), dość popularna w tym okresie jest także sałatka z sałatą lodową i z serem feta (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/05/do-mieska-z-grilla-obowiazkowo-saatka.html). Ja bym postawiła na coś lekkiego z dodatkiem grzanek.

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 5:47 am

eee tam zdjęcie (ale faktycznie 4 lata i jest ogrooooomna rónica w fotkach!;p); co do sałatki to chciałam zrobić jakąś inną niż z sałatą lodową i fetą, dziękuję za odp:)
Marta

Odpowiedz
Malwina 29/04/2014 - 8:40 am

Marto, a może sałatka Cezar (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/saatka-cezar.html)? Najlepiej przejrzyj sobie zakładkę z sałatkami i z pewnością znajdziesz coś dla siebie. W tym roku na blogu przepisy na grilla pojawią się troszkę później (wymyśliła sobie, by w weekend majowy odmalować całe mieszkanie i przy okazji zrobić bardzo gruntowne porządki).

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 10:30 am

tak też uczynię. ambitne zadanie z odmalowaniem – nie będziesz próżnować;p

Marta

Odpowiedz
Puszek 12/10/2014 - 8:36 pm

Mam pytanie ,a co zrobić z miąższem z bakłazana ,wyrzucic czy dodać do masy miesnej ?

Odpowiedz
Malwina 13/10/2014 - 6:26 am

Ja bym zmiksowała i zrobiła dip z bakłażana. Przepis znajdziesz na blogu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies