Żeberka w sosie BBQ |
Żeberka BBQ – aromatyczne za sprawą dodatku wędzonej papryki, lekko pikantne, z wyczuwalną słodką nutą miodu. Są proste w przygotowaniu i zapewne przypadną do gustu męskim podniebieniom (choć nie wszystkim). Najlepiej serwować je w towarzystwie popularnego coleslawa i ziemniaków. Mile widziany obok kufel z dobrym zimnym piwem.
Takie żeberka możecie przygotować także na grillu. Być może ktoś z Was skusi się na pożegnanie lata ostatnim w sezonie grillowaniem.
ŻEBERKA BBQ
(USA)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1-1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej, według preferencji, ewentualnie pół na pół słodka i pikantna)
- 2 łyżki octu słodowego
- 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do żeberek. W miseczce umieszczamy ketchup, miód, jasny sos sojowy, sos Worcestershire, paprykę wędzoną, ocet słodowy i musztardę. Składniki dokładnie mieszamy. Żeberka wieprzowe dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w pojemniku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie w początkowej fazie pieczenia należy przykryć. Pieczemy w temp. 180 stopni. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę, smarujemy żeberka pozostałym sosem i pieczemy dalej przez około 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia smarujemy żeberka co jakiś czas sosem BBQ i odwracamy na drugą stronę. Jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy naczynie pokrywką. Żeberka są gotowe, gdy mięso ładnie odchodzi od kości.
Żeberka BBQ podajemy z ulubionymi dodatkami, np. surówką coleslaw, frytkami, pieczonymi ziemniakami itp. Można je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem z dymki lub natką pietruszki.
Uwagi:
– Część marynaty (przed dodaniem jej do mięsa) można odlać do słoiczka i wykorzystać jako sos do żeberek.
– Jeśli chcecie by marynata była bardziej pikantna, wzbogaćcie ją o dodatek kilku-kilkunastu kropli Tabasco lub innego ostrego w smaku sosu chili
– Jeśli chcecie by marynata była bardziej pikantna, wzbogaćcie ją o dodatek kilku-kilkunastu kropli Tabasco lub innego ostrego w smaku sosu chili
Żeberka w sosie BBQ |
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
7 komentarzy
O rany, jakie apetyczne zdjęcia! Nie żeby to było coś dziwnego na twoim blogu 🙂 Jestem właśnie świeżo po śniadaniu i normalnie żadne jedzenie w takiej sytuacji kompletnie mnie nie rusza, ale na widok tych żeberek od razu jeść mi się zachciało :))
a można zastąpić ocet słodowy octem balsamicznym? a jeśli nie to czym można?
Użyłabym octu z białego wina.
Pyszności, wzroku nie mogę oderwać 🙂
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Smacznie 🙂
Mmm aż ślinka leci 🙂
Zeberka są genialne. Nie lubię sosu bbq ale mój syn, koneser, był zachwycony, nawet mnie przytulił… zjadł 1,5 kg… zjadlam również. Są pyszne!!! dałam ocet winny i trochę więcej papryki wędzonej. Polecam!!!! Rewelacja